Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αυτή είναι η πρόγονος της Mercedes-AMG One (+video)

Ελλάδα 5:27
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αυτή είναι η πρόγονος της Mercedes-AMG One (+video)

ΝΕΑ

Αυτή είναι η πρόγονος της Mercedes-AMG One (+video)

ΝΕΑ

Η Mercedes-Benz C112 ήταν το αντίστοιχο της σημερινής AMG One καθώς έφερε ορισμένα επαναστατικά χαρακτηριστικά στο προσκήνιο, το 1991 που παρουσιάστηκε.

Advertisement
Advertisement

Χωρίς ίχνος υπερβολής, ορισμένα από τα στοιχεία του μοντέλου που παρουσίασε η Mercedes-Benz πριν από 32 χρόνια, θεωρούνται υψηλής τεχνολογίας ακόμα και σήμερα.

Με τη Mercedes-Benz C112, η γερμανική εταιρεία παρουσίασε το αγωνιστικό DNA και την επαναστατική τεχνολογία των αγώνων, σε ένα μοντέλο που θα μπορούσε δυνητικά να κυκλοφορήσει- έστω και σε περιορισμένη παραγωγή.

Περισσότερες από τρεις δεκαετίες πριν από την έναρξη παραγωγής του AMG One που και πάλι αντλεί έμπνευση από την κορυφαία μορφή αγώνων αυτοκινήτου (F1), η Mercedes-Benz παρουσίασε ένα ιδιαίτερα προηγμένο μοντέλο.

Advertisement
Advertisement

Αυτό που σήμερα θα λέγαμε «Hypercar», ο Γερμανός κατασκευαστής το είχε εξελίξει 32 χρόνια πριν και το παρουσίασε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, που παραδοσιακά γινόταν μέσα στο Μάρτιο. Ήταν τέτοια η εντύπωση που έκανε με τα αποκαλυπτήρια του μοντέλου μπροστά στο κοινό, η οποία αποτυπώθηκε με το… έμπρακτο ενδιαφέρον από περισσότερους των 700 επισκεπτών που ήθελαν να προχωρήσουν σε παραγγελία.

Εφοδιασμένο με έναν V12, ήταν στην πραγματικότητα το αυτοκίνητο που κέρδισε δύο φορές το πρωτάθλημα FIA GT, με όλα εκείνα τα στοιχεία που θα εξασφάλιζαν τις σχετικές εγκρίσεις τύπου για να κυκλοφορεί το μοντέλο στους δημόσιους δρόμους. Ήταν το δημιούργημα του Karl Hoehl και της ομάδας των 20 μηχανικών σε ότι είχε να κάνει με την μηχανολογική του αρτιότητα, ενώ τη σχεδίαση υπογράφει ο θρυλικός Bruno Sacco με τη βοήθεια των σχεδιαστών του τμήματος Advanced Design της Mercedes-Benz.

Advertisement

Το πλαίσιο εμπνεύστηκε σε μεγάλο βαθμό από αυτό των πρωτότυπων αγωνιστικών του Group C που τότε κατασκεύαζε η Sauber και είχε κατακτήσει αρκετές διακρίσεις στο Le Mans.

Advertisement

Το βάρος του πλαισίου είναι 59 κιλά μόλις και είναι ενδεικτικό της προσπάθειας που καταβλήθηκε προκειμένου να μείνει το βάρος σε χαμηλά επίπεδα. Στο ίδιο μήκος κύματος και το αμάξωμα, που ήταν κατασκευασμένο από αλουμίνιο και Kevlar.

Ο αεροδυναμικός συντελεστής του 0,30 που παραμένει εντυπωσιακός ακόμα και για τα σημερινά δεδομένα, επιτεύχθηκε με την ιδιαίτερη φροντίδα των μηχανικών που σχεδόν «εξαφάνισαν» τους αρμούς μεταξύ των μερών του αμαξώματος.

Advertisement

Η δομή περιλάμβανε επίσης τις πόρτες gullwing με υδραυλικό μηχανισμό, ενώ το σύνολο ήταν επεξεργασμένο κατάλληλα προκειμένου να παρουσιάζει σταδιακή παραμόρφωση σε περίπτωση σύγκρουσης.

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα στοιχεία του αυτοκινήτου, ήταν το πίσω ενεργό αεροδυναμικό μέρος που άλλαζε θέση ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες- κάτι που συναντάμε κατά κόρον στις σημερινές αντίστοιχες προτάσεις ανεξαρτήτως προέλευσης και κατασκευαστή. Λιγότερο εμφανές, είναι το αντίστοιχο σύστημα με το πτυσσόμενο spoiler στο κάτω μέρος του εμπρόσθιου προφυλακτήρα.

Ανάμεσα στις υπόλοιπες καινοτομίες που ακόμα και σήμερα θεωρούνται «προχωρημένα συστήματα» με στόχο την ασφάλεια, είναι τόσο το σύστημα που λειτουργούσε με τη συνεργασία ABS και ASR για τον καλύτερο έλεγχο της πρόσφυσης του αυτοκινήτου στην επιτάχυνση, όσο και η τετραδιεύθυνση. Επιπρόσθετα, το C112 διαθέτει και ABC (Automatic Body Control) το οποίο ρυθμίζει ηλεκτρονικά την απόσβεση της ανάρτησης.

Ο ατμοσφαιρικός, πλήρως αλουμινένιος V12 με τη χωρητικότητα των 6,0 λίτρων, ήταν ένας από τους πιο προηγμένους κινητήρες της εποχής του και είχε σχεδιαστεί για τις ανάγκες της λιμουζίνας S-Class.

Η απόδοσή του δεν είναι εντυπωσιακή για τα δεδομένα της κατηγορίας αλλά παρά το γεγονός πως η Mercedes δεν έκανε ποτέ μετρήσεις επιδόσεων, έκανε λόγο για 0-100 σε 4,9 δευτερόλεπτα και τελική ταχύτητα 309 χλμ./ώρα.

Αυτά, με δεδομένο το περιορισμένο βάρος του συνόλου που ήταν μόνο 1.569 κιλά και το 6άρι κιβώτιο ταχυτήτων, μοιάζουν αρκετά λογικά σαν νούμερα, με δεδομένη την ισχύ των 408 ίππων και τη ροπή των 580 Nm.

Η απόφαση της Mercedes να μην προχωρήσει ούτε καν σε περιορισμένη παραγωγή του μοντέλου, έχει «διογκώσει» το μύθο του αν και πραγματικά πιστεύουμε πως είναι ένα από τα πλέον συναρπαστικά οχήματα υψηλών επιδόσεων ανεξαρτήτως χρονολογίας παραγωγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τρόμος από τις κλοπές σε πάρκινγκ της Αθηνών-Θεσσαλονίκης
Ταξί: Αυτοί είναι οι δημοφιλείς προορισμοί σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη
Και η VW θα έχει νέα στις 15 Μαρτίου (+video)