Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η Μελίνα, η Φαίδρα και η αντιζηλία με μία Aston Martin (+video)

Ελλάδα 19:07
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η Μελίνα, η Φαίδρα και η αντιζηλία με μία Aston Martin (+video)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η Μελίνα, η Φαίδρα και η αντιζηλία με μία Aston Martin (+video)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Σαν σήμερα 18/10 γεννήθηκε Αμαλία-Μαρία «Μελίνα» Μερκούρη (Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 1920 – Νέα Υόρκη, 6 Μαρτίου 1994) ήταν Ελληνίδα ηθοποιός και πολιτικός με αντιδικτατορική δράση.

Advertisement
Advertisement

Διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού η μακροβιότερη στην Ελλάδα – τα έτη 1981-89 και 1993-94, σε όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

 

Πάνω από όλα η Μελίνα Μερκούρη ήταν γυναίκα, με παγκόσμιας ακτινοβολίας προσωπικότητα και ηθοποιός, βραβευμένη με πλήθος διεθνών διακρίσεων. Εμείς στο newsauto.gr την θυμόμαστε στην ταινία Φαίδρα (Phaedra) η οποία γυρίστηκε το 1962 από τον Jules Dassin, γιατί εκεί συμπρωταγωνίστησε με τον Anthony Perkins και μία Aston Martin BD4.

Advertisement
Advertisement

Ο θρίαμβος του «Ποτέ την Κυριακή» (Never on Sunday) άνοιξε τις πόρτες των στούντιο, και ο σκηνοθέτης μπορούσε να επιλέξει οποιαδήποτε ταινία ήθελε για να σκηνοθετήσει.

Εκείνος επιλέγει την κλασσική τραγωδία του «Ιππόλυτου» του Ευρυπίδη. Η Μαργαρίτα Λυμπεράκη προσαρμόζει τον μύθο, και μεταφέρει το ερωτικό τρίγωνο από την αρχαία Ελλάδα του Θησέα, στην σύγχρονη Ελλάδα του 1960 και των εφοπλιστών.

Advertisement

Ο Ιππόλυτος παίρνει το όνομα Αλέξης Κυρίλης, (τον υποδύθηκε ο Anthony Perkins) και ο Θησέας μετονομάζεται σε Θάνος Κυρίλης, (ο Raf Vallone). Η Μελίνα Μερκούρη (Φαίδρα) ξεκινά λαμπερή και σκληρή για να ακολουθήσει την τραγωδία του ονόματός της.

Η τραγωδία

Advertisement

Στο μύθο η δεύτερη γυναίκα του Θησέα, η Φαίδρα, ερωτεύτηκε το γιο του από την προηγούμενη γυναίκα του (την αμαζόνα Αντιόπη) Ιππόλυτο και προσπάθησε να τον κατακτήσει. Αυτός απέκρουσε τον έρωτά της πράγμα που την οδήγησε στην αυτοκτονία.

Όμως, το γράμμα που άφησε η Φαίδρα πίσω της, εξηγώντας τους λόγους της αυτοκτονίας της έμελλε να γίνει η θηλιά στο λαιμό του νεαρού Ιππόλυτου. Το γράμμα έπεσε στα χέρια του Θησέα που θεωρώντας τον Ιππόλυτο συνυπεύθυνο τον καταράστηκε. Έτσι, ο Ιππόλυτος στην απελπισμένη προσπάθειά του να φύγει έπεσε από το άρμα του και ακολούθησε τη Φαίδρα στον άλλο κόσμο.

Advertisement

Η Φαίδρα

Η ταινία ξεφεύγει από το μύθο σε ένα βασικό σημείο: ο έρωτας της Φαίδρας για τον Ιππόλυτο εδώ είναι αμοιβαίος. Από την πρώτη τους συνάντηση, στην οποία επέμενε ο σύζυγος της Φαίδρας η σπίθα άναψε.

Το ταξίδι αναψυχής φορτίζεται με ένταση και πάθος. Η Φαίδρα στην αρχή κυρία του εαυτού της κινείται με τον αέρα της πλούσιας οικοδέσποινας και αργότερα κατειλημμένη από τα δαιμόνια του έρωτα και του θανάτου παίρνει τη μοιραία απόφαση να τελειώσει τη ζωή της.

Λίγο πριν ένα αυτοκίνητο κάνει την εμφάνισή του. Μία Aston Martin DB4. Πολύ πριν ο James Bond δώσει λάμψη στο Αγγλικό σπορ αυτοκίνητο και την DB5, η DB4 «ανταγωνίζεται» σε μία σχέση την Μελίνα Μερκούρη.

Στην πρώτη συνάντηση της Φαίδρας με τον Αλέξη, εκείνος σταματά μπροστά σε μία αντιπροσωπεία αυτοκινήτων και λέει στη Φαίδρα: «Σταμάτα. Αυτή είναι η γυναίκα μου» Τρέχει και φιλά το μπροστινό φτερό της DB4. Η πρώτη ώρα της ταινίας καταλήγει σε μία όμορφη ερωτική σκηνή, όπου χωρίς καθόλου γυμνό όπου ο Αλέξης ανακαλύπτει τον κρυμμένο αισθησιασμό της Φαίδρας και με τον ήχο της μουσικής που συνέθεσε ο Μίκης Θεοδωράκης, την ερωτεύεται.

Στο δεύτερο μέρος της ταινίας, η Φαίδρα βρίσκεται στην Ύδρα, όπου την συναντά  ο Αλέξης. Το πανέμορφο σκηνικό του νησιού μεταμορφώνεται σε σκηνικό τραγωδίας. Ο πατέρας του Αλέξη για να τον παρασύρει του προσφέρει μια ολοκαίνουρια Aston Martin, και ο Αλέξης χρησιμοποιεί την αφορμή που του προσφέρεται για να ξανακερδίσει την Φαίδρα. Τελικά ομολογεί στον πατέρα του τον έρωτά του για την γυναίκα του . Το πατρικό χέρι του συνθλίβει το πρόσωπο, και η Φαίδρα τη ψυχή. Οι δύο πρωταγωνιστές οδηγούνται σε έναν τραγικό θάνατο.

Εδώ η Aston Martin έχει και πάλι το πρωταγωνιστικό ρόλο του άρματος καθώς με αυτήν ο Ιππόλυτος/Αλέξης βουτάει στο κενό. Η Φαίδρα από την άλλη πλευρά επιλέγει την αυτοκτονία. Κλειδώνει τα πορτάκια σε μια βυζαντική εικόνα ώστε να μην αντικρύσουν οι Θεοί την ύβρι της και κλείνει με μια μαύρη ταινία ύπνου τα μάτια της.

Trivia

  • Παρά την απαγόρευση της κίνησης αυτοκινήτων στην Ύδρα για την ανάγκη των γυρισμάτων η Aston Martin κινήθηκε στους δρόμους της.
  • Η σκηνή της πτώσης στον γκρεμό για άλλους γυρίστηκε στα «λιμανάκια» (στον παραλιακό δρόμο Αθηνών-Σουνίου) και για άλλους στην Ύδρα.
  • Το αυτοκίνητο που έπεσε στον γκρεμό ήταν ένα Sunbeam Alpine.
  • Η Θεώνη Βαχλιώτη Aldredge έδωσε τη σωστή ατμόσφαιρα με τα κοστούμια της.
  • H ταινία, διάρκειας 115 λεπτών, γυρίστηκε στο Λονδίνο, στην Αθήνα και στην Ύδρα.
  • Η εκπληκτική μουσική της ήταν δουλειά του Μίκη Θεοδωράκη
  • Είχε διθυραμβική επιτυχία στην Ευρώπη, αλλά η τύχη της στην Αμερική ήταν τραγική. Αιτία ο  Anthony Perkins, που τον θεώρησαν πολύ ευαίσθητο για τον ρόλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το 2026 η πρώτη ηλεκτρική Aston Martin
Aston Martin DB5: Τα 5 αυτοκίνητα του No Time to Die (+Video)
Η Aston Martin του ενός εκατομμυρίου… με άρωμα David Beckham