Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: VW Taigo 1.0 TSI 110 PS DSG

Ελλάδα 0:56
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμή: VW Taigo 1.0 TSI 110 PS DSG

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: VW Taigo 1.0 TSI 110 PS DSG

ΔΟΚΙΜΕΣ

Η Volkswagen τα τελευταία χρόνια περνά μια ιδιαίτερα δημιουργική φάση, από την οποία γεννιούνται νέες ιδέες και μοντέλα όπως το Taigo  η εμφάνιση του οποίου το κάνει να διαφέρει πραγματικά.

Advertisement
Advertisement

Δεν είναι η πρώτη φορά που στεκόμαστε με μια σχετική αμηχανία μπροστά σε ένα από τα νέα SUV της VW. Το ίδιο είχε συμβεί με το T-Cross, που είχε ακολουθήσει χρονικά το T-Roc. Εκεί όμως το άλλοθι με το μέγεθος, ήταν ξεκάθαρο.

Αυτή τη φορά, η αμηχανία είναι μάλλον ευχάριστη, μιας και σε αντίθεση με ότι συνέβαινε έως τώρα που απλά είχαμε να διαχειριστούμε διαφορετικές διαστάσεις στα SUV που λάνσαρε η VW, τώρα έχουμε μπροστά μας κάτι χειροπιαστά διαφορετικό. Το Taigo αποτελεί την πιο coupe αισθητική φόρμα για την κατηγορία αυτή των SUV που έχουν πολύ πέραση τελευταία.

Advertisement
Advertisement

Δεν μπορεί να μην αναλογιστεί κανείς και το ό,τι το Taigo θα είναι «πονοκέφαλος» και για το τμήμα marketing της εταιρείας. To οποίο θα κληθεί να βγάλει λαγούς από το καπέλο για να «χωρέσει» στη φαρέτρα των προτάσεων που έχει η εταιρεία, ένα ακόμα ικανό μικρό SUV. Αυτό όμως, λίγο απασχολεί τους καταναλωτές που αντικειμενικά μόνο όφελος έχουν όταν οι προτάσεις μιας κατηγορίας είναι πολλές.

Το Taigo λοιπόν, είναι μια ελαφρώς περίεργη περίπτωση που αν θέλει να την αναλύσει κάποιος, εν αρχή θα μπερδευτεί. Μιλάμε για ένα αυτοκίνητο που είναι λίγο μεγαλύτερο σε μήκος από το T-Roc (4.266 έναντι 4.251 χιλιοστά) αλλά στενότερο από το T-Cross (1.757 έναντι 1.782 χιλιοστά). Έχει το μικρότερο ύψος -εύλογα λόγω διαμόρφωσης της οροφής- αλλά και το μικρότερο μεταξόνιο μεταξύ των τριών!

Advertisement

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως με το Taigo θα «μπερδευτείς» μέχρι να συνηθίσεις τις διαστάσεις του, προσπαθώντας να παρκάρεις σε σημεία που θα πήγαινες με το T-Cross, μόνο και μόνο για να «φας πόρτα». Αυτό συμβαίνει γιατί όταν είσαι μέσα στο Taigo, έχεις την αίσθηση του μεγέθους του T-Cross και σκέφτεσαι πως χωράς παντού στις θέσεις που θα βρεις στο δρόμο σου αλλά στην πράξη, «είσαι μακρύτερος» και από το T-Roc.

Εξωτερικά, η διαφορετική εικόνα τονίζεται και από τις LED λωρίδες που συνδέουν τα φωτιστικά σώματα, τόσο εμπρός, όσο και πίσω. Στην καμπίνα η αισθητική έχει έρθει σχεδόν αυτούσια από το νέο Polo, καθώς το ταμπλό που ορίζει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα του εσωτερικού, είναι κοινό. Η αίσθηση των μαλακών πλαστικών στο επάνω μέρος ταιριάζει ιδιαίτερα με τη σύγχρονη συνολικά εικόνα της καμπίνας, δημιουργώντας μια πολύ ευχάριστη -έως και ζεστή- ατμόσφαιρα.

Advertisement

Οι high tech πινελιές του ψηφιακού πίνακα οργάνων και της μεγάλης οθόνης στο κέντρο του ταμπλό, εναρμονίζουν απόλυτα τη «μεγάλη εικόνα» του νέου μοντέλου με την αντίστοιχη των άλλων καθιερωμένων από τη γκάμα της VW. Σε ότι έχει να κάνει με την ευρυχωρία της καμπίνας, τα πράγματα είναι πολύ θετικά για τέσσερις ενήλικους. Όπως είναι άλλωστε και σε κάθε άλλη SUV πρόταση της VW, με μια μικρή «παραχώρηση» στην απόσταση της οροφής από τα κεφάλια των πίσω.

Αυτό είναι συνεπακόλουθο της coupe αισθητικής που επιβάλλει κάποιους περιορισμούς λόγω και της καμπύλης στο πίσω μέρος της οροφής που «κατεβαίνει» περισσότερο προς τα πίσω σε σχέση με τα «τετραγωνισμένα» δύο άλλα crossover της VW. Από εκεί και πέρα, όμως όλα βαίνουν καλώς στην καμπίνα αλλά και τη μεταφορική ικανότητα του νέου Taigo.

Advertisement

Ο χώρος αποσκευών έχει όγκο 438 λίτρων με το πίσω κάθισμα στη θέση του και είναι μάλλον «μπόλικος» για τις ανάγκες των τεσσάρων. Στην καμπίνα, οι χώροι για τα αντικείμενα είναι στις γνωστές θέσεις περιμετρικά, δηλαδή στις πόρτες όπου μπορούν να φιλοξενηθούν και μπουκάλια αλλά και ανάμεσα στα εμπρός καθίσματα. Χαμηλά στην κεντρική κονσόλα και δίπλα στο κανονικό(!) χειρόφρενο υπάρχουν χώροι και ποτηροθήκες αντίστοιχα.

Καμία χωροταξική έκπληξη, κάτι που ισχύει και για την εργονομία που κυμαίνεται στα γνωστά «προσεγμένα» επίπεδα των υπόλοιπων μοντέλων της εταιρείας. Κάτω από το εμπρός καπό το σύνολο με τη χωρητικότητα του ενός λίτρου, το έχουμε εδώ στην έκδοση με τους 110 ίππους (στη βασική του, εμφανίζεται με 95 ίππους). Είναι όσο πολιτισμένο πρέπει για την περίσταση, ταιριάζοντας πολύ στο σύγχρονο προφίλ του νέου μοντέλου.

Μαζί με το DSG των 7 σχέσεων (που εδώ έχει και paddles πίσω από το τιμόνι) συνθέτουν ένα σύνολο πραγματικά απολαυστικό, για όποιον ξέρει γιατί θα επιλέξει αυτό το συνδυασμό. Φυσικά η ευκολία και η άνεση απογειώνονται, ενώ στην αγορά των μεταχειρισμένων, τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι εκτιμάται πολύ η ύπαρξη του αυτόματου κιβωτίου, η οποία βοηθά και στη διατήρηση της αξίας του αυτοκινήτου σε υψηλότερα επίπεδα.

Σε ότι έχει να κάνει με τη λειτουργία, το σύνολο είναι εξαιρετικό και πάντα «δίπλα» στον οδηγό. Θα τον βοηθήσει να κινηθεί οικονομικά ή γρήγορα, ότι και αν επιλέξει ο οδηγός, εκμεταλλευόμενο τα προγράμματα λειτουργίας με τα οποία είναι εφοδιασμένο το αυτοκίνητο. Στο Sport φυσικά οι αλλαγές καθυστερούν και το μοτέρ ανεβάζει πιο άμεσα στροφές, δίνοντας τον καλύτερό του εαυτό- σε σημείο που σε κάνει να απορείς αν όντως είναι μόνο 999 κ.εκ.

Τα χιλιόμετρα μαζεύονται αρκετά εύκολα και το πλαίσιο με τη μαλακή ανάρτηση ανταποκρίνεται μάλλον τυπικά θα λέγαμε για μοντέλο της VW. Ο οδηγός έχει αρκετή πληροφορία στα χέρια του μέσω του τιμονιού, ενώ δεν θα του λείψει κάτι ουσιαστικό όταν θα θελήσει να αναζητήσει και το ταβάνι των σπορ διαθέσεων του Taigo σε δρόμους με στροφές. Η μικρότερη εκδοχή της πλατφόρμας MQB A0, δίνει και εδώ ρεσιτάλ καλής διάθεσης για συμμετοχή στις ορέξεις του οδηγού.

Το ταβάνι της απόδοσης μπορεί να είναι για κάποιους σχετικά χαμηλό αλλά συνολικά το πακέτο είναι ομοιογενές σε βαθμό που το χαρακτηρίζεις πλήρες για κάθε περίσταση. Όταν βρεθείς στον ανοιχτό δρόμο θα εκτιμήσεις τη διάθεσή του να ταξιδεύει με σταθερή ταχύτητα ζητώντας ελάχιστο καύσιμο, ενώ μπορεί να υποστηρίξει προσπεράσεις γρήγορες, χάρη στα στακάτα κατεβάσματα του κιβωτίου (με kick down ή χειροκίνητο κατέβασμα) και την ευστροφία του TSI.

Αυτό που παίρνεις επιπλέον της καλής εικόνας που θα είχες και με ένα Polo για παράδειγμα, είναι η άνεση του να αφήσεις την άσφαλτο για ένα σχετικά καλά στρωμένο χωματόδρομο, έστω και με μέτρια νεροφαγώματα. Προφανώς και δεν είναι για trial το μικρό SUV αλλά διαχειρίζεται την κίνηση στο χώμα με ιδιαίτερη μαεστρία, αφήνοντας μια αίσθηση στιβαρότητας που πολύ θα εκτιμηθεί από τον οδηγό του.

Έτσι, λοιπόν, έχουμε ένα σύνολο που στρίβει, ταξιδεύει άνετα και σταθερά, είναι οικονομικό και πλασάρεται ως μια πολύ ενδιαφέρουσα εναλλακτική πρόταση σε ότι έχει να κάνει με την εμφάνιση. Είναι ένα τυπικό δείγμα της σύγχρονης εποχής των μοντέλων της VW, που τα κάνει όλα καλά και δεν σε αφήνει να παραπονεθείς, όταν ξέρεις τι έχεις στα χέρια σου. Η τιμή αγοράς του το πλασάρει αρκετά δυναμικά σε μια κατηγορία που ο ανταγωνισμός τα τελευταία χρόνια είναι έντονος.

Μπορεί να αντιπροτείνει κανείς κάποια από τις φθηνότερες τετρακίνητες προτάσεις της κατηγορίας για να υποστηρίξει πως το Taigo είναι ακριβό. Αν θέλουμε όμως να είμαστε αντικειμενικοί, το Taigo ανήκει σε μια κατηγορία που μόνο τα μοντέλα της Audi έχουν θέση από τον όμιλο VW. Είναι ένα μικρό premium μοντέλο, με αισθητική προσέγγιση που δικαιολογεί την υπερβατική διάθεση στην τιμή, κάτι που θα περιμένει κανείς πως θα το ακολουθεί για αρκετά χρόνια μετά την κυκλοφορία του.

Τεχνικά χαρακτηριστικά  VW Taigo 1.0 110 PS 7DSG
Κινητήρας: 999 cc
Ισχύς: 110 PS/ 5.500 rpm
Ροπή: 200 Nm/ 2.000-3.000 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο κιβώτιο 7 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 10,9 sec
Τελική ταχύτητα: 191 km/h
Μεικτή κατανάλωση εργοστασιακή – δοκιμής: 5,9 lt/100 km – 7,0 lt/100 km
Εκπομπές CO2: 133 gr/km
Βάρος: 1.260 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.266/ 1.767/ 1.515 mm
Μεταξόνιο: 2.554 mm
Χώρος αποσκευών: 438 lt
Τιμή: Από 23.800€ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Συγκριτική δοκιμή: Peugeot 2008 1.2 130 PS vs VW T-Roc 1.0 110 PS
Συγκριτική δοκιμή: Hyundai Bayon 1.0T 100 PS vs VW T-Cross 1.0 TSI 110 PS
Συγκριτικό: Audi Q2 30 TFSI vs DS3 Crossback 1.2 130 PS