Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Μ. Βρετανίας: Το τίμημα της ανελαστικότητας (+video)

Ελλάδα 3:45
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Μ. Βρετανίας: Το τίμημα της ανελαστικότητας (+video)

FORMULA 1

F1 GP Μ. Βρετανίας: Το τίμημα της ανελαστικότητας (+video)

FORMULA 1

Στο Σίλβερστοουν ο Μαξ Φερστάπεν ξεκινώντας από την pole πήρε την 8η φετινή του νίκη ενώ σημείωσε και τον ταχύτερο γύρο. Τι πιο σύνηθες, λέτε; Όχι ακριβώς.

Advertisement
Advertisement

Βλέπετε το φετινό βρετανικό GP είχε αρκετές ιδιομορφίες οι οποίες δυσκόλεψαν αρκετά το έργο της Red Bull ενώ παράλληλα μετέβαλλαν και την ισορροπία δυνάμεων ανάμεσα στις υπόλοιπες ομάδες.

Ας εξετάσουμε πρώτα το πώς οι συνθήκες και η χάραξη της πίστας επηρέασαν το τελικό αποτέλεσμα. Το Σίλβερστοουν ανήκε ανέκαθεν στα σιρκουί όπου η αεροδυναμική αποδοτικότητα παίζει κυρίαρχο ρόλο. Ήτοι η παραγωγή κάθετης δύναμης με το μικρότερο δυνατό κόστος σε οπισθέλκουσα.

Advertisement
Advertisement

Θεωρητικά, δηλαδή, η Red Bull θα έπρεπε να έχει ρίξει μισό λεπτό τουλάχιστον στους υπολοίπους. Ακόμη και με ένα safety car λίγο μετά το μέσον του αγώνα. Αυτό όμως δεν συνέβη.

Ένας από τους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν την μίνι έκπληξη ήταν η χαμηλή θερμοκρασία οδοστρώματος κατά τη διάρκεια του Grand Prix. Το γεγονός αυτό ακύρωσε την όποια επίδραση είχε η θερμική καταπόνηση των ελαστικών στο τελικό αποτέλεσμα. Ευνοήθηκαν τα μονοθέσια τα οποία ανεβάζουν πιο γρήγορα θερμοκρασία στα ελαστικά τους. Και η RB19 δεν είναι ένα από αυτά.

Advertisement

Ο Φερστάπεν παραπονιόταν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα για την κακή ισορροπία που είχε το μονοθέσιο του. Κακή, μέσα σε κάποια πλαίσια φυσικά. Ακόμη κι έτσι ο Ολλανδός ήταν σε θέση να ελέγξει τον αγώνα άπαξ και προσπέρασε τον Νόρις ο οποίος του είχε πάρει την πρωτοπορία στην εκκίνηση.

Ο παράγοντας Pirelli

Advertisement

Έπειτα υπήρχαν και τα νέα ελαστικά της Pirelli τα οποία προβλημάτισαν αρκετά τις ομάδες στον πρώτο φετινό τους αγώνα. Ελάχιστες κατάφεραν να αντιληφθούν τον βέλτιστο τρόπο χρήσης τους ενώ μόνο η McLaren αισθανόταν άνετα και με τις τρεις γόμες.

Αυτό ήταν ένα τεράστιο πλεονέκτημα για τους Νόρις και Πιάστρι. Ότι αεροδυναμική επεξεργασία και εάν έχει ένα μονοθέσιο, όποια PU και εάν λειτουργεί στο πίσω μέρος του, χρειάζεται τα ελαστικά ώστε το δυναμικό του να μεταφραστεί σε επιδόσεις στην πίστα. Εάν μία ομάδα μπορεί και παίρνει το 100% από τα ελαστικά της ενώ μία άλλη το 80%, τότε η δεύτερη απλώς δεν έχει ελπίδα να κερδίσει.

Advertisement

Κάπως έτσι οι δύο MCL60 μπόρεσαν να κρατηθούν ανέλπιστα κοντά στην RB19 του Φερστάπεν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Επιπλέον η μεγάλη αδυναμία των δύο πορτοκαλί μονοθέσιων στις αργές στροφές Village, Brooklands, Luffield και Vale δεν υπερτονίστηκε. Ακριβώς λόγω του ότι μπορούσαν να εξάγουν καλύτερες επιδόσεις από τα Pirelli.

Χωρίς το safety car οι δύο McLaren θα σημείωναν άνετα το 2-3. Ωστόσο η εγκατάλειψη του Μάγκνουσεν στον 31ο γύρο ήρθε για να βοηθήσει τον αγώνα του Χάμιλτον ο οποίος τελικά τερμάτισε τρίτος. Ο Λιούις απείλησε και τον Νόρις στην επανεκκίνηση για την δεύτερη θέση, όμως ο Λάντο αμύνθηκε καταπληκτικά στον πρώτο γύρο.

Πολλοί κατέκριναν -αρχικά και ο Λάντο- την McLaren για την επιλογή της σκληρής γόμας στο δεύτερο stint. Ωστόσο εκ του αποτελέσματος δεν θα λέγαμε ότι επρόκειτο για λάθος. Μπορεί οι MCL60 να είχαν πιο εύκολη επανεκκίνηση. Δεν σημαίνει αυτό, όμως, ότι και η συνέχεια θα ήταν το ίδιο καλή.

Εξάλλου το μεγάλο πλεονέκτημα του Χάμιλτον ήταν ότι έκανε το pit-stop του υπό safety car σε αντίθεση με τον Πιάστρι. Ο Βρετανός, βέβαια, είχε κάνει μέχρι εκείνο το σημείο εξαιρετικό αγώνα και ήταν σε θέση να αξιοποιήσει τις έκτακτες συνθήκες προς όφελός του.

Διαβάζοντας τον αγώνα

H Mercedes μπορεί να μην εκμεταλλεύτηκε το ίδιο καλά όπως η McLaren τα νέα Pirelli. Ωστόσο διάβασε πολύ σωστά την εξέλιξη του αγώνα.

Έβαλε τον Ράσελ στην μαλακή γόμα και τον Χάμιλτον στην μέση. Το πλάνο τους ήταν από την αρχή να μείνουν μακριά από την σκληρή, λόγω της δυσκολίας που παρουσίασε η W14 στο να τα φέρει σε θερμοκρασία λειτουργία.

Η απόφασή τους δικαιώθηκε με τον Ράσελ να κάνει ένα εκπληκτικό stint σχεδόν 30 γύρων με τα μαλακά ελαστικά. Προσπέρασε δε, εκπληκτικά τον Λεκλέρ στην πίστα μετά την ολοκλήρωση των πρώτων τους pit-stops.

Αντιθέτως η Ferrari είχε για άλλη μία φορά έναν πολύ κακό αγώνα στρατηγικής. Κυρίως σε ότι αφορά την κατανόηση των νέων Pirelli. Θα πουν ορισμένοι ότι η Scuderia επλήγη από την απουσία του Λεκλέρ στο FP2.

Αυτή δεν είναι, όμως, όλη η αλήθεια. Βλέπετε, τα στοιχεία ήταν μπροστά στα μάτια τους από τα υπόλοιπα 18 μονοθέσια. Για ποιον λόγο φώναξαν τους οδηγούς τους τόσο νωρίς στα pits;  Έτσι, αντί να δώσουν μάχη με τις McLaren και Mercedes στο τέλος, κατάφεραν να χάσουν από την Williams του εκπληκτικού Άλμπον.

Δυστυχώς στην Ferrari -ακόμη και έπειτα από την έλευση του Βασέρ- ορισμένες κακές συνήθειες παραμένουν. Όπως αυτή η προσέγγιση που έχουν τύπου: έχουμε αποφασίσει από πριν τη στρατηγική μας και δεν την αλλάζουμε ότι κι αν συμβεί. Ίσως λειτουργούσε εάν είχαν ένα μονοθέσιο μισό δευτερόλεπτο ανά γύρο ταχύτερο από τα υπόλοιπα. Δεν έχουν όμως.

Και ακόμη και εάν αποκτήσουν, δεν θα είναι αρκετό για το πολυπόθητο πρωτάθλημα. Πρέπει πρώτα να αλλάξουν την γενικότερη φιλοσοφία τους. Μέχρι τότε θα πληρώνουν -όπως πλήρωσαν και στο Σίλβερστοουν εχθές- το τίμημα της ανελαστικότητάς τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ο Ράσελ σε ρόλο… Maverick!
F1 GP Μ. Βρετανίας: Πώς οι McLaren κέρδισαν (σχεδόν) τους πάντες (+video)
F1 GP Μ. Βρετανίας: Το σερί μεγαλώνει