Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Μονακό: Αυτό είναι το πραγματικό Μονακό! (+video)

Ελλάδα 18:55
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Μονακό: Αυτό είναι το πραγματικό Μονακό! (+video)

FORMULA 1

F1 GP Μονακό: Αυτό είναι το πραγματικό Μονακό! (+video)

FORMULA 1

Τάδε έφη ο μεγάλος χθεσινός νικητής, Μαξ Φερστάπεν. Νωρίτερα είχε φροντίσει να μας χαρίσει μία από τις μεγαλύτερες επιδόσεις που έχουν γίνει ποτέ σε πίστα πόλης.

Advertisement
Advertisement

Μπορεί ο Ολλανδός να έχει δηλώσει αρκετές φορές ότι δεν είναι και ο μεγαλύτερος οπαδός των σιρκουί πόλης. Ωστόσο αυτά που έκανε τις τελευταίες δύο ημέρες στο πριγκιπάτο θα μείνουν για πολύ καιρό χαραγμένα στη μνήμη των φίλων του σπορ.

Η μαγική εμφάνιση Φερστάπεν είχε ξεκινήσει από τις κατατακτήριες του Σαββάτου με εκείνον τον γύρο-αριστούργημα στο Q3. Με το πλεονέκτημα απόδοσης της RB19 να έχει σχεδόν εκμηδενιστεί στους στενούς δρόμους του Μονακό, η pole κρίθηκε καθαρά από την οδηγική υπεροχή του Μαξ υπό πίεση.

Advertisement
Advertisement

Βέβαια, πάντα θα υπάρχουν εκείνοι που θα προσπαθούν να μειώσουν τέτοιου είδους επιτεύγματα. Είτε λόγω ανικανότητας να αντιληφθούν τι πραγματικά συμβαίνει στην πίστα είτε απλά λόγω εμπάθειας. Ωστόσο, κάθε οπαδός -ασχέτως ομάδας που υποστηρίζει- ο οποίος αγαπά πραγματικά τους αγώνες ταχύτητας δεν είχε άλλη επιλογή το Σάββατο από το να υποκλιθεί στην θεϊκή τελευταία προσπάθεια του Ολλανδού.

Advertisement

Εξάλλου, όπως έχουμε γράψει και άλλες φορές, η πραγματική κορύφωση ενός τριημέρου στο Μονακό είναι το Σάββατο και όχι την Κυριακή. Ιδιαίτερα όταν ο αγώνας διεξάγεται σε στεγνό οδόστρωμα. Φυσικά, η ιστορία του χθεσινού αγώνα ήταν διαφορετική. Και αρκούσε μία σύντομη επίσκεψη της βροχής ώστε η αγωνία να εκτοξευτεί κατακόρυφα.

Η κρίσιμη παράμετρος

Οι μετεωρολογικές προβλέψεις έκαναν λόγο από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας για καταιγίδες την Κυριακή στο πριγκιπάτο. Το πιθανότερο ήταν ότι θα έβρεχε την Κυριακή και μάλιστα μετά την μέση του αγώνα.

Αναγκαστικά οι ομάδες έπρεπε να λάβουν υπόψη τους αυτήν την κρίσιμη παράμετρο ενώ ετοίμαζαν τις στρατηγικές τους για τον αγώνα. Ποια γόμα ήταν η κατάλληλη για το πρώτο stint; Με την πίστα να έχει ασφαλτοστρωθεί πριν τον φετινό αγώνα, η συμπεριφορά των Pirelli ήταν αρκετά πιο διαφορετική από την αναμενόμενη. Ήδη από την Παρασκευή ήταν εμφανής η αδυναμία της μαλακής γόμας να βγάλει πολλούς γύρους χωρίς έντονα προβλήματα φθοράς.

Advertisement

Κατά συνέπεια οι μόνες κατάλληλες γόμες ήταν η μέση και η σκληρή. Για στεγνό οδόστρωμα η απόφαση δεν θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Ξεκινάς με την μέση γόμα, ώστε να εξασφαλίσεις καλή εκκίνηση, προσπαθείς να παρατείνεις όσο γίνεται το πρώτο stint και τελειώνεις τον αγώνα με την σκληρή.

Ωστόσο η ισχυρή πιθανότητα βροχής είχε αλλάξει τα δεδομένα. Ξεκινώντας με την μέση γόμα, εξασφάλιζες ακόμη ένα γρήγορο πρώτο stint. Εντούτοις ήταν αμφίβολο το κατά πόσον η C4 θα άντεχε μετά το μέσο του αγώνα. Και σε περίπτωση που η βροχή καθυστερούσε, αυτό θα σήμαινε δεύτερο pit-stop για αλλαγή σε ενδιάμεσα ή βρόχινα ελαστικά.

Αντιθέτως, η σκληρή γόμα έδινε μεγαλύτερη στρατηγική ευελιξία. Σίγουρα το πρώτο stint θα ήταν πιο αργό για όσους την χρησιμοποιούσαν. Ωστόσο, το Μονακό είναι ένας αγώνας διαχείρισης ρυθμού, έτσι κι αλλιώς, και όχι καθαρής ταχύτητας. Οπότε το μειονέκτημα απόδοσης της C3 δεν θα ήταν τόσο εμφανές. Επιπλέον η σκληρή γόμα μπορούσε να εξασφαλίσει ένα αρκετά μεγάλο πρώτο stint ώστε ακόμη και εάν η βροχή ερχόταν καθυστερημένα, να μην χρειαζόταν δεύτερο pit-stop για αλλαγή στα κατάλληλα ελαστικά.

Ελέγχοντας τον ρυθμό

Η Red Bull επέλεξε την οδό της μέσης γόμας για τον Φερστάπεν, ενώ η Aston Martin της σκληρής για τον Αλόνσο. Φυσιολογικά ο Μαξ είχε το πλεονέκτημα στο πρώτο μισό του αγώνα. Βέβαια, η ανάγκη για παράταση του πρώτου stint τον είχε φέρει σε πολύ δύσκολη θέση.

Advertisement

Έπρεπε να κάνει… αιματηρή οικονομία στα Pirelli ώστε να έχει αρκετή γόμα για το τελευταίο τρίτο του αγώνα, οπότε και ήταν πιθανότερο να βρέξει. Ο Μαξ τα κατάφερε περίφημα. Έλεγξε άψογα το ρυθμό του αγώνα, δημιούργησε την κατάλληλη διαφορά από τον τρίτο Οκόν -ο οποίος οδήγησε επίσης εξαίσια χθες- και περίμενε να δει την εξέλιξη του καιρού.

Εάν δεν έβρεχε τελικά είχε τη νίκη στο τσεπάκι. Σε περίπτωση που οι προβλέψεις επαληθεύονταν, όμως, ο Φερστάπεν είχε εξασφαλίσει σε εκείνον και την ομάδα του χρόνο ώστε να πάρουν την σωστή απόφαση χωρίς πίεση.

Την ίδια στιγμή ο Αλόνσο ήταν μεν κοντά στην Red Bull, όχι όμως αρκετά ώστε να αναγκάσει τον Φερστάπεν να πιέσει παραπάνω από ότι επιθυμούσε. Ο Ισπανός θα χρειαζόταν την παρέμβαση του καιρού για να μπει στο παιχνίδι της νίκης.

Η βροχή

Ο καιρός έκανε το χατίρι του Αλόνσο και της Aston Martin. Στον 50ο γύρο άρχισαν να πέφτουν οι πρώτες ψιχάλες στις Πορτιέ, τις δύο στροφές πριν την είσοδο του  τούνελ. Μέχρι τον 52ο γύρο οι ψιχάλες είχαν γίνει κανονική βροχή, η οποία είχε φτάσει μέχρι και την στροφή του Καζίνο.

Για τους επόμενους δύο γύρους το τμήμα της πίστας από την Μασενέ μέχρι και το τούνελ θα απαιτούσε ενδιάμεσα ελαστικά. Η υπόλοιπη πίστα παρέμενε στεγνή. Αυτή ήταν η κρίσιμη στιγμή του αγώνα. Με τα slicks στους Φερστάπεν και Αλόνσο να έχουν φθαρεί αρκετά, οι δύο οδηγοί έπρεπε να ισορροπήσουν στον… πάγο μέχρι να δουν εάν η βροχή θα δυνάμωνε ή θα σταματούσε.

Η πλάστιγγα είχε γείρει υπέρ της Aston Martin. Μπορεί θεωρητικά η σκληρή γόμα να είναι χειρότερη από την μέση σε ελαφρώς βρεγμένο οδόστρωμα. Ωστόσο, αυτό ισχύει όταν μιλάμε για φρέσκα σετ ελαστικών. Έπειτα από 50 γύρους, όμως, η σκληρή γόμα του Αλόνσο θα έπρεπε να του δίνει μεγαλύτερη άνεση σε αυτές τις συνθήκες σε σχέση με την εξαιρετικά φθαρμένη μέση του Φερστάπεν.

Εδώ όμως θα πρέπει να εξάρουμε την εκπληκτική διαχείριση που είχε κάνει ο Μαξ σε όλον τον προηγούμενο αγώνα. Ο Ολλανδός είχε κρατήσει αρκετό… πέλμα στα Pirelli ώστε να αντιμετωπίσει μία τέτοια δυσκολία. «Πες μου απλώς αν χρειάζεσαι ενδιάμεσα για να παραμείνεις στην πίστα» ήταν τα λόγια του μηχανικού του, Τζιανπέρο Λαμπιάζε. Απλά, κατανοητά και ξεκάθαρα.

Το λάθος της Aston Martin

Την ίδια στιγμή στην Aston Martin τόσο ο Alonso όσο και η ομάδα ήταν αναποφάσιστοι. Αρχικά προβληματίζονταν για το ότι θα είχαν σκληρή γόμα έναντι της μέσης του Φερστάπεν σε μεικτές συνθήκες. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν απαραίτητα μειονέκτημα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή όπως εξηγήσαμε παραπάνω.

«Στις στροφές 7 και 8 χρειάζονται ενδιάμεσα. Όμως η υπόλοιπη πίστα είναι στεγνή» ενημέρωσε ο Αλόνσο στον 54ο γύρο. «Box, box Φερνάντο. Και θα είναι για μέση γόμα» ήταν η απάντηση από το pitwall. Εδώ ακριβώς ήταν που οι Αλόνσο και Aston Martin έκαναν το μεγάλο τους λάθος.

Στον γύρο εισόδου του, ο Φερνάντο είχε πάρει 4(!) δευτερόλεπτα από τον Φερστάπεν και η μεταξύ τους διαφορά είχε πέσει στα 8. Εάν έμενε για έναν ακόμη γύρο -και με δεδομένο το λάθος του Ολλανδού στις Πορτιέ- το πιθανότερο ήταν ότι ο Ισπανός θα είχε φτάσει την RB19 πριν μπουν και οι δύο για ενδιάμεσα.

Monaco master

Έπρεπε, λοιπόν, ο Αλόνσο να περιμένει έναν γύρο ακόμη. Είχε και αρκετή γόμα στα Pirelli του αλλά και την ικανότητα να επιβιώσει από μία τέτοια κατάσταση. Ωστόσο ο Ισπανός δεν το τόλμησε.

Από την άλλη και η ομάδα του έπρεπε να δει ότι κερδίζει χρόνο σε σχέση με τον Φερστάπεν. Και ότι αφού ο Ολλανδός παρέμενε έξω, έπρεπε να πράξουν κι εκείνοι το ίδιο. Δυστυχώς για εκείνους, ο Αλόνσο μπήκε για αλλαγή έναν γύρο νωρίτερα από ότι έπρεπε. Και αυτό εξαφάνισε τις όποιες πιθανότητες είχε για την νίκη στο πριγκιπάτο.

Ακόμη και εάν είχε πάρει την σωστή απόφαση, όμως, θα μπορούσε να κερδίσει; Δύσκολο να πει κανείς. Ωστόσο σίγουρα θα ασκούσε τεράστια πίεση στον Φερστάπεν. Και υπό τέτοιου είδους συνθήκες τα πάντα θα μπορούσαν να είχαν συμβεί.

Δεν συνέβησαν, όμως, τελικά. Και ο Μαξ Φερστάπεν ολοκλήρωσε μία ονειρική εμφάνιση στο Μονακό με την δεύτερη νίκη του εκεί. Οδήγησε μανιασμένα στις κατατακτήριες, και ψύχραιμα στον αγώνα. Ήταν μία τεράστια, συνολικά, επίδοση αντάξια ενός μεγάλου πρωταθλητή. Ενός master του Μονακό. Όσο και εάν δεν προτιμά τα σιρκουί πόλης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μάρκο: Ενοχλημένος ο Χάμιλτον-Δεν πωλείται η AlphaTauri
F1 GP Μονακό: Σε άλλη διάσταση (+video)
F1 GP Μονακό: Φερστάπεν παντός καιρού!