Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Θα γίνει η συγχώνευση του αιώνα;

Ελλάδα 8:37
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Θα γίνει η συγχώνευση του αιώνα;

ΝΕΑ

Θα γίνει η συγχώνευση του αιώνα;

ΝΕΑ

Ο φόβος των Κινέζων και τα προβλήματα στην παραγωγή φαίνεται ότι ανοίγουν τον δρόμο για μία μεγάλη ευρωπαϊκή συμμαχία που θα αλλάξει την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία.

Advertisement
Advertisement

Καθώς οι Κινέζοι φαίνεται να έχουν στριμώξει για τα καλά τους ευρωπαίους κατασκευαστές και η ΕΕ έχει αποφασίσει για πιο αυστηρές περιβαλλοντικές νόρμες, δύο μεγάλοι ευρωπαϊκοί όμιλοι φαίνεται ότι βρίσκονται κοντά σε μία συμφωνία.

Ο λόγος για τη Renault και την Stellantis, για τις οποίες φήμες θέλουν να έχουν αναζητήσει τους τρόπους για μία πιο στενή συνεργασία ή ακόμα και για συγχώνευση.

Ο πρόεδρος της Stellantis, Τζον Έλκαν, διέψευσε τις εικασίες σχετικά με μια πιθανή συγχώνευση με τη Renault, μετά τις αναφορές για έναν συνδυασμό υπό γαλλική ηγεσία για την αντιμετώπιση του κινεζικού και του γερμανικού ανταγωνισμού.

Advertisement
Advertisement

Ο Έλκαν διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν σχέδια υπό εξέταση για πράξεις συγχώνευσης με άλλους κατασκευαστές.

Η Stellantis επικεντρώνεται στην εφαρμογή ενός σχεδίου που περιλαμβάνει τη συνεργασία με την ιταλική κυβέρνηση και τους ενδιαφερόμενους φορείς του κλάδου για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση.

Οι φήμες είχαν αρχικά οδηγήσει σε άνοδο των μετοχών της Renault, αλλά η δήλωση του Έλκαν μετρίασε τις ανησυχίες, αναφέροντας ότι μια τέτοια συγχώνευση θα αντιμετώπιζε αντιμονοπωλιακά εμπόδια και κοινωνικά ζητήματα λόγω των επικαλύψεων εγκαταστάσεων στη Γαλλία.

Advertisement

Ο διευθύνων σύμβουλος της Stellantis, Κάρλος Ταβάρες, είχε σχολιάσει προηγουμένως το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων στην αυτοκινητοβιομηχανία, επικαλούμενος παράγοντες όπως η άνοδος των Κινέζων κατασκευαστών και η πρόθεση της ΕΕ να καταργήσει σταδιακά τους κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Ο Ταβάρες πρότεινε ότι οι αντιμονοπωλιακές αρχές θα εξετάσουν αυτές τις συνθήκες κατά την έγκριση μεγάλων συμφωνιών. Ενώ ο Ταβάρες έχει εκφράσει ενδιαφέρον για τη Renault, δεν έχει αποκλείσει πιθανό μελλοντικό ενδιαφέρον για άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Advertisement

Η ιταλική κυβέρνηση έχει εκφράσει ανησυχίες για τις ενέργειες της Stellantis, προκαλώντας συζητήσεις σχετικά με μια πιθανή κρατική συμμετοχή για την εξισορρόπηση της γαλλικής επιρροής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ποια ευρωπαϊκά αυτοκίνητα είναι…. Κινέζικα;
Πώς προωθεί η Γαλλία τις πωλήσεις ηλεκτρικών
Η Renault ετοιμάζει τον μεγάλο αντίπαλο του Toyota C-HR