Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Μονακό: Σε άλλη διάσταση (+video)

Ελλάδα 22:35
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Μονακό: Σε άλλη διάσταση (+video)

FORMULA 1

F1 GP Μονακό: Σε άλλη διάσταση (+video)

FORMULA 1

Αυτή ήταν μία από τις πιο συγκλονιστικές μονομαχίες για την pole που έχουν γίνει ποτέ. Και αυτός ένας από τους πιο συγκλονιστικούς γύρους που έχει κάνει οδηγός στην ιστορία του σπορ.

Advertisement
Advertisement

Ότι και να γράψει κανείς για τα όσα είδαμε στο χθεσινό Q3 του Μονακό θα είναι λίγο. Ήταν δώδεκα μαγικά λεπτά γεμάτα αγωνία, που μόνο η πίστα του πριγκιπάτου θα μπορούσε να προσφέρει.

Όσο και εάν γκρινιάζουν ορισμένοι για το πόσο στενή είναι η διαδρομή ή για το ότι προσφέρει «βαρετούς» αγώνες η αλήθεια είναι μία. Κανένα άλλο σιρκουί εκτός του Μονακό δεν θα μπορούσε να μας χαρίσει μία περίοδο κατατακτήριων όπως η χθεσινή. Τέσσερις οδηγοί τα έδωσαν όλα για την πιο ζηλευτή pole της σεζόν. Και τελικά εκείνη πήγε σε αυτόν που την πιο κρίσιμη στιγμή πέρασε σε άλλη διάσταση.

Advertisement
Advertisement

Ήταν απίστευτα τα όσα έκανε ο Μαξ Φερστάπεν χθες στον τελευταίο του γύρο. Ειδικά ο τρίτος του τομέας θα ορκιζόμασταν ότι μπορούσε να γίνει μόνο σε βιντεοπαιχνίδι, εάν δεν βλέπαμε με τα μάτια μας τον Ολλανδό να το κάνει στην πραγματικότητα! Γιατί, όμως, ο Μαξ είχε φτάσει σε αυτό το σημείο στο τέλος της διαδικασίας; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Λεπτές ισορροπίες

Πριν ακόμη φτάσουν οι ομάδες στο Μονακό όλοι περίμεναν πώς οι Red Bull θα είχαν εκεί το πιο δύσκολο Σάββατο της χρονιάς. Από τη μία ήταν η πιστοποιημένη στο Μπακού δυσκολία της RB19 να φέρει γρήγορα τα ελαστικά της σε θερμοκρασία λειτουργίας στον έναν γρήγορο γύρο. Από την άλλη οι Aston Martin και Ferrari αναμένονταν πολύ δυνατές σε μία διαδρομή η οποία θα μασκάρευε τα μειονεκτήματα των μονοθέσιων τους.

Advertisement

Για τον Φερστάπεν υπήρχε ένας ακόμη λόγος ανησυχίας. Αυτός δεν ήταν άλλος από τον σπεσιαλίστα του Μονακό, Σέρχιο Πέρεζ. Ο Μεξικανός ήταν ανέκαθεν φανταστικός στους δρόμους του πριγκιπάτου και δεν θα άφηνε τον teammate του να περάσει ένα εύκολο τριήμερο.

Advertisement

Τα όσα περιμέναμε λίγο-πολύ επαληθεύτηκαν αλλά με μία σημαντική διαφορά. Ο Πέρεζ έκανε λάθος στην δεύτερη γρήγορή του προσπάθεια στο Q1 και έμεινε εκτός συνέχειας. Ήταν ένα αψυχολόγητο λάθος από τον Τσέκο ο οποίος για ακατανόητο λόγο φρέναρε υπερβολικά αργά στην στροφή της Αγίας Ντεβότας με αποτέλεσμα να καταλήξει στις μπαριέρες.

Ένα πρόβλημα λιγότερο για τον Μαξ. Ωστόσο η ιδιομορφία των μαλακών Pirelli στο Μονακό παρέμενε στο προσκήνιο. Η soft γόμα είχε προβληματίσει τους πάντες στην προετοιμασία πριν τον έναν γρήγορο γύρο. Τα εμπρός ελαστικά έφταναν σχετικά εύκολα στη σωστή θερμοκρασία εάν ο οδηγός έκανε έναν επιθετικό γύρο προετοιμασίας. Ωστόσο αυτό ενείχε τον κίνδυνο υπερθέρμανσης των πίσω ελαστικών στο τέλος του γρήγορου γύρου.

Advertisement

Η άλλη επιλογή ήταν ο οδηγός να εκτελέσει δύο συνεχόμενους γρήγορους γύρους. Ωστόσο το πρόβλημα ήταν ότι δεν θα έπαιρνε ποτέ το μέγιστο της απόδοσης των μαλακών Pirelli σε κανέναν από τους δύο. Το ιδανικό θα ήταν να υπάρξουν δύο γύροι προετοιμασίας πριν από τον γρήγορο. Ωστόσο στο Q3 δεν υπάρχει ο χρόνος για να βγουν τρεις γρήγοροι γύροι με αυτήν την προσέγγιση. Και δεν ήταν μόνο ο χρόνος που πίεζε τον Φερστάπεν.

Ο μαγικός αριθμός 3

Ο τρίτος τομέας της πίστας μπορεί να είναι ο μικρότερος. Ωστόσο περιέχει δύο στροφές στις οποίες η ελκτική πρόσφυση είναι το Α και το Ω. Τις Ρασκάς και Αντονί Νογκές. Όλοι οι οδηγοί έπρεπε να έχουν φυλάξει αρκετό πίσω ελαστικό για εκείνες τις στροφές ώστε να μην δουν τους χρόνους τους να ανεβαίνουν δραματικά.

Αυτό προσπαθούσε να κάνει χθες και ο καταπληκτικός Φερνάντο Αλόνσο με την AMR23. «Γνωρίζαμε ότι ο τρίτος τομέας θα ήταν ο χειρότερός μας» δήλωνε ο αρχιμηχανικός της Aston Martin, Τομ Μακκάλαφ μετά τις κατατακτήριες. «Δεν είχαμε αρκετή μηχανική πρόσφυση εκεί και ο Φερνάντο θυσίαζε μέρος της ταχύτητας μας στους δύο πρώτους τομείς ώστε να έχει περισσότερο ελαστικό στο τέλος» συμπλήρωσε.

Παρά την… οικονομία στην οδήγησή του, ο Αλόνσο ήταν εκπληκτικός από την Αγία Ντεβότα μέχρι την είσοδο της πισίνας. Ιδιαίτερα στην στροφή του Καζίνο και στην Ταμπάκ, η Aston Martin με τον αριθμό 14 έκανε τα καλύτερα -και ταχύτερα- περάσματα. «Πιέζω σαν κτήνος!» ήταν το απολαυστικό σχόλιο του Ισπανού στο team radio κατά τη διάρκεια του Q3.

Ωστόσο, πάντα το τέλος του γύρου για τον Αλόνσο ήταν υποτονικό. Και αυτό έδινε ελπίδες στους υπόλοιπους διεκδικητές. Βλέπετε εκτός από τον Φερστάπεν, υπήρχαν και οι Λεκλέρ-Οκόν που θα μπορούσαν να πάρουν την πρώτη θέση εκκίνησης. Οι τελευταίοι γύροι και των τριών ανταγωνιστών του Φερστάπεν ήταν απίστευτοι. Θα μπορούσε να γραφεί ένα ξεχωριστό άρθρο για κάθε έναν από αυτούς. Αλλά για την χθεσινή pole, το «απίστευτο» δεν θα ήταν αρκετό. Χρειαζόταν κάτι μαγικό.

Αυτό το μαγικό βρέθηκε τελικά στην τελευταία προσπάθεια του Φερστάπεν. Μία προσπάθεια η οποία έγινε με έναν και μοναδικό γύρο προετοιμασίας. Ο πρωταθλητής έκανε υπομονή στην αρχή του ώσπου τα Pirelli να πιάσουν τη σωστή θερμοκρασία. Στις Μιραμπό και Πορτιέ κατάφερε να κρατήσει επαφή με τον Αλόνσο ο οποίος πετούσε στους πρώτους δύο τομείς.

Μία θεϊκή προσπάθεια

Βγαίνοντας από την Ταμπάκ -στο τέλος του δεύτερου τομέα δηλαδή- το χρονόμετρο τον έδειχνε 204 χιλιοστά του δευτερολέπτου αργότερο του Ισπανού. Πώς θα έπαιρνε πίσω τόσο πολύ χρόνο σε μόλις τρεις στροφές; Ο Μαξ μπαίνει στο σύμπλεγμα της πισίνας και δεν φέρνει το τιμόνι σε ουδέτερη θέση ποτέ. Παραμένει ελαφρώς στραμμένο προς τα δεξιά καθώς ο Φερστάπεν ήδη προετοιμάζεται για το δύσκολο σικέιν της εξόδου.

Βουτάει -κυριολεκτικά- σε αυτό αφήνοντας ίσως ένα εκατοστό μεταξύ του εμπρός δεξιού τροχού και της μπαριέρας. Το τιμόνι παραμένει στραμμένο προς τα δεξιά ακόμη και στο apex της πρώτης στροφής. Η RB19 ισορροπεί στο απόλυτο όριο με τον Φερστάπεν να έχει υπολογίσει στην εντέλεια τα πάντα.

Αφού ο Μαξ έχει «ισοπεδώσει» την είσοδο στρέφει το τιμόνι αστραπιαία προς τα αριστερά για την έξοδο. Και πάλι η RB19 χαϊδεύει τις μπαριέρες. Έχει ήδη κερδίσει ένα δέκατο από τον Αλόνσο.

Πλησιάζοντας στην Ρασκάς, ο Μαξ παίρνει πιο κλειστή γραμμή από όλους. Και πάλι, χιλιοστά χωρίζουν τον εμπρός δεξιά τροχό του από την μπαριέρα στην έξοδο. Έχει κερδίσει πάνω από ένα δέκατο από τον Ισπανό. Απομένει η Αντονί Νογκές Ο Φερστάπεν είναι ήδη μπροστά. Αλλά η αδρεναλίνη παραμένει στα ύψη. Ακουμπά τον τοίχο των pits στην έξοδο, ακριβώς όσο χρειάζεται ώστε να μην προξενήσει ζημιά στο μονοθέσιο.

Σε αντίθεση με την Τζέντα του 2021, αυτή η θεϊκή προσπάθεια του Μαξ θα ολοκληρωνόταν. Και θα του έδινε την πολυπόθητη pole. Είναι ένα επίτευγμα το οποίο θυμίζει εκείνο του Σουμάχερ στο Μονακό του 1996 ή του Σένα το 1988. Ένας απίστευτος γύρος τον οποίον κανείς αξίζει να δει ξανά και ξανά. Μία επίδοση για τα βιβλία της ιστορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μάρκο: Ενοχλημένος ο Χάμιλτον-Δεν πωλείται η AlphaTauri
F1 GP Μονακό: Συγκλονιστική pole για τον Φερστάπεν! (+video)
F1 GP Μονακό: Ποινή 3 θέσεων στην εκκίνηση για Λεκλέρ! (+video)