Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Ποια ευρωπαϊκά αυτοκίνητα είναι… Κινέζικα;

Ελλάδα 14:46
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ποια ευρωπαϊκά αυτοκίνητα είναι… Κινέζικα;

Mobility

Ποια ευρωπαϊκά αυτοκίνητα είναι… Κινέζικα;

Mobility

Η Κίνα είναι πλέον η κυρίαρχη παραγωγός χώρα οχημάτων στον κόσμο. Πολλοί πλέον κατασκευαστές από τη Γηραιά Ήπειρο την προτιμούν για ευκολονόητους λόγους.

Advertisement
Advertisement

Η μεγαλύτερη χώρα της Άπω Ανατολής χρησιμοποιείται από αρκετούς Ευρωπαίους και Αμερικανούς κατασκευαστές για την παραγωγή μοντέλων. Πολλά ευρωπαϊκά αυτοκίνητα και κυρίως ηλεκτρικά, μας έρχονται από κινέζικες μονάδες παραγωγής. Αλλά αποδεδειγμένα, το ότι κατασκευάζονται στην Κίνα για λόγους όγκου παραγωγής, κόστους κ.λπ. δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι υπολείπονται σε ποιότητα, και αξιοπιστία, αφού όπου και να κατασκευάζεται ένα αυτοκίνητο πρέπει -και ελέγχεται για αυτό- να έχει τις απόλυτες προδιαγραφές που ορίζει ο κατασκευαστής.

Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις έχει διαπιστωθεί ότι οι πιο καινούργιες και πιο σύγχρονες μονάδες παραγωγής που έχουν κατασκευαστεί την τελευταία δεκαετία στην Κίνα, φέρνει -στις λεπτομέρειες- ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στο τελικό προϊόν που παράγεται…

Ιδού κάποια από τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην κίνα και μάλλον δεν μας πέρναγε ο νους…

BMW iX3

Advertisement
Advertisement

Premium μάρκες όπως την BMW, είναι σε αυτή τη λίστα. Το αμιγώς ηλεκτρικό iX3 κατασκευάζεται αποκλειστικά στο εργοστάσιο του Σενιάνγκ, ενώ οι εκδόσεις με θερμικό κινητήρα κατασκευάζονται στο αμερικανικό εργοστάσιο του Σπάρτανμπεργκ.


Volvo & Polestar

Οι δύο σουηδικές εταιρείες ανήκουν στον κινεζικό όμιλο Geely. Το Polestar 2 κατασκευάζεται στο Λουκιάο, ενώ το υβριδικό και πολύ ξεχωριστό Polestar 1 κατασκευάστηκε στο Τσένγκντου.

Advertisement

Για τη Volvo αλλάζει ελαφρώς η κατάσταση, αφού μόνο το S90 κατασκευάζεται στην Κίνα, έχοντας ωστόσο και σουηδικές «πινελιές».

Η τελευταία προσθήκη στη γκάμα της σουηδικής εταιρείας είναι το αμιγώς ηλεκτρικό EX30, το οποίο επίσης κατασκευάζεται στην Άπω Ανατολή, ενώ από το 2025 θα βγαίνει και από το εργοστάσιο της Γάνδης, στο Βέλγιο.

Advertisement


Stellantis

Ο ευρωαμερικανικός όμιλος κατέχει 14 μάρκες-αυτοκινητοβιομηχανίες, όντας από τους πλέον μεγαλύτερους κατασκευαστές στον κόσμο. Το Citroen C5 X είναι από τα μοντέλα που η γραμμή παραγωγής του βρίσκεται στην ανατολική χώρα και μάλιστα όλες οι εκδόσεις του, στο εργοστάσιο του Σένζεν.

Παρόμοια, η πολυτελής μάρκα της DS κατασκευάζει επί κινεζικού εδάφους μόνο το DS9, επειδή στην εκεί αγορά έχουν πολύ μεγάλη απήχηση οι μακριές λιμουζίνες.


Smart

Μπορεί η Mercedes να κατέχει ακόμα μετοχές της, αλλά η Smart ανήκει εδώ και καιρό στον κινεζικό όμιλο Geely. Τα νέα της μοντέλα και αμιγώς ηλεκτρικά #1 και #3 κατασκευάζονται στο εργοστάσιο του Σίαν της Κίνας.

Advertisement

Dacia

Το Dacia Spring πέρα από μία οικονομική επιλογή στα ηλεκτρικά. Είναι ουσιαστικά ένας κλώνος του Dongfeng EX1 το οποίο κατασκευάζεται στο Γουχάν.

Tesla

Το Tesla Model 3 πέρα από δημοφιλές στην ευρωπαϊκή αγορά, είναι και κινέζικο, αφού η αμερικανική εταιρεία προτιμάει ορισμένα σεντάν να τα κατασκευάζει στο εργοστάσιό της στην Άπω Ανατολή.