Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Μονακό: Φερστάπεν παντός καιρού!

Ελλάδα 20:40
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Μονακό: Φερστάπεν παντός καιρού!

FORMULA 1

F1 GP Μονακό: Φερστάπεν παντός καιρού!

FORMULA 1

Ο Μαξ Φερστάπεν ολοκλήρωσε την μεγάλη του εμφάνιση στο Μονακό με έναν αριστουργηματικό αγώνα υπό μεικτές συνθήκες.

Advertisement
Advertisement

Ο Ολλανδός ήταν ακαταμάχητος στους δρόμους του πριγκιπάτου παρά την τεράστια δυσκολία του σημερινού αγώνα.

Αρχικά έπρεπε να κρατήσει για πάνω από 50 γύρους την μέση γόμα της Pirelli και να προστατέψει την πρωτοπορία του από τον Αλόνσο. Το κατάφερε περίφημα. Όταν πια η βροχή επισκέφθηκε τελικά την πίστα ο Μαξ απέδειξε και πάλι την εκπληκτική του ικανότητα σε κάθε είδους συνθήκες. Γκάφα από την Aston Martin στην πρώτη στάση του Alonso ενώ φανταστική ήταν η εμφάνιση του Οκόν.

Advertisement
Advertisement

Η επιλογή της γόμας εκκίνησης ήταν μοιρασμένη στο grid μεταξύ της μέσης και της σκληρής γόμας. Καθώς υπήρχε υψηλή πιθανότητα βροχής κατά τη διάρκεια του αγώνα πολλοί οδηγοί επέλεξαν τα σκληρά Pirelli για μεγαλύτερη ευελιξία στην στρατηγική τους. Το σημαντικό ήταν ότι από τους πρώτους πέντε οδηγούς στο grid οι Φερστάπεν, Οκόν και Χάμιλτον επέλεξαν τη μέση γόμα.

Εκκίνηση

Η εκκίνηση ήταν καθαρή με τον Φερστάπεν να στρίβει πρώτος στην στροφή της Αγίας Ντεβότας. Υπήρξε μία μικρή επαφή μεταξύ των Σάρτζεντ και Χούλκενμπεργκ στην Μιραμπό. Ο Γερμανός υποχρεώθηκε να μπει στα pits πριν την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου.

Advertisement

Ο οδηγός της Haas τιμωρήθηκε με χρονική ποινή 5 δευτερολέπτων για το συμβάν. Επαφή είχαν και οι Άλμπον-Στρολ στην είσοδο του hairpin της Φερμόντ με τον Καναδό να χάνει κομμάτι της εμπρός του πτέρυγας.

Πριν συμπληρώσει τον πρώτο γύρο μπήκε στα pits και ο Πέρεζ ο οποίος τελικά είχε ξεκινήσει από την 20 θέση του grid. Ο Μεξικανός άλλαξε τη μέση για την σκληρή γόμα σκοπεύοντας προφανώς να βγάλει όλον τον υπόλοιπο αγώνα με αυτήν. Παρόμοια στρατηγική εφάρμοσε και η Alfa Romeo με τον Ζου.

Advertisement

Έπειτα από 8 γύρους ο Φερστάπεν είχε φτιάξει μια διαφορά 2,3 δευτερολέπτων από τον Αλόνσο. Ο Ισπανός απείχε ακόμη 7 από τον Οκόν ο οποίος είχε σε κοντινή απόσταση πίσω του τους Σάινθ, Χάμιλτον και Λεκλέρ.

Το λάθος του Σάινθ

Με την σκληρή γόμα να έχει έρθει σε θερμοκρασία λειτουργίας ο Σάινθ άρχισε να πιέζει τον Οκόν για την τρίτη θέση. Ωστόσο ο Ισπανός δεν υπολόγισε καλά το φρενάρισμα του για το σικέιν μετά το τούνελ και ακούμπησε με την εμπρός πτέρυγα της Ferrari την Alpine του Οκόν.

Advertisement

Το αποτέλεσμα ήταν να πληγωθεί το αριστερό flap της πτέρυγας στην Ferrari. Το στοιχείο θα έφευγε τελείως λίγα μέτρα αργότερα στην είσοδο της Μασενέ. Η διεύθυνση αγώνα έδειξε απλώς την ασπρόμαυρη προειδοποιητική σημαία στον Ισπανό.

Την ίδια στιγμή ο άλλος Ισπανός του grid ανέφερε πιθανό κλατάρισμα στο εμπρός αριστερό ελαστικό του. Από την ομάδα τον διαβεβαίωσαν ότι κάτι τέτοιο δεν ίσχυε. Ωστόσο η διαφορά του Αλόνσο από τον πρωτοπόρο Φερστάπεν συνεχώς αυξανόταν. Επιπλέον, στον 18ο γύρο ο Ολλανδός ήταν σχεδόν 8 δευτερόλεπτα μπροστά από τον πιο άμεσο διώκτη του.

Μέχρι τον 20ο γύρο η μέση γόμα άρχισε να παρουσιάζει έντονη φθορά. Αυτό έγινε πιο εμφανές στις Williams, με τον Σάρτζεντ να χάνει τρεις θέσεις εντός δύο γύρων. Η άλλη Williams του Άλμπον θα έμπαινε για αλλαγή στα σκληρά Pirelli πέφτοντας στην τελευταία θέση. Λίγο αργότερα θα έμπαινε και ο Σάρτζεντ πέφτοντας εκείνος τελευταίος.

Πρώτα pit-stops

Ο Χάμιλτον μπήκε πρώτος από τους πρωτοπόρους για αλλαγή στην σκληρή γόμα. Εν τω μεταξύ ο Φερστάπεν είχε πιάσει τα τελευταία μονοθέσια της κατάταξης. Ρίχνοντάς τους γύρο, όμως, έχανε χρόνο σε σχέση με τον Αλόνσο. Στον 33ο γύρο η μεταξύ τους διαφορά είχε πέσει στα 6 δευτερόλεπτα.

Στον γύρο αυτό μπήκε και ο Οκόν για την δική του αλλαγή. Παρά το κακό pit-stop, η φρέσκια σκληρή γόμα στην Alpine έδωσε την απαραίτητη ταχύτητα στον Οκόν ώστε να παραμείνει μπροστά από τον Ισπανό. Ο Sainz που επέμενε να μην μπουν αμέσως για αλλαγή ήταν εξοργισμένος στο team radio.

Εν τω μεταξύ ο αγώνας του Πέρεζ πήγαινε από το κακό στο χειρότερο με τον Μεξικανό να έχει επαφή με τον Μάγκνουσεν μετά το τούνελ. Η εμπρός πτέρυγα του Τσέκο έπαθε ζημιά και αυτό τον ανάγκασε να μπει για δεύτερη φορά στα pits. Με την μισή απόσταση να έχει συμπληρωθεί ο Φερστάπεν παρέμενε μπροστά με την μέση γόμα, με τους Αλόνσο, Λεκλέρ, Γκασλί και Ράσελ πίσω του. κανείς τους δεν είχε ακόμη σταματήσει στα pits.

Η κρίσιμη απόφαση

Στον 45ο γύρο ο Λεκλέρ μπήκε για αλλαγή σε μέση γόμα. Ο Μονεγάσκος βγήκε στην 8η θέση, πίσω από τον Χάμιλτον. Εν τω μεταξύ οι Φερστάπεν-Αλόνσο παρέμεναν έξω με την διαφορά τους να έχει ανέβει και πάλι στα 9,3 δευτερόλεπτα.

Ήταν πια ένας αγώνας αντοχής και διατήρησης των ελαστικών. Η Red Bull προσπαθούσε να καθυστερήσει όσο μπορούσε το pit-stop του Φερστάπεν. Τόσο για να μην δώσει στον Αλόνσο καθαρή πίστα όσο και λόγω του φόβου της βροχής.

Στον 50ο γύρο υπήρξαν οι πρώτες αναφορές για ψιχάλες στην Πορτιέ, πριν την είσοδο του τούνελ. Δύο γύρους αργότερα η ψιχάλα έγινε πιο έντονη και είχε φτάσει μέχρι την περιοχή της Μιραμπό και του Καζίνο.

Ωστόσο η υπόλοιπη πίστα παρέμενε ακόμη στεγνή. Ήταν μία ισορροπία τρόμου. Ο Σάινθ προσπάθησε να περάσει τον Οκόν αλλά ο Γάλλος αμύνθηκε σωστά. Στον 55ο γύρο ο Αλόνσο μπήκε στα pits παίρνοντας, όμως, την μέση γόμα των slicks! Μία περίεργη απόφαση από την Aston Martin η οποία ίσως περίμενε την βροχή να σταματήσει σύντομα.

Αντιθέτως, οι Ράσελ, Όκον, Χάμιλτον και Φερστάπεν πήραν τα ενδιάμεσα ελαστικά! Η βροχή τελικά όχι μόνο δεν σταμάτησε αλλά εντάθηκε. Έτσι, ο Αλόνσο έπρεπε να ξαναμπεί για ενδιάμεσα ενώ το ίδιο έπραξαν και οι Ferrari με τον Λεκλέρ να έχει περάσει μπροστά από τον Σάινθ λόγω λάθους του δεύτερου στην Μιραμπό.

Στην κόψη του ξυραφιού

Στον 56ο γύρο ο Στρολ έκανε λάθος στη Φερμόντ και εγκατέλειψε. Εν τω μεταξύ ο Μάγκνουσεν πάλευε να φτάσει με τα slicks στα pits για να περάσει στα βρόχινα ελαστικά καθώς το νερό στην πίστα αυξανόταν.

Τα αυτοκίνητα ισορροπούσαν στην κόψη του ξυραφιού με πολλούς οδηγούς να έχουν εξόδους. Το μόνο σχετικά στεγνό σημείο της πίστας ήταν από την έξοδο της πισίνας μέχρι την αρχή της ευθείας των pits. Στο σημείο αυτό η μάχη μεταξύ των Οκόν-Χάμιλτον-Ράσελ για την τρίτη θέση παρουσίαζε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Στον 67ο γύρο η ένταση της βροχής είχε μειωθεί σημαντικά και μία στεγνή γραμμή είχε αρχίσει να σχηματίζεται σε σημεία της πίστας. Αυτό επέτρεψε στις δύο McLaren να κάνουν δύο εκπληκτικά προσπεράσματα επί του Τσουνόντα στην Αγία Ντεβότα.

Η μεγάλη εμφάνιση ολοκληρώνεται

Με εννιά γύρους να απομένουν ο Φερστάπεν είχε και εκείνος την στιγμή του στην έξοδο της πισίνας. Ο Ολλανδός ακούμπησε την μπαριέρα της εξόδου με τον πίσω δεξιά τροχό του. Στο σημείο εκείνο η διαφορά του από τον δεύτερο Αλόνσο ήταν στα 25 δευτερόλεπτα.

Με πέντε γύρους να απομένουν η κατάσταση στην κορυφή άρχισε να σταθεροποιείται. Ο Οκόν κρατούσε με σχετική άνεση την τρίτη θέση πίσω από τους Φερστάπεν και Οκόν. Η άλλη A523 του Γκασλί ήταν 7η ανάμεσα στις Ferrari των Λεκλέρ και Σάινθ.

Δεν θα άλλαζε κάτι μέχρι την καρό σημαία. Ο Φερστάπεν πήρε την δεύτερη νίκη της καριέρας του στο Μονακό έπειτα από μία μεγάλη εμφάνιση. Οι Αλόνσο και Οκόν τερμάτισαν στις θέσεις 2-3 με τους Χάμιλτον-Ράσελ να συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.


Η τελική κατάταξη στο GP του Μονακό

Η βαθμολογία στο πρωτάθλημα οδηγών

Θέση Οδηγός Αυτοκίνητο Βαθμοί
1 Max Verstappen RED BULL RACING HONDA RBPT 144
2 Sergio Perez RED BULL RACING HONDA RBPT 105
3 Fernando Alonso ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES 93
4 Lewis Hamilton MERCEDES 69
5 George Russell MERCEDES 50
6 Carlos Sainz FERRARI 48
7 Charles Leclerc FERRARI 42
8 Lance Stroll ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES 27
9 Esteban Ocon ALPINE RENAULT 21
10 Pierre Gasly ALPINE RENAULT 14
11 Lando Norris MCLAREN MERCEDES 12
12 Nico Hulkenberg HAAS FERRARI 6
13 Oscar Piastri MCLAREN MERCEDES 5
14 Valtteri Bottas ALFA ROMEO FERRARI 4
15 Zhou Guanyu ALFA ROMEO FERRARI 2
16 Yuki Tsunoda ALPHATAURI HONDA RBPT 2
17 Kevin Magnussen HAAS FERRARI 2
18 Alexander Albon WILLIAMS MERCEDES 1
19 Nyck De Vries ALPHATAURI HONDA RBPT 0
20 Logan Sargeant WILLIAMS MERCEDES 0

Η βαθμολογία στο πρωτάθλημα κατασκευαστών

Θέση Ομάδα Βαθμοί
1 RED BULL RACING HONDA RBPT 249
2 ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES 120
3 MERCEDES 119
4 FERRARI 90
5 ALPINE RENAULT 35
6 MCLAREN MERCEDES 17
7 HAAS FERRARI 8
8 ALFA ROMEO FERRARI 6
9 ALPHATAURI HONDA RBPT 2
10 WILLIAMS MERCEDES 1

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μάρκο: Ενοχλημένος ο Χάμιλτον-Δεν πωλείται η AlphaTauri
F1 GP Μονακό: Συγκλονιστική pole για τον Φερστάπεν! (+video)
F1 GP Μονακό: Σε άλλη διάσταση (+video)