Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Γαλλίας: Η πολυπόθητη σταθερότητα (+ video)

Ελλάδα 12:46
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Γαλλίας: Η πολυπόθητη σταθερότητα (+ video)

FORMULA 1

F1 GP Γαλλίας: Η πολυπόθητη σταθερότητα (+ video)

FORMULA 1

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι στο Paul Ricard επανήλθε το σύνηθες σενάριο της φετινής σεζόν. Οι Leclerc-Ferrari να επιδεικνύουν εκπληκτική ταχύτητα από την αρχή του τριημέρου αλλά οι βαθμοί να πηγαίνουν στους Verstappen-Red Bull την Κυριακή. Η λέξη που ψάχνετε είναι σταθερότητα.

Advertisement
Advertisement

Και δεν εννοούμε μόνο την προφανή σταθερότητα του να τερματίζει κάποιος συνεχώς μέσα στους βαθμούς. Όλοι οι οδηγοί και όλες οι ομάδες γνωρίζουν ότι για να επιτύχουν τους στόχους τους πρέπει σε κάθε Grand Prix να μαζεύουν πόντους. Η αδιάλειπτη συλλογή βαθμών δεν είναι στρατηγική επιλογή μιας ομάδας. Είναι το αποτέλεσμα χιλιάδων αποφάσεων και ενεργειών που έχουν προηγηθεί εδώ και αρκετούς μήνες.

Οι φετινές RB18 και F1-75 βρίσκονται -συνολικά- στο ίδιο επίπεδο απόδοσης. Φυσικά, υπάρχουν μικρές διαφοροποιήσεις εδώ κι εκεί, αναλόγως του τύπου της πίστας στον οποίο αγωνίζονται κάθε φορά. Όμως, σε μεγάλο βαθμό θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα δύο μονοθέσια είναι ισοδύναμα σε ταχύτητα. Η ειδοποιός διαφορά που γέρνει την πλάστιγγα υπέρ της Red Bull και του Verstappen είναι ο τρόπος με τον οποίον έχει επιτευχθεί αυτή η απόδοση.

Advertisement
Advertisement

Η ομάδα της Red Bull αποπνέει σταθερότητα και σιγουριά σε κάθε κίνησή της. Μπορεί στους πρώτους αγώνες να αντιμετώπισε προβλήματα αξιοπιστίας. Ωστόσο, η αντίδρασή των ανθρώπων της ήταν σωστή. Δεν πανικοβλήθηκαν, διόρθωσαν το πρόβλημα  με την τροφοδοσία και σημείωσαν ένα μεγάλο σερί επιτυχιών το οποίο, μάλιστα, ξεκίνησε στον εντός έδρας αγώνα της Ferrari, στην Imola.

Το ίδιο ισχύει και για τον Verstappen. Ο πρωταθλητής οδηγεί εκπληκτικά από την αρχή της σεζόν. Έχοντας ήδη κατακτήσει το πολυπόθητο πρώτο του πρωτάθλημα, αποδίδει καλύτερα, χωρίς άγχος. Το μόνο του φετινό λάθος ήταν η μικρή «στιγμή» που είχε κατά τη διάρκεια του ισπανικού Grand Prix. Το οποίο κέρδισε ούτως ή άλλως.

Ένα project εικοσαετίας

Advertisement

Βεβαίως, η Red Bull δεν έχτισε αυτήν την ομάδα εν μια νυκτί. Οι άνθρωποι-κλειδιά της ομάδας υπάρχουν στο Milton Keynes από το 2005. Αναφερόμαστε, φυσικά, στους Horner, Newey και Marko. Συνεργάζονται τόσα πολλά χρόνια που πλέον ο ένας γνωρίζει από πριν τη σκέψη του άλλου. Κυριάρχησαν για πρώτη φορά με τον Sebastian Vettel από το 2010 μέχρι και το 2013.

Οκτώ χρόνια μετά κατάφεραν να επαναλάβουν το κατόρθωμά τους, αυτήν τη φορά με τον Max Verstappen να ηγείται της προσπάθειας. Και πάλι, όμως, είχε προηγηθεί αρκετός καιρός μέχρι να μπουν τα πράγματα στη σωστή σειρά. Ο Max τρέχει από το 2016 με την Red Bull, η Honda μπήκε στις RB από το 2019 και το πρωτάθλημα οδηγών ήρθε το 2021. Τους πήρε, δηλαδή, έξι χρόνια για να πετύχουν τον στόχο τους από την στιγμή που βρήκαν τον κατάλληλο οδηγό για την δουλειά.

Advertisement

Θα πει κανείς ότι όλα αυτά τα χρόνια η Mercedes ήταν κυρίαρχη, ότι στην υβριδική εποχή η Red Bull είχε χάσει πολύτιμο έδαφος από την αρχή. Αυτά όμως συνιστούν μόνο τη μισή αλήθεια. Η άλλη μισή δεν φαίνεται, συνήθως, στις κάμερες. Είναι όλες εκείνες οι ατελείωτες ώρες στις οποίες κάθε μέλος της ομάδας δουλεύει για να γίνει πιο αποτελεσματικό. Είναι όλα εκείνα τα briefings που αποσκοπούν όχι μόνο στην βελτίωση της απόδοσης αλλά σε κάτι πολύ σημαντικότερο. Την συγκρότηση εκατοντάδων ατόμων με διαφορετικές καταβολές και -ενδεχομένως- όνειρα σε ΕΝΑΝ οργανισμό.

Σε μία ταινία θα μας παρουσιαζόταν σαν ένα μοντάζ δύο λεπτών με μουσική υπόκρουση. Στον πραγματικό κόσμο κάτι τέτοιο απαιτεί περισσότερο χρόνο. Δεν είναι τυχαία, λοιπόν, η εικόνα της φετινής Red Bull. Είναι προϊόν μία προσπάθειας η οποία ξεκίνησε το 2016 από μία ομάδα τις οποίες οι ρίζες είναι σχεδόν είκοσι ετών.

Οι διαφορές με την Ferrari

Πέρσι ο Verstappen κατάφερε να πάρει το πρωτάθλημα από τον Hamilton παρότι δεν οδηγούσε το καλύτερο αυτοκίνητο στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν. Σίγουρα ότι ο Ολλανδός είναι ο καλύτερος οδηγός στο grid εδώ και αρκετά χρόνια έπαιξε μεγάλο ρόλο. Όμως, δεν θα τα κατάφερνε αν η ομάδα που είχε πίσω του δεν ήταν ρυθμισμένη στην εντέλεια.

Το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί ακόμη για την Ferrari. Η Scuderia κατάφερε να φτιάξει ένα εξαιρετικό μονοθέσιο για το 2022. Όμως, υπάρχουν ακόμη πράγματα που πρέπει να διευθετηθούν εντός της ομάδας για να μπορέσει να ανταγωνιστεί με αξιώσεις για το πρωτάθλημα. Πράγματα όπως η αξιοπιστία των μηχανικών μερών, η στρατηγική προσέγγιση και η διαχείριση των οδηγών. Όλα τα παραπάνω έχουν κοστίσει περί τους 100 βαθμούς στον Leclerc μέχρι στιγμής. Ένα έλλειμα το οποίο δύσκολα καλύπτεται όταν έχεις να αντιμετωπίσεις τον πιο ολοκληρωμένο οδηγό του grid σε ένα εξίσου ανταγωνιστικό μονοθέσιο.

Ίσως το θέμα της αξιοπιστίας είναι το πιο απλό από τα προβλήματα της Ferrari. Με την FIA να επιτρέπει μικρές παρεμβάσεις στις PU για τον λόγο αυτό, πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος της σεζόν οι ιταλικές μονάδες ισχύος θα μπορούν να βγάζουν τα απαιτούμενα χιλιόμετρα απροβλημάτιστα.

Οριακή προσέγγιση

Οι άλλοι δύο τομείς, όμως, είναι πιο περίπλοκοι. Ξεκινώντας από εκείνον της στρατηγικής μπορούμε να δούμε ένα μεγάλο ελάττωμα στο σύστημα της Ferrari. Όταν τα δεδομένα ανατρέπονται, οι υπεύθυνοι στρατηγικής της Scuderia μοιάζουν να βραχυκυκλώνουν. Υπάρχει μία περίεργη «γραφειοκρατία» της οποίας γίναμε μάρτυρες τόσο στο Μονακό όσο και εχθές στην Γαλλία. Η Ferrari θα μπορούσε να ρισκάρει περισσότερο τόσο με τον Leclerc στο πριγκιπάτο όσο και με τον Sainz στο Paul Ricard. Όμως, επέλεξε να μην το κάνει και στις δύο περιπτώσεις.

Και ερχόμαστε στους οδηγούς. Το λάθος του Leclerc στο χθεσινό Grand Prix φαίνεται, εάν το δούμε αποκομμένο από το περιβάλλον της Ferrari, αστείο. Όταν, όμως, συνυπολογίσουμε την δυναμική στα δύο γκαράζ της Ferrari αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του φετινού της μονοθέσιου μόνο τέτοιο δεν είναι. Η Beausset -η διπλή αριστερή όπου έγινε το λάθος- ήταν κρίσιμη για τον Leclerc. Οι δύο F1-75 ήταν από την αρχή του τριημέρου 15 χλμ/ώρα ταχύτερες από οποιοδήποτε άλλο μονοθέσιο στο σημείο αυτό.

Συνεπώς, στην προσπάθειά του να παρατείνει το πρώτο του stint, ο Μονεγάσκος ήταν υποχρεωμένος να πιέσει εκεί. Συνήθως ακολουθούσε μία πιο κλειστή γραμμή από το πρώτο στο δεύτερο apex. Καθώς τα πίσω ελαστικά είχαν φθαρεί – λόγω του set-up της Ferrari για να προστατέψει τα εμπρός- ο Charles ήταν αναγκασμένος να παίρνει μία όλο και πιο ανοιχτή γραμμή στην μέση της στροφής. Στον 18ο γύρο το πίσω αριστερά ελαστικό ακούμπησε εκτός πίστας στα marbles και η F1-75 είχε την ίδια ξερή αντίδραση που έχει βιώσει ο Sainz σε Imola και Μαϊάμι.

Ο μακρύς (;) δρόμος

Πολλοί -κυρίως Βρετανοί- κατηγορούν τον Verstappen ότι δεν οδηγεί το ίδιο επιθετικά έναντι του Leclerc, όπως έκανε με τον Hamilton πέρσι. Το «συμπέρασμα» αυτό προκύπτει από την -ηθελημένα ή αθέλητα- εσφαλμένη αντίληψη του πλαισίου μέσα στο οποίο διεξάγεται η φετινή μάχη.

Πέρσι ο Verstappen είχε να αντιμετωπίσει ένα καλύτερο αυτοκίνητο με έναν οδηγό ο οποίος κινείται από την αρχή της καριέρας του στα όρια της νομιμότητας στις ένας προς έναν μονομαχίες. Ήταν επόμενο να οδηγεί πιο επιθετικά για να αντισταθμίσει τους παραπάνω παράγοντες που λειτουργούσαν εναντίον του. Και η προσέγγισή του αποδείχτηκε πολύ σωστή.

Φέτος δεν χρειάζεται να κάνει το ίδιο. Η RB18 είναι το ίδιο γρήγορη με την F1-75, ίσως συνολικά καλύτερη αν συνυπολογίσουμε και την διαχείριση των ελαστικών. Συνεπώς, ο Verstappen δεν χρειάζεται να είναι το ίδιο επιθετικός. Αντιθέτως, τον περσινό ρόλο του Ολλανδού έχει αναλάβει ο Leclerc φέτος.

Ο Μονεγάσκος είναι αναγκασμένος να παλεύει περισσότερο με το μονοθέσιό του για να αντιμετωπίσει την Red Bull. Και όταν κάποιος βρίσκεται περισσότερη ώρα στο όριο είναι πολύ πιο πιθανό να κάνει και το λάθος. Αυτό που χρειάζεται ο Charles είναι η επίλυση από την Ferrari των ζητημάτων που προαναφέραμε. Ο Verstappen ήταν από το 2016 στην Red Bull και η ομάδα είχε «κουρδιστεί» χρόνια πριν στην εντέλεια. Ακόμη κι έτσι κέρδισαν μόλις το 2021.

Το παρόν project της Ferrari βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2019. Η Scuderia φαίνεται ότι έχει ακόμη δρόμο ώστε να ρυθμίσει και τις τελευταίες κρίσιμες λεπτομέρειες στον τρόπο λειτουργίας της. Θα τα καταφέρει νωρίτερα από ότι η αντίπαλός της;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Weber: Ψεύδεται η οικογένεια του Michael Schumacher
F1 GP Γαλλίας: Η Ferrari κερδίζει την πρώτη μάχη (+video)
F1 GP Γαλλίας: Άνετη επικράτηση Verstappen- Καταστροφή για Leclerc