Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Έτσουξαν τα πρόστιμα της ΕΕ για το CO2!

Ελλάδα 2:46
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Έτσουξαν τα πρόστιμα της ΕΕ για το CO2!

ΝΕΑ

Έτσουξαν τα πρόστιμα της ΕΕ για το CO2!

ΝΕΑ

Ο Κανονισμός 2019/631 της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τα πρότυπα επιδόσεων για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα των καινούργιων επιβατικών και ελαφριών επαγγελματικών οχημάτων εφαρμόστηκε και οι εταιρείες έπρεπε να πληρώσουν.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα επιβατικά οχήματα ευθύνονται για το 16% της συνολικής εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και τα ελαφρά επαγγελματικά για το 3%, στις 27 χώρες που την απαρτίζουν.

Από το 2019 ψηφίστηκε ο σχετικός Κανονισμός ο οποίος θέτει όρια εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα για κάθε καινούργιο όχημα που κατασκευάζει κάθε εταιρεία, όπως και το χρηματικό πρόστιμο που θα πρέπει να πρέπει να καταβάλλει στην περίπτωση που ξεπερνά τα ξεπερνά.

Συγκριμένα, στον Κανονισμό 2019/631 της Ε.Ε. αποφασίστηκε ότι από το 2019 έως και εφέτος (2024) το όριο θα ήταν 95 γραμ./χλμ. για τα καινούργια επιβατικά αυτοκίνητα και 147 γραμ./χλμ. για τα ελαφρά επαγγελματικά. Αυτά είχαν υπολογιστεί τότε με το πρότυπο NEDC (New European Driving Cycle) και όχι με το WLTP που ισχύει τώρα. Για τα επόμενα χρόνια ως το 2035 τα όρια είναι ακόμα μικρότερα.

Advertisement
Advertisement

Βάσει των ισχυόντων ορίων ο Όμιλος Volkswagen ήταν αυτός που πλήρωσε το μεγαλύτερο ποσό ως πρόστιμο για την υπέρβαση του ορίου εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα από τα μοντέλα του. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Automotive News Europe o Όμιλος πλήρωσε περισσότερο από 100.000.000 ευρώ ως πρόστιμο για το 2020 επειδή το ξεπέρασε. Μάλιστα, εταιρεία ανακοίνωσε ότι υπερέβη το όριο για 0,75 γραμ./χλμ., κατά μέσο όρο.

Η επόμενη αυτοκινητοβιομηχανία που πλήρωσε τα περισσότερα χρήματα ως πρόστιμο ήταν η Jaguar Land Rover η οποία κλήθηκε να καταβάλλει περίπου 40.000.000 ευρώ. Η βρετανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι υπερέβη το όριο κατά 3 γραμ./χλμ. κατά μέσο όρο.

Οι εταιρείες δεν ανακοίνωσαν τα ακριβή ποσά που πλήρωσαν αλλά είναι γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωσε έχει ορίσει πρόστιμο 95 ευρώ ανά γραμμάριο για την εκπομπή διοξειδίου που υπερβαίνει το όριο.

Advertisement

Πρόστιμο κλήθηκαν να πληρώσει, επίσης, και η Suzuki η οποία υπερέβη κατά 10,4 γραμ./χλμ. και πρέπει να καταβάλλει περίπου 160.000.000 ευρώ καθώς το 2020 πούλησε 160.570 νέα οχήματα στις χώρες της Ε.Ε. Το ίδιο ισχύει και για τη Subaru, η οποία πρέπει να πληρώσει περίπου 52.000.000 ευρώ.

Από το 2020 έως τώρα όλες οι εταιρείες έχουν συμμορφωθεί με την νέα νόρμα του WLTP για την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα αλλά και ρύπων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τα αποτελέσματα και για το 2022 όπου αποδεικνύεται αυτό.

Advertisement

Συγκεκριμένα, από τις 91 αυτοκινητοβιομηχανίες που εντάσσονται στον έλεγχο της Ε.Ε. μόνο η Bugatti δεν κατάφερε να πληροί το όριο. Όμως, δεν θα της επιβληθεί πρόστιμο, καθώς ανήκει στην εξαίρεση που προβλέπει ότι όσες εταιρείες πωλούν λίγα αυτοκίνητα ετησίως δεν θα πληρώνουν πρόστιμο. Η Bugatti πούλησε 30 οχήματα το 2022.