Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πόσο υποφέρουν τα ηλεκτρικά από την χρήση του κλιματισμού;

Ελλάδα 1:29
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πόσο υποφέρουν τα ηλεκτρικά από την χρήση του κλιματισμού;

ΝΕΑ

Πόσο υποφέρουν τα ηλεκτρικά από την χρήση του κλιματισμού;

ΝΕΑ

Μεταξύ των πολλών θεμάτων που πρέπει να λύσουν τα ηλεκτρικά είναι και το ποσοστό της ενέργειας που καταναλώνει η -αυτονόητη- χρήση του κλιματισμού.

Advertisement
Advertisement

Η χρήση κλιματισμού ή θέρμανσης σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αυτονομία.

Η αυστριακή εταιρεία ανάλυσης μπαταριών Aviloo το εξέτασε αυτό σε 14 διαφορετικά ηλεκτρικά οχήματα και μέτρησε επίσης τη διαφορά στην κατανάλωση ενέργειας μεταξύ της κυκλοφορίας στην πόλη και των αυτοκινητοδρόμων.

Η θέρμανση του αυτοκινήτου το χειμώνα ειδικότερα καταναλώνει πολλή ηλεκτρική ενέργεια.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με την ανάλυση της Aviloo, αυτό μπορεί να αντιπροσωπεύει περίπου το 35 % της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας μετά από μόλις μία ώρα οδήγησης στην πόλη.

Στον αυτοκινητόδρομο, όπου η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είναι γενικά υψηλότερη, το ποσοστό της ενέργειας θέρμανσης είναι περίπου 10%.

Η διαδικασία θέρμανσης ή ψύξης του αυτοκινήτου αναλύθηκε λεπτομερώς. Διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση κατά τη θέρμανση ή την ψύξη δεν είναι γραμμική.

Advertisement

Η περισσότερη ενέργεια απαιτείται ιδίως κατά τα πρώτα 15 λεπτά, γεγονός που μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην αυτονομία, ιδίως σε σύντομες διαδρομές.

Οι μηχανικοί της Aviloo σχεδίασαν τη μέτρηση όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικά, ψύχοντας τα οχήματα στους μηδέν βαθμούς Κελσίου κάτω από τις ίδιες περιβαλλοντικές συνθήκες και στη συνέχεια θερμαίνοντας το εσωτερικό σε θερμοκρασία-στόχο 22 βαθμών.

Advertisement

Η λειτουργία θέρμανσης ρυθμίστηκε για δύο ώρες και καταγράφηκαν όλα τα δεδομένα της μπαταρίας.

Συνολικά, η ανάλυση δείχνει ότι η θέρμανση το χειμώνα καταναλώνει ελαφρώς περισσότερη ενέργεια από την ψύξη το καλοκαίρι.

Στην κίνηση στην πόλη, περίπου το 35% της συνολικής αυτονομίας χάνεται μετά από μία ώρα θέρμανσης, ενώ στον αυτοκινητόδρομο το ποσοστό αυτό είναι μόλις 10% μετά από 60 λεπτά.

Advertisement