Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Κατηγορίες για κάτεργα εργασίας στην Κίνα

Ελλάδα 17:19
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Κατηγορίες για κάτεργα εργασίας στην Κίνα

ΝΕΑ

Κατηγορίες για κάτεργα εργασίας στην Κίνα

ΝΕΑ

Οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα ελέγχονται για πρακτικές εκμετάλλευσης της μειονότητας των Ουιγούρων σε καταναγκαστική εργασία.

Advertisement
Advertisement

Μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Tesla, η Volkswagen, η Toyota, η General Motors και η κινεζική BYD αντιμετωπίζουν αυξανόμενο έλεγχο σχετικά με πιθανούς δεσμούς με προγράμματα καταναγκαστικής εργασίας στην περιοχή Xinjiang της Κίνας.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ανέφερε ότι οι εταιρείες αυτές δεν παρακολουθούν επαρκώς τις αλυσίδες εφοδιασμού τους για να εξαλείψουν τους δεσμούς με την καταναγκαστική εργασία.

Η Xinjiang, ένας σημαντικός παγκόσμιος παραγωγός αλουμινίου, συνδέεται με κρατικά χρηματοδοτούμενα προγράμματα μεταφοράς εργασίας που κατηγορούνται για εξαναγκασμό Ουιγούρων και άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων σε θέσεις εργασίας.

Advertisement
Advertisement

Η κατάσταση αυτή εκθέτει αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Toyota, η General Motors, ο Όμιλος Volkswagen, η Tesla και η BYD που φαίνεται προς τα έξω να υποστηρίξουν την καταναγκαστική εργασία.

Η πολυπλοκότητα της αλυσίδας εφοδιασμού, σε συνδυασμό με την εξάρτηση από τον άνθρακα για την τροφοδοσία των χυτηρίων αλουμινίου, περιπλέκει τις προσπάθειες εντοπισμού της προέλευσης των υλικών.

Η Κίνα διαψεύδει τους ισχυρισμούς περί καταναγκαστικής εργασίας, δίνοντας έμφαση στην πτυχή της ανακούφισης της φτώχειας των προγραμμάτων αγροτικής εργασίας της.

Advertisement

Ωστόσο, οι επικριτές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, υποστηρίζουν ότι το σύστημα είναι καταναγκαστικό, με τους Ουιγούρους να αντιμετωπίζουν πίεση να συμμετέχουν υπό την απειλή κυβερνητικών συνεπειών.

Τα ευρήματα της HRW βασίζονται σε κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, εκθέσεις εταιρειών και κυβερνητικές δηλώσεις.

Advertisement

Ενώ οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν πολιτικές κατά της καταναγκαστικής εργασίας, η HRW υποστηρίζει ότι δεν έχουν επαρκή γνώση των αλυσίδων εφοδιασμού αλουμινίου τους.

Η Tesla ισχυρίζεται ότι έχει εντοπίσει την αλυσίδα εφοδιασμού της σε ορυχεία, αλλά δεν έχει αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με το ποσοστό του εφοδιασμού της σε αλουμίνιο ή την προέλευσή του.

Η Volkswagen παραδέχεται δυσκολίες στην επίτευξη πλήρους διαφάνειας λόγω του εκτεταμένου δικτύου προμηθευτών της, ιδίως σε μη ελεγχόμενες κινεζικές κοινοπραξίες.

Advertisement

Η HRW συνιστά στις κυβερνήσεις να θεσπίσουν νόμους για την απαγόρευση εισαγωγών που συνδέονται με καταναγκαστική εργασία και να απαιτούν από τις εταιρείες να αποκαλύπτουν λεπτομέρειες της αλυσίδας εφοδιασμού για τα προϊόντα υψηλού κινδύνου.

Η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, ιδίως όσον αφορά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η καταναγκαστική εργασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Κίνα σαρώνει στις παγκόσμιες πωλήσεις αυτοκινήτων
Ποια ευρωπαϊκά αυτοκίνητα είναι…. Κινέζικα;
H BYD ξεπέρασε και τον Όμιλο Volkswagen στην Κίνα