Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πόσο προσιτά θα είναι τα ιπτάμενα αυτοκίνητα;

Ελλάδα 15:03
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πόσο προσιτά θα είναι τα ιπτάμενα αυτοκίνητα;

ΝΕΑ

Πόσο προσιτά θα είναι τα ιπτάμενα αυτοκίνητα;

ΝΕΑ

Οι εταιρείες εργάζονται πυρετωδώς πάνω στην εξέλιξη ιπτάμενων αυτοκινήτων, αλλά τα πάντα είναι θέμα τιμής.

Advertisement
Advertisement

Τέλος στην κίνηση στους δρόμους υπόσχονται πως θα βάλουν τα ιπτάμενα αυτοκίνητα, με πολλές εταιρείες ανά τον κόσμο να έχουν ήδη επενδύσει μεγάλα ποσά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ολλανδική PAL-V που έχει παρουσιάσει το Liberty. Πρόκειται για το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο που κατάφερε να πάρει άδεια κυκλοφορίας σε δημοσίους δρόμους. Και το μόνο που απομένει προτού το δούμε στους αιθέρες είναι η κατοχύρωση της πιστοποίησης για πτήσεις, κάτι που σύμφωνα με την εταιρεία θα γίνει μέσα στο 2022.

Πολλοί ειδικοί ανά τον κόσμο κρατούν επιφυλακτική στάση, υποστηρίζοντας πως το έδαφος δεν είναι ακόμα πρόσφορο για την έλευση του καθεστώτος της εναέριας αστικής κυκλοφορίας. Αποθαρρυντικά είναι τα ευρήματα και μιας πρόσφατης μελέτης της Pentagon Motor Group η οποία έρχεται να επισημάνει το δυσθεώρητο κόστος που απαιτείται και την απόκτηση και χρήση ενός ιπτάμενου αυτοκινήτου.

Advertisement
Advertisement

Ο συνολικός… λογαριασμός θα έρθει κοντά στα 638.000 ευρώ, ένα ποσό που καθιστά την εναέρια μετακίνηση εντός των πόλεων προνόμιο… αποκλειστικά της ελίτ. Ειδικότερα, η μέση τιμή για την αγορά του οχήματος θα είναι γύρω στα 580.000 ευρώ, για να προστεθεί η οικονομική επιβάρυνση που θα απαιτηθεί για το δίπλωμα πιλότου (31.000 ευρώ), την ετήσια ασφάλιση (15.000 ευρώ), τη θέση στάθμευσης (11.500 ευρώ) και το ετήσιο κόστος κίνησης (730 ευρώ).

Για την εξαγωγή των παραπάνω ποσών, κατά την εκπόνηση της μελέτης αναλύθηκαν στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις μεγαλύτερες εταιρείας του κλάδου, όπως είναι οι PAL-V, AeroMobil, Moller Skycar, Aska, SkyDrive και Terrafugia.

Advertisement

Όπως προαναφέραμε, τη μεγαλύτερο πρόοδο στο συγκεκριμένο τομέα έχει καταγράψει η PAL-V, με το Liberty. Για την κίνησή του –τόσο στους δρόμους, όσο και στους αιθέρες- θα καταναλώνει βενζίνη η οποία θα του χαρίζει 1.355 χλμ. αυτονομία για χερσαία μετακίνηση και 500 χλμ. για εναέρια.

Advertisement

Η βασική έκδοση είναι το PAV-V Liberty Pioneer Edition που κοστίζει 511.822 ευρώ, με την εταιρεία να ανακοινώνει πως οι προπαραγγελίες έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις προσδοκίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πόσα κοντά είναι τα ιπτάμενα αυτοκίνητα;
H Hyundai πιστεύει στα ιπτάμενα οχήματα
Η Porsche δεν ποντάρει στα ιπτάμενα ταξί

Advertisement