Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Η Pirelli τρέμει τους Κινέζους ιδιοκτήτες της

Ελλάδα 21:07
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Pirelli τρέμει τους Κινέζους ιδιοκτήτες της

FORMULA 1

Η Pirelli τρέμει τους Κινέζους ιδιοκτήτες της

FORMULA 1

Η πρόθεση των Κινέζων να επιβάλλουν τους όρους τους στην Ευρώπη δεν περιορίζεται στην αυτοκινητοβιομηχανία. Προφανώς.

Advertisement
Advertisement

To 2015, όλα έδειχναν ότι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η Pirelli θα λύνονταν.

Κι αυτό επειδή η κινεζική ChemChina («China National Chemical Corp.»), απέκτησε το 37% των μετοχών της ιταλικής εταιρείας ελαστικών, η οποία ιδρύθηκε το 1872.

Η κρατική εταιρεία χημικών της ασιατικής χώρας πλήρωσε (τότε) 7,1 δισεκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει πακέτο μετοχών της Pirelli, τη διαχείριση της οποίας ανέλαβαν τα στελέχη του τμήματος παραγωγής ελαστικών που διαθέτει ο κινεζικός Όμιλος.

Advertisement
Advertisement

Ο τότε Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δεν είχε αντιδράσει και δεν είχε σχολιάσει την εξέλιξη, ούτε και κάποιος από τους υπουργούς της ιταλικής κυβέρνησης. Αυτό ερμηνεύτηκε με διττό τρόπο:

Άλλοι έκριναν ότι με τη σιωπή τους δεν θέλησαν να εμποδίσουν τη διάσωση της ιστορικής φίρμας ελαστικών και άλλοι είπαν ότι με αυτό τον τρόπο έδειξαν τη δυσαρέσκειά τους για την πώλησή της στους Κινέζους.

Advertisement

Πλέον, φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα,. Συγκεκριμένα, ο Μάρκο Τρονκέτι Προβέρα, o Διευθύνων Σύμβουλος της Pirelli o οποίος χειρίστηκε τη συμφωνία πώλησης μετοχών, ζήτησε τη βοήθεια της τωρινής ιταλικής κυβέρνησης για να αποτραπεί η πρόθεση των Κινέζων να ελέγξουν πλήρως την εταιρεία ελαστικών και να ανατρέψουν το υπάρχον διευθυντικό σχήμα στο οποίο συμμετέχουν και Ιταλοί.

Ο Τρονκέτι Προβέρα ενημέρωσε την Ιταλίδα Πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι ότι η κινεζική εταιρεία προσπαθεί να παρέμβει στη διοίκηση της Pirelli με μεθόδους που παραβαίνουν τους όρους της υπογραφείσας συμφωνίας.

Advertisement

Εκπρόσωπος της ιταλικής κυβέρνησης δήλωσε ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα αποφασίσουν εάν θα εφαρμόσουν τη σχετική νομοθεσία που ισχύει στη γειτονική χώρα μας, όταν πρόκειται για την προστασία γηγενών εταιρειών της μέγιστης σημασίας για το κράτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1: Το δεύτερο πείραμα της χρονιάς
F1 GP Μονακό: Αυτό είναι το πραγματικό Μονακό! (+video)
Το πιο petrolhead στατικό ποδήλατο ανήκει στην Pirelli