Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πώς θα ολοκληρωθεί ο χάρτης των μεγάλων οδικών έργων της χώρας;

Ελλάδα 20:08
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πώς θα ολοκληρωθεί ο χάρτης των μεγάλων οδικών έργων της χώρας;

ΝΕΑ

Πώς θα ολοκληρωθεί ο χάρτης των μεγάλων οδικών έργων της χώρας;

ΝΕΑ

Μετά την παράδοση του σημαντικού τμήματος του E65, απομένουν οι τελευταίες εκκρεμότητες για να συμπληρωθεί το παζλ.

Advertisement
Advertisement

Η πρώτη φάση λειτουργίας των μεγάλων οδικών αξόνων από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ξεκίνησε από το 2012, με τα πρώτα τμήματα του Μορέα, συνεχίστηκε το 2017 με την παράδοση του Ελευσίνα-Πάτρα, Αντίρριο-Ιωάννινα, Κόρινθος-Καλαμάτα και Λεύκτρο-Σπάρτη, Μεταμόρφωση-Σκάρφεια, Σκάρφεια-Ράχες, Ράχες-Κλειδί και το 2024 με το Ξυνιάδα-Τρίκαλα του Ε65.

Είχε προηγηθεί η μεγάλη κρίση στα μεγάλα οδικά έργα, λόγω της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας το 2011, με αποτέλεσμα το 2013 να μείνουν εκτός πλάνου τα τμήματα της Ολυμπίας Οδού, Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα και του Ε65, Λαμία-Ξυνιάδα και Τρίκαλα-Εγνατία.

Για τα τμήματα του Ε65 χρειάστηκε να καταβληθεί την περίοδο 2016-2018 μεγάλη προσπάθεια για να χρηματοδοτηθούν και τελικά να μπορέσει να ξεκινήσει το νότιο τμήμα. Καθοριστική ήταν και η συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς μέσω του σχεδίου απολιγνιτοποίησης έγινε εφικτό να είναι τραβήξει χρηματοδότηση το βόρειο τμήμα.

Advertisement
Advertisement

Ποιες είναι οι εκκρεμότητες;

Η μεγαλύτερη εκκρεμότητα είναι πλέον ο ΒΟΑΚ. Σε αυτό το πλαίσιο, βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή (χωρίς όμως να υπάρχει καμία αξιοσημείωτη πρόοδος) στα τμήματα Χερσόνησος-Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος.

Η δεύτερη εκκρεμότητα είναι στην Ολυμπία Οδό, από τον Πύργο μέχρι την Τσακώνα. Στο ΕΣΠΑ πλέον υπάρχουν πολύ αυστηροί κανόνες αναφορικά με την χρηματοδότηση οδικών έργων που συνδέεται με την βιωσιμότητα τους, δηλαδή από το πόσο πολυσύχναστοι είναι.

Advertisement

Η τρίτη και τελευταία εκκρεμότητα είναι η υλοποίηση της αναβάθμισης του Ιωάννινα-Κακαβιά. Ο διαγωνισμός για το έργο αυτό είναι σε προχωρημένο στάδιο και λογικά μέσα στο καλοκαίρι είναι πιθανόν να πέσουν και οι υπογραφές.