Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η Mercedes-Benz ψηφίζει Κίνα

Ελλάδα 8:44
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η Mercedes-Benz ψηφίζει Κίνα

ΝΕΑ

Η Mercedes-Benz ψηφίζει Κίνα

ΝΕΑ

Η κινεζική αγορά ήταν και παραμένει μία από τις σημαντικότερες και για τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει όσο και εάν οι πολιτικοί της Δύσης έχουν διαφορετική άποψη.

Advertisement
Advertisement

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες τής Ευρώπης έχουν βαθύ στήριγμα την αγορά της Κίνας για την αύξηση των πωλήσεών τους αλλά και την επιχειρηματική επέκτασή τους στην ασιατική χώρα.

Οι Κινέζοι πάντα θεωρούσαν την απόκτηση ενός ευρωπαϊκού μοντέλου ως έναν τρόπο να δείξουν ότι έχουν καταξιωθεί κοινωνικά και ότι είναι σε θέση να αποκτήσουν ένα προηγμένο και ποιοτικό μέσο μετακίνησης.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η επιβολή οικονομικών και επιχειρηματικών κυρώσεων από τους Δυτικούς προς τη Ρωσία, ως αντίποινα, είχε ως αποτέλεσμα να στραφεί η χώρα περισσότερο προς την Κίνα για να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα δημιουργήθηκαν σε αυτή.

Advertisement
Advertisement

Όμως, η Δύση δεν είναι εύκολο να κάνει το ίδιο και στην Κίνα, δηλαδή να επιβάλλει αντίστοιχες κυρώσεις και στη χώρα της Άπω Ανατολής, είτε λόγω της συνεργασίας της με τους Ρώσους είτε στην περίπτωση που εισβάλλει στην Ταϊβάν, όπως έχει προειδοποιήσει η κινεζική κυβέρνηση.

Αυτό το γνωρίζουν τα στελέχη των αυτοκινητοβιομηχανιών της Ευρώπης τα οποία κατανοούν ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα χάσουν σημαντικά σε πωλήσεις και έσοδα.

Advertisement

Αυτό επισήμανε πρόσφατα ο Όλα Κάλενιους (ή Όλα Σαλλένις, στα Σουηδικά), ο Διευθύνων Σύμβουλος της Mercedes-Benz, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild.

Το κορυφαίο στέλεχος της εταιρείας στάθηκε στο πόσο σημαντική είναι η κινεζική αγορά αυτοκινήτου όχι μόνο για τη Γηραιά Ήπειρο αλλά για όλες τις εταιρείες του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Advertisement

Συγκεκριμένα, ο Κάλενιους δήλωσε μεταξύ άλλων: «Οι μεγάλοι παίκτες της παγκόσμιας οικονομίας, η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και η Κίνα, είναι τόσο στενά συνδεδεμένοι μεταξύ τους ώστε η αποσύνδεση των πρώτων δύο από την Κίνα δεν έχει νόημα.

»Πρόκειται για μια κατάσταση “win-win” όσον αφορά στην ανάπτυξη και την προστασία τού κλίματος και δεν έχει να κάνει με τον μεταξύ τους ανταγωνισμό. Δεν είμαστε αφελείς. Φυσικά, βλέπουμε τις πολιτικές διαφορές και τις εντάσεις (σημ.: μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν).

»Στην Ευρώπη, χρειάζεται να γίνουμε πιο ανθεκτικοί και πιο ανεξάρτητοι από μεμονωμένες χώρες, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά στις μπαταρίες λιθίου. Αλλά η αποδέσμευση από την Κίνα είναι μια ψευδαίσθηση και κάτι που δεν επιθυμούμε».

Advertisement

Ο Κάλενιους έχει ουσιαστικό λόγο να υποστηρίζει αυτή την άποψη. Βάσει των στοιχείων, πέρυσι η κινεζική αγορά απορρόφησε το 37% των συνολικών ετήσιων πωλήσεων της εταιρείας και δημιούργησε το 18% των εσόδων της.

Τέλος, το κορυφαίο στέλεχος της Mercedes-Benz αναφέρθηκε και στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι Κινέζοι αγοραστές στην εξέλιξη της τεχνολογίας των καινούργιων αυτοκινήτων.

Όπως είπε, οι προτιμήσεις τους είναι αυτές που έδωσαν ουσιαστική ώθηση στην εξέλιξη και ενσωμάτωση στα σύγχρονα αυτοκίνητα των προηγμένων συστημάτων ενημερωδιασκέδασης, ενώ συνέβαλαν καίρια στην επιταχυνόμενη ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δοκιμή: Mercedes EQS 580 4Matic
Oι Κινέζοι, η Ευρώπη και τα μικρά ηλεκτρικά
Επίσημο: Αυτή είναι η νέα Mercedes-Maybach EQS SUV