Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αγρίεψαν οι Κινέζοι: Σκοπιμότητα εναντίον των ηλεκτρικών μας…

Ελλάδα 2:47
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αγρίεψαν οι Κινέζοι: Σκοπιμότητα εναντίον των ηλεκτρικών μας…

ΝΕΑ

Αγρίεψαν οι Κινέζοι: Σκοπιμότητα εναντίον των ηλεκτρικών μας…

ΝΕΑ

Πραγματικότητα ή κίνηση αντιπερισπασμού; Το Κινέζικό Επιμελητήριο βλέπει σκοπιμότητα από μέρους των Ευρωπαίων εναντίον των ηλεκτροκίνητων οχημάτων από την ασιατική χώρα.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κίνας για Εισαγωγές και Εξαγωγές Μηχανημάτων και Ηλεκτρονικών Προϊόντων (CCCME), μια πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα που προέρχονται από την χώρα δεν έχει γίνει με διαφανείς μεθόδους και παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες του εμπορίου.

Θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος των ευρωπαίων να περιορίσουν τις εισαγωγές των ηλεκτροκίνητων οχημάτων από την ασιατική χώρα; Οι Κινέζοι θεωρούν ότι αυτός είναι ο σκοπός.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε μια σχετική έρευνα τον περασμένο Σεπτέμβριο για να διαπιστωθεί κατά πόσο τα αυτοκίνητα που εισάγονται από εκεί στη Γηραιά Ήπειρο αντιβαίνουν τους κανόνες περί ανταγωνισμού και εάν επιδοτούνται από το κινεζικό κράτος για την κατασκευή και πώλησή τους σε αυτή, σε σχετικά χαμηλές τιμές.

Advertisement
Advertisement

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάλεσαν στα γραφεία της εκπροσώπους του Εμπορικού Επιμελητήριου της Κίνας για ακρόαση σχετικά με το θέμα. Παρών σε αυτή ήταν και ο Σι Γιονγκχόνγκ, (Shi Yonghong) Αντιπρόεδρος του CCCME. Σε δήλωσή του αρνήθηκε ότι υπάρχει κρατική χειραγώγηση και επισήμανε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας της Επιτροπής είναι «στρεβλά και όχι αντικειμενικά».

Ο Γιονγκχόνγκ και το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κίνας για Εισαγωγές και Εξαγωγές Μηχανημάτων και Ηλεκτρονικών Προϊόντων εκπροσώπησε 12 κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες μεταξύ των οποίων και αυτές που έχουν αρχίσει να γίνονται γνωστές και να επεκτείνονται στην Ευρώπη, δηλαδή τις MG Motor, BYD Motor, Geely Automobile και SAIC Motor.

Η κινεζική πλευρά μέμφθηκε τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι μερολήπτησαν κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της έρευνας, καθώς εξαίρεσαν από αυτή και τη σχετική δειγματοληψία τα μοντέλα της Tesla και το Dacia Spring τα οποία κατασκευάζονται στην Κίνα και επίσης εισάγονται και πωλούνται στην Ευρώπη.

Advertisement

Ο Γιονγκχόνγκ δήλωσε σχετικά: «Αυτή η προκατειλημμένη επιλογή δειγμάτων έχει αμαυρώσει ολόκληρη την ερευνητική διαδικασία. Οι Κινέζοι κατασκευαστές δεν βλάπτουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι τόσο η διαδικασία της έρευνας όσο και τα αποτελέσματα αυτής θα σέβονται πλήρως τις υποχρεώσεις της Ε.Ε. και τις διεθνείς υποχρεώσεις αυτής.

Advertisement

Όπως είπε: «Η Ευρώπη κινείται βάσει των κανόνων, τόσο εντός των συνόρων της όσο και παγκοσμίως. Αυτή η έρευνα κατά των επιδοτήσεων είναι ενδελεχής, δίκαιη και βασισμένη σε γεγονότα».