Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τρομάζει το τεστ με το αυτόματο φρενάρισμα (+video)

Ελλάδα 21:42
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τρομάζει το τεστ με το αυτόματο φρενάρισμα (+video)

ΝΕΑ

Τρομάζει το τεστ με το αυτόματο φρενάρισμα (+video)

ΝΕΑ

Το σύστημα Αυτόματου Φρεναρίσματος Ανάγκης υπόσχεται πολλά πράγματα. Πόσα όμως πραγματοποιεί στην πράξη;

Advertisement
Advertisement

Τα ηλεκτρονικά συστήματα υποβοήθησης αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης αυτοκινητοβιομηχανίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι για παράδειγμα το σύστημα Αυτόματου Φερναρίσματος Ανάγκης (ΑΕΒ) είναι στάνταρ στο 99% των νέων αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ.

Το ερώτημα όμως παραμένει το κατά πόσο είναι αποδοτικά αυτά τα συστήματα σε όλα τα ενδεχόμενα σενάρια μιας σύγκρουσης. Και παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα από αυτά χρησιμοποιούν εξελιγμένα ραντάρ και κάμερες, φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στο να αποφύγουν ένα τρακάρισμα, ιδίως με υψηλές ταχύτητες.

Η αμερικάνικη υπηρεσία American Autobomile Association (AAA), έκανε μία σειρά από δοκιμές όπου εξέτασε πως αποδίδουν αυτά τα συστήματα όχι σε χαμηλές αλλά σε λίγο πιο αυξημένες ταχύτητες.

Advertisement
Advertisement

Τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιήθηκαν ανήκαν στις εταιρίες Ford, Honda, Chevrolet και Toyota, τα οποία διέθεταν το σύστημα AEB και εξετάστηκε το κατά πόσον μπορούσε να ανταποκριθεί σε μία οπίσθια σύγκρουση ή μία σύγκρουση σε διασταύρωση.

O οργανισμός δοκίμασε τα συστήματα σε δύο εκδοχές ενός κάθετου ατυχήματος σε διασταύρωση, ένα με το αυτοκίνητο να περνάει εντελώς κάθετα την διασταύρωση και ένα με το αυτοκίνητο της δοκιμής να στρίβει προς του οχήματος στόχου.

Advertisement

Αυτοί είναι και οι πιο θανατηφόροι τύποι ατυχημάτων στις ΗΠΑ και αντιπροσωπεύουν το 39,2% των συνολικών θανάτων σε ατυχήματα που εμπλέκονται δύο επιβατικά αυτοκίνητα. Τα αποτελέσματα πάντως της δοκιμής κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά ήταν.

Σε ταχύτητα 50 χλμ/ώρα, και στην δοκιμασία της οπίσθιας σύγκρουσης, υπήρξε επιτυχία 85%, δηλαδή 17 από τις 20 περιπτώσεις. Πάντως, για τις δοκιμές που τελικά κατέληξαν σε σύγκρουση, υπήρχε σημαντική μείωση της ταχύτητας του οχήματος, έως και 86%.

Advertisement

Σε ταχύτητα κοντά στα 70 χλμ/ώρα το σύστημα AEB απέτρεψε την σύγκρουση μόνο σε 6 από τις 20 δοκιμές, ή ποσοστό 30%. Και η ταχύτητα πρόσκρουσης είναι μειωθεί κατά 62%.

Στις συγκρούσεις σε διασταύρωση υπήρξε απόλυτη αποτυχία των συστημάτων ΑΕΒ να ανταποκριθούν. Το AEB απέτυχε να ειδοποιήσει τον οδηγό, να μειώσει την ταχύτητα του οχήματος και να αποφύγει τη σύγκρουση.

Advertisement

Μετά από αυτές τις δοκιμές, η AAA συνιστά στις αυτοκινητοβιομηχανίες να επιστρέψουν στο σχεδιαστήριο και να ξαναδούν τα συστήματά τους ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στα ατυχήματα. Παράλληλα και οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ενήμεροι και να γνωρίζουν καλύτερα τους περιορισμούς των οχημάτων τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Συστήματα υποβοήθησης: Επιβάλλεται λύση στο χάος των ονομάτων
Συστήματα υποβοήθησης; Γιατί οι οδηγοί δεν τα εμπιστεύονται;
Τελικά πόσο αποτελεσματικά είναι τα συστήματα υποβοήθησης;