Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

100 χρόνια εξέλιξης κινηματογραφικού «κυνηγητού» αυτοκινήτων (video)

Ελλάδα 6:22
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

100 χρόνια εξέλιξης κινηματογραφικού «κυνηγητού» αυτοκινήτων (video)

ΝΕΑ

100 χρόνια εξέλιξης κινηματογραφικού «κυνηγητού» αυτοκινήτων (video)

ΝΕΑ

Τα κυνηγητά με αυτοκίνητα είναι πάντα ένα μέρος της ταινίας που πραγματικά χαρίζουν πολύ μεγάλη δράση και σασπένς στον θεατή.

Advertisement
Advertisement

Το νέο βίντεο του Insider δείχνει πώς έχουν εξελιχθεί οι σκηνές κυνηγητού αυτοκινήτων όλα αυτά τα χρόνια και αναμφίβολα είναι αυτές που προσφέρουν επιπλέον δράση και σασπένς στον θεατή.

Αυτός δεν είναι άλλωστε και ο στόχος των σκηνών αυτών;

Όσο πιο ρεαλιστικό είναι το «κυνηγητό», τόσο μεγαλύτερη αίσθηση κάνει στο κοινό, γι’αυτό και μεγάλες παραγωγές δημιουργούν ειδικές κατασκευές και υπολογίζουν με προγράμματα, ώστε να προσφέρουν ένα εκπληκτικό θέαμα.

Advertisement
Advertisement

Εάν πάμε όμως περίπου 100 χρόνια πίσω, ο ηθοποιός «αναγκάζεται» να παίξει την ταινία… ανάποδα, ώστε να φανεί μια υπερβολικά επικίνδυνη σκηνή και να αφήσει τους θεατές -εκείνης της εποχής- με το στόμα ανοιχτό.

Από τότε όμως τα πράγματα έχουν εξελιχθεί και χάρη στην τεχνολογία φτάσαμε στο σήμερα που μπορούν μέσω υπολογιστή να δημιουργηθούν ειδικά ψηφιακά εφέ.

Advertisement

Τι ακριβώς συμβαίνει στο ενδιάμεσο;

Πριν φτάσουμε λοιπόν στο σήμερα και στο Fast & Furious, μία από τις πιο θρυλικές ταινίες, όπου -ουσιαστικά- γεννιέται η σκηνή ενός κυνηγητού αυτοκινήτου είναι το Bullitt του 1968, το οποίο χαρίζει μια ισχυρή δόση ρεαλισμού.

Advertisement

Λίγο πριν, τοποθετούσαν προτζέκτορες πίσω από τον οδηγό, δίνοντας την ψευδαίσθηση ότι το αυτοκίνητο βρισκόταν στον δρόμο και η καταδίωξη ήταν αληθινή, όπως για παράδειγμα στην ταινία του James Bond, Dr.No του 1962.

Μια τεχνική, που χρησιμοποιήθηκε το 1971 τόσο στο «The French Connection» όσο και στο «Vanishing Point» είναι η μαγνητοσκόπηση των πλάνων των «κυνηγητών» με χαμηλό FPS (frames per second = καρέ ανά δευτερόλεπτο). Το αποτέλεσμα ήταν στο μοντάζ να επιταχύνουν τις σκηνές αυτές, δίνοντας την αίσθηση ότι τα αυτοκίνητα κινούνται πιο γρήγορα απ’ότι στη πραγματικότητα.

Advertisement

Το 1998, στην ταινία Ronin όμως δεν χρησιμοποιήσαν την παραπάνω τεχνική, αλλά πραγματικά η ταχύτητα εντός πόλης ήταν υψηλή. Αυτό επετεύχθη, τοποθετώντας έναν ικανό οδηγό στη θέση του συνοδηγού. Μέσω μιας ιδιοκατασκευής, μπορούσε να χειριστεί το αυτοκίνητο από τη διπλανή θέση, ενώ η κάμερα κρατούσε σε «σφιχτό» πλάνο τον οδηγό-πρωταγωνιστή.

Αργότερα, μια νέα τεχνική έβγαλαν τον… επαγγελματία οδηγό έξω από το αυτοκίνητο, δίνοντας χώρο στις κάμερες να έχουν τον οδηγό από όποια γωνία λήψης θέλουν. Αυτός ο τρόπος είναι ο λεγόμενος «μπισκότο», το οποίο τοποθετούν το αυτοκίνητο επάνω σε μια πλατφόρμα, την οποία χειρίζεται ένας επαγγελματίας οδηγός.

Ψάχνοντας για νέους τρόπους, δηλαδή πώς μπορεί μια σκηνή δράσης και κυνηγητού να γίνει ακόμα πιο… ενδιαφέρουσα, στην ταινία «Extraction» του Netflix, η συνεχόμενη σκηνή των 12 λεπτών είναι αυτή που ξεχώρισε. Ο σκηνοθέτης δέθηκε επάνω σε ένα αυτοκίνητο, που ακολουθούσε τον πρωταγωνιστή με μία κάμερα στα χέρια, ενώ όταν σταμάτησε το αυτοκίνητο, απ’αγκιστρώθηκε αστραπιαία και ακολούθησε τη σκηνή μέσα από την καμπίνα.

Τέλος, φτάνουμε στο σήμερα, όπου εκτός από τα ψηφιακά εφέ, τεχνικοί που ειδικεύονται στις τεχνολογίες αυτοκινήτων καλούνται από παραγωγές να απενεργοποιήσουν κάποια συστήματα ασφαλείας των αυτοκινήτων, ώστε οι κασκαντέρ να έχουν τη δυνατότητα να επιχειρούν επικίνδυνες σκηνές χωρίς το αυτοκίνητο να «αναιρεί» την προσπάθειά τους.

Διαβάστε επίσης:
Πως προστατεύονται τα πολύτιμα κλασικά αυτοκίνητα στις ταινίες; (+vid)
Λάθη που έγιναν (και έμειναν) στις ταινίες Fast & Furious (video)
6+1 ταινίες με τον οδηγό “κολλημένο” στο τιμόνι