Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Μ. Βρετανίας: Πώς οι McLaren κέρδισαν (σχεδόν) τους πάντες (+video)

Ελλάδα 10:25
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Μ. Βρετανίας: Πώς οι McLaren κέρδισαν (σχεδόν) τους πάντες (+video)

FORMULA 1

F1 GP Μ. Βρετανίας: Πώς οι McLaren κέρδισαν (σχεδόν) τους πάντες (+video)

FORMULA 1

Πριν από σχεδόν έναν μήνα ο Μίκα Χάκινεν προέβλεπε ότι η McLaren, χάρη στις επικείμενες αναβαθμίσεις της, θα μπορούσε σύντομα να προβληματίσει τις Red Bull.

Advertisement
Advertisement

Ελάχιστοι είχαν πάρει τοις μετρητοίς την άποψη του Φιλανδού. Εξάλλου το μόνο πραγματικά καλό αποτέλεσμα που είχε να επιδείξει η ομάδα μέχρι τα μέσα Ιουνίου ήταν η τρίτη θέση του Νόρις στις κατατακτήριες της Βαρκελώνης.

Αυτή είχε έρθει, μάλιστα, υπό ιδιαίτερες συνθήκες. Η θερμοκρασία του οδοστρώματος ήταν πολύ χαμηλότερη από ότι συνήθως καθώς εκείνο στέγνωνε από ελαφρά βροχή που είχε προηγηθεί. Επιπλέον στην Ισπανία, οι Πέρεζ, Λεκλέρ και Αλόνσο είχαν όλοι κάνει λάθη που ενδεχομένως να είχαν κολακεύσει τις επιδόσεις της MCL60.

Advertisement
Advertisement

Φτάνουμε, όμως, στην Αυστρία όπου ο Νόρις έχοντας την αναβαθμισμένη έκδοση της φετινής McLaren τα πηγαίνει περίφημα. Ο Βρετανός κατατάσσεται 4ος το Σάββατο, ενώ θα τερματίσει στην ίδια θέση και στον αγώνα. Μπορεί να μην είχε τον ρυθμό αγώνα των Red Bull και Ferrari αλλά ήταν ξεκάθαρα ταχύτερος των Mercedes.

Advertisement

Και πάλι πολλοί ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με την επίδοση αυτή. Πολλοί την απέδωσαν, μάλιστα, στην χάραξη της αυστριακής πίστας και στο ότι η Mercedes δεν μπόρεσε να βρει ένα καλό set-up για το τριήμερο. Σίγουρα στο Σίλβερστοουν οι McLaren απλώς θα πάλευαν να μπουν στην δεκάδα, διατείνονταν οι περισσότεροι.

Η επαναλαμβανόμενη σύμπτωση

Φυσικά οι Νόρις και Πιάστρι έχοντας και οι δύο πιο τις αναβαθμίσεις στα μονοθέσια τους, έβγαλαν όλους τους αμφισβητίες λάθος. Σίγουρα οι καιρικές συνθήκες εχθές στο Σίλβερστόουν έμοιαζαν πολύ με εκείνες του Μοντμελό πριν από έναν μήνα.

Ωστόσο αυτό ήταν το μόνο κοινό σημείο μεταξύ των κατατακτήριων της Μεγάλης Βρετανίας και εκείνων της Ισπανίας. Βλέπετε στην Μεγάλη Βρετανία υπήρχε μία σημαντική νέα παράμετρος. Αυτή δεν ήταν άλλη από τα καινούργια ελαστικά της Pirelli.

Advertisement

Ο νέος, πιο ανθεκτικός τους σκελετός και οι υψηλότερες πιέσεις τους έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στο να αποκαλύψουν ποια μονοθέσια παράγουν την περισσότερη κάθετη δύναμη στις γρήγορες καμπές. Και κρίνοντας από τα χθεσινά αποτελέσματα αυτά είναι οι Red Bull, McLaren και Ferrari.

Advertisement

Η βρετανική ομάδα είχε ξεκινήσει το τριήμερό της διεξάγοντας μίνι δοκιμές. Flow-viz και στα δύο μονοθέσια κατά την διάρκεια της Παρασκευής ώστε να επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα που είχε πάρει στον προσομοιωτή. Την στιγμή που οι Williams έκλεβαν τις εντυπώσεις μέχρι και το FP3, οι άνθρωποι της McLaren δούλευαν μεθοδικά και αθόρυβα.

Κάθε λεπτό που περνούσε τους βοηθούσε να κατανοήσουν καλύτερα τις αναβαθμίσεις τους αλλά και τα νέα ελαστικά. Και όταν έφτασε η στιγμή της αλήθειας τόσο ο Νόρις όσο και ο Πιάστρι ήταν έτοιμοι!

Λένε ότι η επαναλαμβανόμενη σύμπτωση παύει να είναι σύμπτωση. Και αυτό το ρητό ταιριάζει γάντι στην εικόνα των δύο McLaren εχθές. Οι δύο MCL60 ήταν φανταστικές στα περάσματά τους από το σύμπλεγμα Becketts. Επιπλέον χάρη στο ότι κατάφερναν να φέρουν στην σωστή θερμοκρασία τα πίσω ελαστικά τους ήταν οι ταχύτερες όλων στην έξοδο του Club.

Η πρόκληση του αγώνα

Τόσο ο Νόρις όσο και ο Πιάστρι (ο οποίος δεν είχε τη νέα εμπρός πτέρυγα η οποία σύμφωνα με την ομάδα θα του έδινε μπόνους τουλάχιστον ενός δέκατου του δευτερολέπτου) οδήγησαν υπέροχα. Την στιγμή που ο Λεκλέρ έκανε ένα μικρό -αλλά σημαντικό- λάθος στην Stowe στο Q3 και ο Πέρεζ ήταν για άλλη μια φορά απών, οι οδηγοί της McLaren είχαν φυλάξει τις καλύτερες προσπάθειές τους για το τέλος.

Όλα αυτά δεν ήταν τυχαία, ούτε προέκυψαν λόγω ιδιαζόντων συνθηκών. Είναι απλώς η ανταμοιβή των ανθρώπων της McLaren για την σωστή τους δουλειά τους τελευταίους μήνες. Σίγουρα η MCL60 πάσχει ακόμη στις πιο αργές στροφές του βρετανικού σικρουί και αυτό θα την δυσκολέψει στην διαχείριση των ελαστικών κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Λογικά η RB19 του Φερστάπεν θα είναι και πάλι σε δική της κατηγορία σήμερα. Επιπλέον και οι δύο Ferrari δείχνουν να έχουν εξαιρετικό race pace. Η λογική υπαγορεύει πως οι Νόρις και Πιάστρι θα παλέψουν για το τρίτο σκαλί του podium στην καλύτερη περίπτωση ενώ ίσως απειληθούν από τις Mercedes στην χειρότερη.

Ακόμη κι έτσι, όμως, το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι απολύτως θετικό. Δεν γνωρίζουμε το εάν όντως οι McLaren θα φτάσουν σύντομα στο επίπεδο των Red Bull, όπως είχε προβλέψει ο Μίκα. Ένα πράγμα, όμως, είναι βέβαιο. Η ομάδα από το Woking έχει επιστρέψει στις πρώτες θέσεις της κατάταξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ο Ράσελ σε ρόλο… Maverick!
F1 GP Μ. Βρετανίας: Νέα δεδομένα;
F1 GP Μ.Βρετανίας: Ο Φερστάπεν κερδίζει τις… McLaren!