Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Honda: Με την Aston Martin από το 2026!

Ελλάδα 10:48
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Honda: Με την Aston Martin από το 2026!

FORMULA 1

Honda: Με την Aston Martin από το 2026!

FORMULA 1

Η Honda ανακοίνωσε και επίσημα την συμμετοχή της στο πρωτάθλημα της F1 από το 2026. Οι Ιάπωνες θα συμπράξουν με την Aston Martin.

Advertisement
Advertisement

Ήταν η επιβεβαίωση μιας έντονης φημολογίας η οποία είχε αναπτυχθεί τον τελευταίο καιρό και ήθελε τις δύο πλευρές να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία.

Από τη μία η Honda, η οποία προμηθεύει ακόμη τις Red Bull και AlphaTauri, είχε δελεαστεί από τους νέους κανονισμούς των PU οι οποίοι δίνουν μεγαλύτερο βάρος στον ηλεκτροκινητήρα. Από την άλλη η ομάδα του Λόρενς Στρολ αναζητούσε έναν αποκλειστικό συνεργάτη στο πρωτάθλημα ώστε να κάνει το βήμα παραπάνω. Κατά συνέπια η ανακοίνωση τις συνεργασίας των δύο πλευρών μόνο έκπληξη δεν αποτελεί.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ιαπωνικής εταιρίας: «Η Honda έχει συμφωνήσει με την Aston Martin για την παροχή μονάδων ισχύος που θα συμμορφώνονται με τους κανονισμούς του 2026. Καθώς στόχος μας παραμένει η επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2030, η φιλοσοφία των νέων κανονισμών συμβαδίζει με τη δική μας».

Ο CEO της Honda, Τοσιχίρο Μίμπε δήλωσε: «Η Honda τρέφει μεγάλο σεβασμό για την απόφαση της FIA να εισάγει τους κανονισμούς του 2026 για την F1. Χάρη στους νέους κανονισμούς η F1 θα παραμείνει η κορυφαία κατηγορία αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού στον κόσμο. Το όραμα που έχουμε με την Aston Martin είναι κοινό και θα παλέψουμε μαζί για την κατάκτηση των πρωταθλημάτων».

Advertisement

Την οργάνωση της όλης προσπάθειας θα αναλάβει εκ μέρους των Ιαπώνων η Honda Racing Corporation (HRC). Ο πρόεδρός της, Κότζι Ουατανάμπε δήλωσε:  «Μέσα σε ένα περιβάλλον συνεχών αλλαγών έχουμε καταφέρει να καθιερώσουμε την HRC ως μία ιδανική πλατφόρμα για την ανάπτυξη των αγωνιστικών δραστηριοτήτων της Honda. Θα συνεχίσουμε να χαρίζουμε περισσότερα όνειρα και περισσότερο ενθουσιασμό σε όλους τους φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού ανά τον κόσμο».

Η σημασία της νέας σύμπραξης

Advertisement

Η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές θα αλλάξει τα δεδομένα στο πρωτάθλημα της F1. Η Honda μπορεί να αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες κατά την επιστροφή της το 2015 με την McLaren. Ωστόσο έχει πλέον κατορθώσει να καθιερωθεί ως η κατασκευάστρια της κορυφαίας PU του πρωταθλήματος.

Εξάλλου οι αλλαγές στους κανονισμούς του 2026 αφορούν ουσιαστικά στην κατάργηση του ηλεκτροκινητήρα MGU-H. Αντιθέτως ο MGU-K θα παράγει το 50% της ισχύος. Αυτή είναι μία τεχνογνωσία την οποία οι Ιάπωνες κατέχουν, καθώς έχουν μάλλον το καλύτερο υβριδικό σύστημα στο πρωτάθλημα. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανένας λόγος ώστε η PU του 2026 να μην παραμείνει ανταγωνιστική.

Advertisement

Όσο για την Aston Martin, οι προθέσεις του Λόρενς Στρολ είναι εμφανείς εδώ και χρόνια. Ο Καναδός μεγιστάνας επιθυμεί να καταστήσει την ομάδα του σε ένα από τα κορυφαία ονόματα του χώρου. Αυτό αποδεικνύεται από τις επενδύσεις που έχουν γίνει στις εγκαταστάσεις της Aston Martin στο Σίλβερστοουν. Αλλά και από την στρατολόγηση κορυφαίων ονομάτων του χώρου. Σε τεχνικό αλλά και αγωνιστικό επίπεδο.

Ο άνθρωπος-κλειδί στην συμφωνία των Aston Martin και Honda ήταν ο Μάρτιν Γουίτμαρς. Ο CEO της Aston Matrin Performance Technologies (και πρώην επικεφαλής της McLaren) δήλωσε ενθουσιασμένος. «Η επίτευξη της συμφωνίας αυτής ήταν ένα από τα τελευταία κομμάτια του παζλ για τα φιλόδοξα σχέδια της Aston Martin στην F1» δήλωσε ο Βρετανός.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Λόρενς Στρολ. «Το κίνητρο και η φιλοδοξία μας για επιτυχία στην πίστα είναι κοινά με την Honda. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους κυρίους Μίμπε και Ουατανάμπε καθώς ξεκινούμε ένα νέο συναρπαστικό ταξίδι από το 2026».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Aston Martin: Με Honda από το 2026;
Aston Martin: Κοντά σε συμφωνία με Honda;
Mercedes: Το μεγάλο στοίχημα του Μονακό