Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ποιος κερδίζει σε αυτήν την ηλεκτρική μάχη; (+video)

Ελλάδα 1:43
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ποιος κερδίζει σε αυτήν την ηλεκτρική μάχη; (+video)

ΝΕΑ

Ποιος κερδίζει σε αυτήν την ηλεκτρική μάχη; (+video)

ΝΕΑ

Η Tesla δεν είναι γνωστή μόνο ως μία αυτοκινητοβιομηχανία ηλεκτρικών, αλλά και για τις επιδόσεις αυτών στις ευθείες. Ωστόσο, έρχονται στιγμές που κάποιοι μύθοι καταρρίπτονται.

Advertisement
Advertisement

Κάποτε, ο αείμνηστος Caroll Shelby υποστήριξε ότι «η ιπποδύναμη πουλάει αυτοκίνητα, αλλά η ροπή κερδίζει αγώνες». Η τρανταχτή απόδειξη αυτής της δήλωσης βρίσκεται στο παρακάτω τεστ, όπου ένα Tesla Model 3 Long Range στέκεται απέναντι σε ένα Volvo EX30 Twin Motor Performance, στο πλαίσιο ενός drag race.

Μπορεί η Tesla να έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά της με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο ευρύ κοινό και να θεωρείται η πιο «mainstream» εταιρεία, αλλά αυτό δεν μεταφράζεται πάντα σε επιδόσεις. Πόσο μάλλον, όταν καυχιέται εδώ και χρόνια ότι οι επιδόσεις των μοντέλων της είναι ανυπέρβλητες.

Το Tesla Model S Plaid αποτελεί το απόλυτο «dragster»

Κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό βέβαια, όταν μιλάμε για τις εκδόσεις Plaid των μοντέλων της οι οποίες είναι συνήθως «ρουκέτες σε τροχούς», με πρώτο και καλύτερο το Tesla Model S Plaid.

Advertisement
Advertisement

Ωστόσο, οι πιο γήινες εκδόσεις είναι τρωτές. Απόδειξη αυτού αποτέλεσε ένα drag race μεταξύ του Model 3 Long Range με ένα EX30 Twin Motor Performance. Στη δοκιμή αυτή προχώρησε το κανάλι στο YouTube, E-Drive Sweden.

Μάλιστα, έκανε την κόντρα όσο πιο δίκαιη γινόταν, φορώντας και στα δύο χειμερινά ελαστικά και αλλάζοντας τη γραμμή αγώνα του κάθε αυτοκινήτου.

Ακόμα και τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά μας προδιαθέτουν για μία οριακή κόντρα. Και τα δύο είναι τετρακίνητα με δύο ηλεκτροκινητήρες, με το Tesla να υπερέχει στην ιπποδύναμη με 498, ενώ το Volvo αποδίδει 428 ίππους. Ωστόσο, το σουηδικό SUV κερδίζει στη ροπή με 543 Nm, την ώρα που το αμερικανικό μοντέλο αποδίδει 493 Nm ροπής.

Advertisement

Αν και το βάρος είναι κατά του EX30 για 48 κιλά, καταφέρνει να κερδίσει το Model 3 Long Range, ολοκληρώνοντας τα 0-100 χλμ./ώρα σε 3,6 δευτερόλεπτα, καθώς το Tesla χρειάζεται 4,4 δευτερόλεπτα.

Αυτό αντικατοπτρίζεται και στον τερματισμό που το Volvo χρειάστηκε 12,5 δευτερόλεπτα για την ολοκλήρωση του 1/4 του μιλίου, ενώ το Tesla έκανε 12,8 στη δεύτερη προσπάθειά του.

Advertisement

Κάτι ήξερε τελικά και αυτός ο Shelby…