Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πως προστατεύονται τα πολύτιμα κλασικά αυτοκίνητα στις ταινίες; (+vid)

Ελλάδα 23:05
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πως προστατεύονται τα πολύτιμα κλασικά αυτοκίνητα στις ταινίες; (+vid)

ΝΕΑ

Πως προστατεύονται τα πολύτιμα κλασικά αυτοκίνητα στις ταινίες; (+vid)

ΝΕΑ

Ευτυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις η καταστροφή αυτοκινήτων σε κινηματογραφικές ταινίες είναι τόσο ψεύτικη που σχεδόν όλα συμβαίνουν μόνο στην οθόνη.

Advertisement
Advertisement

Οι κινηματογραφικές λήψεις εμπεριέχουν πολλά αυτοκίνητα για πολλαπλές χρήσεις, αυτό δεν αποτελεί νέο. Χάρη στον Craig Lieberman, ο οποίος δούλεψε στο franchise Fast and Furious, έχουμε μερικές πληροφορίες για το ρόλο των κλασικών αυτοκινήτων στις ταινίες.

Ο ιδιοκτήτης του θρυλικού Supra και του Skyline εξηγεί την ιεραρχία των κινηματογραφικών αυτοκινήτων. Ναι, τα στούντιο ταινιών χρησιμοποιούν πραγματικά κλασικά αυτοκίνητα σε πολλές περιπτώσεις, γνωστά και ως “αυτοκίνητα ήρωες“.

Σκεφτείτε ένα αυτοκίνητο ήρωα σαν το “αστέρι”. Είναι πολύ ακριβό και πολύτιμο για να το καταστρέψεις, οπότε υπάρχουν μια σειρά από κόλπα που αντικαθιστούν τον ρεαλισμό. Το καλό πράγμα για ένα αυτοκίνητο που εμπλέκεται σε ακροβατικά, είναι ότι πρέπει να δείχνει όμορφο από μακριά. Εάν μοιάζει με το σημαντικό αυτοκίνητο από απόσταση 20 μέτρων, τότε κανείς δεν θα αντιληφθεί την παραμικρή πλάνη.

Advertisement
Advertisement

Πάρτε, για παράδειγμα, την πορτοκαλί M5 από το Fast Five: Τα περισσότερα από τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιήθηκαν για τη μαγνητοσκόπηση καμουφλαρίστηκαν ιδανικά προκειμένου να μοιάζουν με τη μυθική M5. Τώρα, μπορεί να λέτε ότι η E39 ή μια fake Camaro (όπως αυτή του Fast 2 Furious) εξακολουθούν να αξίζουν κάτι και θα έχετε δίκιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν είναι αυτοκίνητα για πέταμα τελικά.

Τα κινηματογραφικά στούντιο λειτουργούν έξυπνα και σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και τα αυτοκίνητα που έχουν χρησιμοποιηθεί σε ακροβατικά βρίσκουν έναν νέο ιδιοκτήτη. Το στούντιο δεν είχε την πολυτέλεια να καταστρέψει ένα “καλό” Charger στην αρχική ταινία, οπότε χρησιμοποίησε κάποιο άλλο που βρήκε σε μια μάντρα.

Advertisement

Μετά το κινηματογραφικό γύρισμα, πουλήθηκε σε δημοπρασία και αποκαταστάθηκε. Άλλα τέτοια αυτοκίνητα καταλήγουν σε μουσεία κινηματογράφου ή σε ιδιωτικές συλλογές. Μπορεί να μην αποτελεί το τέλειο σύστημα στον κόσμο, αλλά, όπως επισημαίνει ο Lieberman, σκοπός είναι να μην καταστρέφονται σπάνια και πολύτιμα τετράτροχα κομμάτια. Και εν τέλει το πετυχαίνουν, αφού ταλαιπωρούνται άλλα αυτοκίνητα που δεν είναι τόσο σπάνια και τα βρίσκεις ευκολότερα.

Και όλα αυτά πριν καν αρχίσετε να μιλάτε για τη σύγχρονη διαδικασία VFX που παράγεται εξ ολοκλήρου από υπολογιστή. Το Fast and Furious μπορεί να «καταστρέψει» περισσότερα από 1.400 αυτοκίνητα στην οθόνη, σύμφωνα με άρθρο του Screenrant.

Advertisement

Επομένως, την επόμενη φορά που θα δείτε ένα ειδικό αυτοκίνητο να συντρίβεται, να καίγεται ή με κάποιον άλλο τρόπο να καταστρέφεται στην οθόνη, ας αγχωθείτε λιγότερο, γιατί είναι δεδομένο πως υπάρχει κάποιο μαγικό στο παρασκήνιο και όλο αυτό αποτελεί προϊόν της φαντασίας σας και μόνο.

Διαβάστε επίσης:
Τα δέκα καλύτερα αυτοκίνητα του James Bond (+video)
Τι νέο θα δούμε από το «Fast and Furious»;
Σοβαρός τραυματισμός στα γυρίσματα του Fast and Furious 9 (+video)

Advertisement