Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Seat Arona 1.0 TGI (+video)

Ελλάδα 7:46
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμή: Seat Arona 1.0 TGI (+video)

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Seat Arona 1.0 TGI (+video)

ΔΟΚΙΜΕΣ

Το Seat Arona ανανεώθηκε και εκτός από την πιο περιπετειώδη εμφάνιση, τις προηγμένες τεχνολογίες, τη νέα εσωτερική σχεδίαση και τα αναβαθμισμένα υλικά φέρει μαζί του και το πιο οικονομικό μηχανικό σύνολο.

Advertisement
Advertisement

Από το 2017, το Seat Arona έχει σημειώσει σημαντική εμπορική επιτυχία στη μάρκα με περισσότερες από 350.000 μονάδες να έχουν παραδοθεί. Αυτό το νούμερο είναι σίγουρο ότι θα αυξηθεί, χάρη στην ανανέωση του ισπανικού crossover, το οποίο έρχεται έχει φρεσκαριστεί αισθητικά και έχει “φορτωθεί” με νέες τεχνολογίες.

Η απόσταση από το έδαφος σίγουρα είναι ένα από τα στοιχεία που υποδηλώνουν την κατηγορία του αυτοκινήτου και με 17 εκατοστά απόσταση, ναι, το Seat Arona μπορεί να κατηγοριοποιηθεί στα B-SUV της αγοράς. Παράλληλα, οι σχεδιαστές πρόσθεσαν “off-road” πινελιές, ώστε το ισπανικό μοντέλο να έχει μια πιο δυναμική σχεδίαση.

Στο εμπρός τμήμα συναντάμε την ανασχεδιασμένη, πλατιά μάσκα με τους προβολείς ομίχλης να έχουν τη δική τους θέση κάτω από τα στενά φωτιστικά σώματα, που… “λάμπουν” με τεχνολογία LED.

Advertisement
Advertisement

Ο ενδιαφερόμενος μπορεί πλέον να επιλέξει ανάμεσα από νέες -σχεδιαστικά- ζάντες αλουμινίου (17” και δύο 18”) και φυσικά δεν λείπουν οι εξατομικευμένες επιλογές με αρκετές αποχρώσεις και συνδυασμούς που προσδίδουν μοναδικότητα στο ισπανικό crossover. Ακόμα, μια τελευταία λεπτομέρεια, που δείχνει ότι πρόκειται για το ανανεωμένο Arona είναι τα καλλιγραφικά γράμματα του μοντέλου στο κέντρο της 5ης πόρτας.

Advertisement

Στο εσωτερικό όμως έχουν αλλάξει αρκετά τα πράγματα. Φυσικά η πρώτη ματιά πέφτει στο ανασχεδιασμένο ταμπλό, το νέο τιμόνι και το… μαλακό πλαστικό που έχει προστεθεί, αναβαθμίζοντας την αίσθηση του οδηγού και των υπόλοιπων επιβατών. Η οθόνη των 9,2 ιντσών του infotainment βρίσκεται στην κορυφαία έκδοση, ωστόσο μπορεί κανείς να την παραγγείλει έναντι 600 ευρώ.

Το σύστημα πολυμέσων διαθέτει όλες τις νέες εφαρμογές συνδεσιμότητας και υπηρεσίες μέσω του SEAT CONNECT App. Από πλευράς χώρων, το Seat Arona χαρίζει τον αέρα που θέλουν οι επιβάτες, αλλά ο χώρος αποσκευών περιορίζεται λόγω των δεξαμενών φυσικού αερίου. Πιο συγκεκριμένα, από τα 400 λίτρα που έχει το “απλό” Arona, στην έκδοση TGI είναι μόλις 282 λίτρα.

Advertisement

Το Seat Arona TGI εφοδιάζεται με έναν υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα 999 κ.εκ και η απόδοσή του φτάνει τους 90 ίππους και 160 Nm ροπής. Συνδυάζεται με το χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων, ενώ μπορεί να καταναλώνει τόσο βενζίνη όσο και φυσικό αέριο (CNG). Αυτή είναι και η μεγαλύτερη διαφορά σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα Arona, κατατάσσοντας το ως το πιο φθηνό κατά τη χρήση του.

Η χωρητικότητα του CNG είναι 13,8 κιλά, ενώ υπάρχει και ένα ρεζερβουάρ βενζίνης 9 λίτρων. Το τελευταίο λειτουργεί ως ένα μαξιλαράκι ασφαλείας, έτσι ώστε να κινηθείτε και να βρείτε πρατήριο ανεφοδιασμού για CNG. Σύμφωνα με την εταιρεία, η συνολική αυτονομία που προσφέρει το Arona TGI είναι 400 χιλιόμετρα, αλλά στην πράξη σημειώσαμε σχεδόν 350 χιλιόμετρα.

Advertisement

Αναμφίβολα, στόχος του μοντέλου είναι να σας μεταφέρει όσο πιο οικονομικά γίνεται και το πετυχαίνει χωρίς δεύτερη σκέψη. Παρόλο που όλα, αλλά πιο συγκεκριμένα και το κόστος καυσίμου, έχουν πάρει την ανιούσα, το CNG παραμένει το πιο φθηνό καύσιμο μετακίνησης. Ωστόσο, μην αναζητάτε από το Arona TGI επιδόσεις που θα… συγκινήσουν.

Οι 90 ίπποι είναι αρκετοί για να σας μεταφέρουν, με τη διαφορά ότι ο 1.000άρης κινητήρας δυσκολεύεται στις πολύ χαμηλές στροφές. Ευχάριστο και ευέλικτο, ότι πρέπει για εντός αστικού φόντου, αλλά και σε ένα μίνι ταξιδάκι δεν πρόκειται να σας κουράσει.

Εφόσον βρίσκεστε κοντά σε ένα από τα ελάχιστα πρατήρια που υπάρχουν στην Ελλάδα, τότε η επιλογή του σίγουρα θα φέρει αξιοσημείωτη οικονομία στην… τσέπη σας. Το κόστος χρήσης είναι χαμηλό και ταυτόχρονα το κόστος απόκτησης του Seat Arona TGI ξεκινάει από λίγο κάτω από τα 20.000 ευρώ για την έκδοση Style.

Τεχνικά χαρακτηριστικά – Seat Arona 1.0 TGI 90 PS MT6
Κινητήρας: 999 cc με διπλό καύσιμο Βενζίνη/CNG
Ισχύς: 90 PS
Ροπή: 160 Nm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 13,2 sec
Τελική ταχύτητα: 178 km/h
Μεικτή κατανάλωση εργοστασιακή/ δοκιμής: 3,7 l/100 km / 5,5 l/100 km
Εκπομπές CO2: 103 gr/km
Βάρος: 1.311 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.153/1.780/1.552 mm
Μεταξόνιο: 2566 mm
Χώρος αποσκευών: 282 lt
Τιμή: Από 19.870€

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δοκιμή: VW Taigo 1.0 TSI 110 PS DSG
Video: Audi Q3 Plug-in Hybrid, ο ηλεκτρικός σας σύντροφος
Δοκιμή: Toyota Aygo X