Menu
Τιμές αυτοκινήτων | Live η κίνηση Τιμές Καυσίμων | newsMOTO

ΝΕΑ

Ποιο απίστευτο αυτοκίνητο θέλουν να αποκτήσουν οι περισσότεροι Έλληνες;

  • Γιώργος Κ. Ανδρής (ga@newsauto.gr)

Κύριος ανταγωνιστής είναι τα ΙΧ ενώ η επιλογή του ειδικού οχήματος θα εξαρτάται από το κόστος, τον χρόνο και το επίπεδο άνεσης που αυτά προσφέρουν.

Ανατροπή των μέχρι σήμερα δεδομένων προκαλεί Διπλωματική Εργασία φοιτητή του ΕΜΠ καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα οι Έλληνες είναι έτοιμοι να αποκτήσουν κάποιο ιπτάμενο αυτόνομο όχημα και να αφήσουν το αυτοκίνητό τους ενώ παράλληλα διατηρούν μια απόμακρη στάση από την επιλογή χρήσης ταξί για τις μετακινήσεις τους.

Επίσης κυριότερος ανταγωνιστής των ιπτάμενων αυτόνομων οχημάτων φαίνεται να είναι το Ι.Χ. ενώ όσον αφορά στο κόστος, οι οικογένειες με μέσο εισόδημα από 10.000 έως 25.000 ευρώ έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιλέξουν ένα ιπτάμενο αυτόνομο όχημα.

Στόχος της Διπλωματικής Εργασίας, η οποία δημοσιεύθηκε από τον Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, αποτελεί η διερεύνηση της αποδοχής των ιπτάμενων αυτόνομων οχημάτων στην Ελλάδα, καθώς και η πρόθεση χρήσης αυτών των οχημάτων, ενώ, παράλληλα, καταγράφηκαν οι απόψεις των Ελλήνων για τα ιπτάμενα αυτόνομα οχήματα και τα πιθανά χαρακτηριστικά τους αλλά και για την τεχνολογική τους συνείδηση.

Για τον σκοπό αυτό αναζητήθηκε βιβλιογραφία σχετική με το αντικείμενο της έρευνας σε διεθνές επίπεδο. Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε η συλλογή των απαραίτητων στοιχείων να πραγματοποιηθεί μέσω ερωτηματολογίου, στο οποίο συμπεριελήφθησαν δέκα σενάρια σύμφωνα με τη μέθοδο της δεδηλωμένης προτίμησης από τα οποία οι ερωτηθέντες έπρεπε να επιλέξουν μεταξύ τριών εναλλακτικών: Ι.Χ., ταξί και ιπτάμενο αυτόνομο όχημα.

Τα σημαντικότερα συμπεράσματα που προκύπτουν μετά την ανάλυση των αποτελεσμάτων της εφαρμογής των μαθηματικών μοντέλων συνοψίζονται στα εξής σημεία:

-Οι Έλληνες στην πλειοψηφία τους φαίνεται να διατηρούν μια απόμακρη στάση από την επιλογή χρήσης ταξί για τις μετακινήσεις τους, αλλά εμφανίζονται θετικοί ως προς τα ιπτάμενα αυτόνομα οχήματα, όταν αυτά γίνουν φθηνά και ασφαλή. Ειδικότερα, όσο εξοικονομείται χρόνος στις μετακινήσεις η πιθανότητα μελλοντικής επιλογής ιπτάμενων αυτόνομων οχημάτων αυξάνεται και για χαμηλά κόστη ξεπερνάει και εκείνη της επιλογής Ι.Χ.

-Η επιλογή ιπτάμενου αυτόνομου οχήματος εξαρτάται από το κόστος, τον χρόνο και το επίπεδο άνεσης που αυτά προσφέρουν, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τη διεθνή βιβλιογραφία για την επιλογή μέσου μετακίνησης. Κυριότερος ανταγωνιστής των ιπτάμενων αυτόνομων οχημάτων φαίνεται να είναι το Ι.Χ. Παρόλα αυτά, όταν ο χρόνος και το κόστος μετακίνησης παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και ταυτόχρονα η άνεση κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα τότε η πιθανότητα χρήσης των ιπτάμενων αυτόνομων οχημάτων ξεπερνά εκείνη της χρήσης Ι.Χ.

-Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η στάση που έχουν οι ερωτηθέντες απέναντι στα ιπτάμενα αυτόνομα οχήματα, αφού η συντριπτική πλειοψηφία εκείνων που είχαν θετική άποψη και θεωρούσαν ότι θα χρησιμοποιούσαν ένα ιπτάμενο αυτόνομο όχημα φάνηκε να επιλέγουν πιο συχνά αυτό το μέσο για τις μετακινήσεις τους.

-Ένα μεγάλο μέρος του δείγματος διατηρεί επιφυλακτική στάση απέναντι στην αποδοχή των ιπτάμενων αυτόνομων οχημάτων αφού θεωρεί ότι θα είναι λιγότερο ασφαλή από τα κοινά οχήματα της εποχής μας και η πλειοψηφία τους δηλώνει ότι θα περίμενε να αισθανθεί άνετα μέχρι να κάνει χρήση τους.

-Τα στατιστικά μοντέλα έδειξαν ότι όσο σημαντικότερη θεωρούν οι ερωτηθέντες την άνεση στις μετακινήσεις τους τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να επιλέξουν ένα ιπτάμενο αυτόνομο όχημα έναντι του Ι.Χ. τους.

-Όσο περισσότερο σημαντική θεωρούν οι Έλληνες τη διάρκεια στις μετακινήσεις τους τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να επιλέξουν ένα ιπτάμενο αυτόνομο όχημα για αυτές, καταδεικνύοντας ότι τα ιπτάμενα αυτόνομα οχήματα ίσως να συμβάλουν σημαντικά στη μείωση της διάρκειας των μετακινήσεών τους.

-Οι Έλληνες που φαίνεται να είναι πιο ψυχροί απέναντι στις δυνατότητες που προφέρονται από τις νέες τεχνολογίες και δεν ενθουσιάζονται εύκολα από αυτές ή είναι αδιάφοροι για αυτές, εμφανίζουν σημαντικά μειωμένες πιθανότητες να επιλέξουν ένα ιπτάμενο αυτόνομο όχημα για τις μετακινήσεις τους.

-Αντίστοιχα, όσοι χρησιμοποιούν νέα τεχνολογικά προϊόντα, παρόλο το υψηλό κόστος τους και δείχνουν εμπιστοσύνη στην τεχνολογία θεωρώντας πως προσφέρει περισσότερες λύσεις στην καθημερινότητα του ανθρώπου από ότι προβλήματα έχουν περισσότερες πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν ιπτάμενο αυτόνομο όχημα.

-Οι μεγαλύτεροι των 55 ετών δηλώνουν χαμηλότερη προτίμηση στα ιπτάμενα αυτόνομα οχήματα ενώ οι νεότεροι (18-24) φαίνονται πολύ πιο θετικοί απέναντι στη χρήση τους.

-Οι ερωτηθέντες που ανήκουν σε πολυμελείς οικογένειες έχουν την τάση να επιλέγουν σπανιότερα στις μετακινήσεις τους το ιπτάμενο αυτόνομο όχημα.

-Το οικογενειακό εισόδημα παίζει επίσης ρόλο στην επιλογή των ιπτάμενων αυτόνομων οχημάτων. Συγκεκριμένα, όσων το οικογενειακό εισόδημα κυμαίνεται σε μέσα επίπεδα (10.000-25.000 ευρώ), έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιλέξουν ένα ιπτάμενο αυτόνομο όχημα.

Η έρευνα αποδοχής των ιπτάμενων αυτόνομων οχημάτων στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε από τον φοιτητή του ΕΜΠ (Σχολή Πολιτικών Μηχανικών) Γιώργο Πρίφτη και επιβλέπων καθηγητή τον κ. Γεώργιο Γιαννή και δημοσιεύθηκε στο Ενημερωτικό Δελτίο του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ερχονται τα ιπτάμενα ταξί: Πόσο θα κοστίζει η κούρσα;
Πόσο προσιτά θα είναι τα ιπτάμενα αυτοκίνητα;
Πόσα κοντά είναι τα ιπτάμενα αυτοκίνητα;

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο newsauto