Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Έκλεστοουν: Όταν μου είπαν ότι η F1 τελείωσε

Ελλάδα 15:51
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έκλεστοουν: Όταν μου είπαν ότι η F1 τελείωσε

FORMULA 1

Έκλεστοουν: Όταν μου είπαν ότι η F1 τελείωσε

FORMULA 1

Σαν σήμερα πριν από τριάντα χρόνια ξεκινούσε το πιο μαύρο τριήμερο στην ιστορία της F1. Και ο Μπέρνι Έκλεστοουν θυμήθηκε στιγμές από τις τραγικές εκείνες ημέρες.

Advertisement
Advertisement

Ο πρώην ισχυρός άντρας της F1 ήταν στο σιρκουί της Εμίλια-Ρομάνια τότε και έζησε από κοντά τους θανάτους των Ρατσενμπέργκερ και Σένα. Γεγονότα τα οποία έχουν χαραχτεί βαθιά στη συλλογική μνήμη των φίλων του σπορ.

Το τριήμερο είχε ξεκινήσει στραβά ήδη από την Παρασκευή με το σοβαρό ατύχημα που είχε ο Ρούμπενς Μπαριτσέλο στην Variante Bassa. Από την σφοδρότητα της πρόσκρουσης η γλώσσα του Ρούμπενς γύρισε. Η ζωή του σώθηκε από τον τότε επικεφαλής ιατρό της FIA, Σιντ Γουότκινς. Ο Σένα επισκέφθηκε τον συμπατριώτη του στο ιατρικό κέντρο αμέσως. Ήταν, όμως, βαθιά προβληματισμένος από το περιστατικό.

Την επομένη τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα. Ο Ρόλαντ Ρατσενμπέργκερ είχε έξοδο με πολλά χιλιόμετρα στην καμπή Villeneuve και προσέκρουσε στον τοίχο. Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος. Το σοκ ήταν μεγάλο για όλους όσοι ήταν παρόντες στην πίστα. Παρά ταύτα το τριήμερο συνεχίστηκε κανονικά με τον Σένα να παίρνει την τρίτη συνεχόμενή του pole για εκείνη τη χρονιά.

Advertisement
Advertisement

Ο Άιροτν είχε επηρεαστεί από τα περιστατικά των δύο προηγούμενων ημερών. Σκεφτόταν, μάλιστα, να μην τρέξει στον αγώνα, όπως είχε εκμυστηρευτεί στον φίλο του Σιντ Γουότκινς. Ο Βρετανός τον είχε υποστηρίξει και του είχε προτείνει να πήγαιναν μαζί για ψάρεμα. Ωστόσο ο Σένα αποφάσισε να αγωνιστεί τελικά.

Στον πύργο ελέγχου

Στον 7ο γύρο του αγώνα ο Άιρτον είχε την μοιραία έξοδο στην στροφή Tamburello. Ο Έκλεστοουν θυμάται: «Μετά το ατύχημα πήγα αμέσως στον πύργο ελέγχου για να δω τι είχε συμβεί. Μίλησα με τον Σιντ και μου είπε ότι ο Σένα είχε χτυπήσει στο κεφάλι του. “Είναι νεκρός” μου είπε. Βγήκα αμέσως από το δωμάτιο ταραγμένος. Καθώς έφευγα είδα τον αδερφό του Άιρτον, Λεονάρντο. Ρώτησε τι είχε συμβεί. Του είπα “Καθώς φαίνεται είναι νεκρός” και αυτό ήταν».

Ο Έκλεστοουν έφυγε νωρίς από την πίστα. «Δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι. Δεν ήθελα να εμπλακώ σε συζητήσεις για την ακύρωση του αγώνα. Είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο και δεν ήταν ακόμη κλινικά νεκρός. Εάν είχε θεωρηθεί νεκρός στην πίστα θα έπρεπε να διακόψουμε τον αγώνα» σημείωσε ο Έκλεστοουν.

Advertisement

«Παλιότερα χάναμε έναν ή δύο οδηγούς κάθε χρονιά. Ωστόσο η ζωή συνεχιζόταν. Ήταν μία χαζή προσέγγιση που είχαμε τότε στα πράγματα. Ο θάνατος του Σένα μας σόκαρε όλους. Ο Μαξ Μόσλεϊ μου είπε, μάλιστα, ότι η F1 θα τελειώσει λόγω αυτού. Δεν συνέβη, όμως, αυτό. Αντιθέτως η δημοτικότητα του σπορ μεγάλωσε» υπογράμμισε ο Έκλεστοουν.

«Υποθέτω ότι αυτό συνέβη επειδή το γεγονός πήρε μεγάλη δημοσιότητα. Όλοι μιλούσαν για αυτό. Ο Άιρτον ήταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος, τελείως διαφορετικός από τους υπόλοιπους οδηγούς. Λείπει σε όλους μας. Εάν ρωτήσετε έναν απλό φίλο της F1 για έναν οδηγό από το παρελθόν, το πρώτο όνομα που θα σκεφτεί θα είναι του Άιρτον» σημείωσε ο Έκλεστοουν.

Advertisement