Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Συνεχίστηκε η πτώση πωλήσεων στη Ευρώπη

Ελλάδα 2:55
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Συνεχίστηκε η πτώση πωλήσεων στη Ευρώπη

ΝΕΑ

Συνεχίστηκε η πτώση πωλήσεων στη Ευρώπη

ΝΕΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιευτήκαν, οι πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων στην Ευρώπη εξακολούθησαν να είναι μειωμένες και Μάρτιο που πέρασε.

Advertisement
Advertisement

Ο Σύνδεσμος Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) δημοσίευσε τα στοιχεία των ταξινομήσεων καινούργιων αυτοκινήτων του περασμένου Μαρτίου, στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ηνωμένου Βασιλείου και των τεσσάρων χωρών που απαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ).

Σύμφωνα με αυτά, οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 2,8% τον Μάρτιο, καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των Ομίλων Volkswagen και Stellantis, είδαν τη ζήτηση για τα αυτοκίνητά τους να είναι  μικρότερη, συγκριτικά. Αυτό, ήταν ιδιαιτέρως εμφανές για τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα.

Οι ταξινομήσεις νέων οχημάτων μειώθηκαν σε περίπου 1,38 εκατομμύρια μονάδες τον περασμένο μήνα στις αγορές των παραπάνω χωρών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πωλήσεις νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων (με μπαταρία) μειώθηκαν κατά 11%, καθώς οι υποψήφιοι αγοραστές στη Γερμανία, στη Σουηδία και στη Νορβηγία αποφεύγουν, πλέον, να τα προτιμούν.

Advertisement
Advertisement

Βεβαίως, ο Μάρτιος ήταν ο μήνας όπου γιορτάστηκε το Πάσχα των Καθολικών για εφέτος και η ζήτηση επηρεάστηκε σχετικά, όπως συμβαίνει κάθε χρονιά, αντίστοιχα. Όμως, αυτός δεν ήταν τόσο σημαντικός λόγος, καθώς οι πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων ήταν μειωμένες για δεύτερη φορά στους τέσσερις τελευταίους μήνες.

Βάσει των στοιχείων του ACEA, τον περασμένο Μάρτιο οι ταξινομήσεις των νέων Plug-in Hybrid οχημάτων αυξήθηκαν κατά 1% συγκριτικά, ξεπερνώντας σε ποσοστό αυτές των αμιγώς ηλεκτροκίνητων, των βενζινοκίνητων και των πετρελαιοκίνητων.

Η Tesla, η Μercedes-Benz και η Volkswagen σημείωσαν τις χαμηλότερες πωλήσεις ηλεκτρικών το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ο αντίκτυπος από την επιβράδυνση της ζήτησης γι’ αυτά ήταν πιο έντονος για την αμερικανική εταιρεία, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε περικοπή του εργατικού δυναμικού της κατά 10% παγκοσμίως.

Advertisement

Αναλυτικότερα, στη Γερμανία, οι ταξινομήσεις νέων ηλεκτρικών οχημάτων ήταν κατά 29% λιγότερες, παρά το γεγονός ότι οι κάποιες εγχώριες εταιρείες ανακοίνωσαν μείωση τιμών για να αντισταθμίσουν τη διακοπή της κρατικής επιδότησης.

Στην Ιταλία, οι πωλήσεις ηλεκτροκίνητων μειώθηκαν κατά 34% τον Μάρτιο, καθώς οι υποψήφιοι αγοραστές ανέβαλαν την απόκτησή τους εν αναμονή πιθανών νέων επιδοτήσεων που εξετάζει η κυβέρνηση της χώρας.

Advertisement

Τέλος, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων τον περασμένο μήνα οι πωλήσεις βενζινοκίνητων αυτοκινήτων στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 8%, ενώ οι αυτές των ντίζελ έως και 18%, συγκριτικά.