Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πώς προωθεί η Γαλλία τις πωλήσεις ηλεκτρικών

Ελλάδα 4:41
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πώς προωθεί η Γαλλία τις πωλήσεις ηλεκτρικών

ΝΕΑ

Πώς προωθεί η Γαλλία τις πωλήσεις ηλεκτρικών

ΝΕΑ

Από την αρχή της χρονιάς η γαλλική κυβέρνηση έχει θέσει σε ισχύ ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης για να αυξήσει τις πωλήσεις ηλεκτρικών μοντέλων κυρίως σε άτομα με χαμηλό ετήσιο εισόδημα.

Advertisement
Advertisement

H απόφαση της γαλλικής Κυβέρνησης έγινε νόμος στις 14 Δεκεμβρίου 2023 (Décret nο 2023-1183) και από εκείνη την ημέρα άρχισαν να υποβάλλονται αιτήσεις από ενδιαφερόμενους για να αποκτήσουν ένα καινούργιο αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Η βασική προϋπόθεση για να επωφεληθεί κάποιος από το νέο πρόγραμμα επιδότησης είναι να έχει δηλώσει ετήσιο εισόδημα μέχρι 15.400 ευρώ εάν είναι άγαμος ή 39.600 ευρώ εάν είναι έγγαμος και με ένα παιδί.

Τι προβλέπει το πρόγραμμα; Ουσιαστικά είναι μια περίπτωση χρονομίσθωσης αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου και δεν απαιτεί προκαταβολή.

Advertisement
Advertisement

Ο επωφελούμενος μπορεί να κάνει χρήση ποσού από 40 ευρώ τον μήνα με την υποχρέωση να χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο για τη μετάβαση προς και από τον χώρο εργασίας του, καλύπτοντας μια απόσταση τουλάχιστον 15 χλμ. κάθε φορά και με την προϋπόθεση να μην διανύσει περισσότερα από 8.000 χλμ. ετησίως.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιδότησης αποφασίστηκε και υλοποιήθηκε από το Υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης της Γαλλίας και έχει τριετή διάρκεια, ενώ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο παράτασης της ισχύος του πέραν αυτού του χρονικού διαστήματος. Ο αρχικός προϋπολογισμός που εγκρίθηκε γι’ αυτό είναι 400.000.000 ευρώ.

Advertisement

Τα στελέχη του υπουργείου ανακοίνωσαν ότι έχουν λάβει ήδη 90.000 αιτήσεις ενδιαφερόμενων από τα μέσα Δεκεμβρίου που ανακοινώθηκε το πρόγραμμα επιδότησης.

Advertisement

Σκοπός της γαλλικής κυβέρνησης είναι να στηρίξει κυρίως την παραγωγή και τις πωλήσεις αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων των εγχώριων αυτοκινητοβιομηχανιών στην εσωτερική αγορά. Όμως, από αυτό μπορούν να επωφεληθούν και άλλες εταιρείας και η Hyundai έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Εκπρόσωπος της Stellantis ανακοίνωσε ότι ο Όμιλος έχει δεχτεί ήδη 20.000 αιτήσεις για ισάριθμα οχήματά του από τα συνολικά 25.000 οχήματα που πρόκειται να επιδοτηθούν εφέτος.

Advertisement

Τα πρώτα αυτοκίνητα που αποκτήθηκαν μέσω συγκεκριμένου προγράμματος επιδότησης παραδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους από τον ίδιο τον Κριστόφ Μπεσού, τον Γάλλο Υπουργό Οικολογικής Μετάβασης, σε μια εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιανουαρίου (τρέχοντος έτους).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Γαλλία: Μέτρα εναντία στα EVs που κατασκευάζονται στην Κίνα
Τι είναι το Software Defined Vehicle;
Κυριαρχία της VW στα SUV