Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1: Ακόμη 2 sec ταχύτερα τα μονοθέσια του 2018!

Ελλάδα 12:58
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1: Ακόμη 2 sec ταχύτερα τα μονοθέσια του 2018!

FORMULA 1

F1: Ακόμη 2 sec ταχύτερα τα μονοθέσια του 2018!

FORMULA 1

Η Pirelli ανέλυσε τα στοιχεία που συνέλεξε μετά τις δοκιμές εξέλιξης στο Άμπου Ντάμπι και προβλέπει ότι τα μονοθέσια του 2018 θα κινούνται ακόμη ταχύτερα κατά 2 sec στο γύρο κατά μέσο όρο.

Advertisement
Advertisement

Του Τάκη Πουρναράκη

Φέτος τα μονοθέσια κινούνταν ταχύτερα κατά μέσο όρο 2.5 sec – 3 sec ανά γύρο σε σχέση με το 2016. Αυτό συνέβη λόγω των αλλαγών στους τεχνικούς κανονισμούς που είχαν σα στόχο να γίνουν πιο γρήγορα/θεαματικά τα φετινά μονοθέσια.

Πράγματι όπως μπορείτε να δείτε και στο σχετικό infographic οι χρόνοι ήταν παντού καλύτεροι. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα σε σύγκριση με τους χρόνους του 2015 είναι η pole position στη Σεπάνγκ του Lewis Hamilton. Ο Βρετανός ήταν φέτος 9 ολόκληρα δευτερόλεπτα ταχύτερος απ’ ότι δυο χρόνια πριν. Βέβαια σ’ αυτό έχουν παίξει ρόλο η πίστα, η θερμοκρασία, το οδόστρωμα αλλά κυρίως η ταχύτητα των φετινών μονοθεσίων.

Advertisement
Advertisement

Παραταύτα η αξιοποίηση των νέων κανονισμών είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο για τις ομάδες, θεωρείτε δεδομένο ότι το 2018 τα νέα μονοθέσια θα έχουν σημαντικά καλύτερη αεροδυναμική απόδοση.

Η Pirelli χρησιμοποιεί δεδομένα από τους προσομοιωτές των ομάδων που ήδη δουλεύουν τα μονοθέσια του 2018 για να μπορέσει να αποφασίσει ποιες γόμες θα πάει σε κάθε αγώνα. Οι πρώτες ενδείξεις αποκαλύπτουν σημαντική βελτίωση στο ρυθμό. Ο αγωνιστικός διευθυντής της Pirelli, Mario Isola είπε σχετικά: «Στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς τα μονοθέσια θα είναι ταχύτερα περίπου 1 δευτερόλεπτο στο γύρο σε σχέση με πέρυσι. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς οι βελτιώσεις θα αποφέρουν άλλο 1 έως 1.5sec. Εκτιμώ ότι ως το τέλος της επόμενης χρονιάς τα μονοθέσια θα είναι πάνω από 2 sec ταχύτερα σε σχέση με φέτος. Αν επιλέξουμε πιο μαλακές γόμες τότε μπορεί να είναι και ακόμη πιο γρήγορα. Σ’ όλο αυτό έχουμε υπολογίσει μια επιβάρυνση 3-4 δεκάτων λόγω του Halo. Το σύστημα προστασίας θα επιβραδύνει τα μονοθέσια λόγω βάρους και στροβιλισμών».

Θυμίζουμε ότι βάση κανονισμών της FIΑ το ελάχιστο βάρος του Halo θα είναι 6 kg φέτος. Όμως μαζί με τις εδράσεις οι εκτιμήσεις κάνουν λόγω για προσθήκη 14kg. Ως γενικό κανόνα κρατήστε ότι 10kg επιπλέον βάρους κοστίζουν 3 δέκατα ανά γύρο, πάντα ανάλογα με τη διαμόρφωση της πίστας. Πόσο μάλλον που αυτά τα 14kg θα επηρεάσουν και τη θέση του κέντρου βάρους ανυψώνοντάς το.

Advertisement

 

Advertisement