Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Νορβηγία: Ηλεκτρικά 1 στα 3 αυτοκίνητα το 2018

Ελλάδα 13:26
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Νορβηγία: Ηλεκτρικά 1 στα 3 αυτοκίνητα το 2018

ΝΕΑ

Νορβηγία: Ηλεκτρικά 1 στα 3 αυτοκίνητα το 2018

ΝΕΑ

Η Νορβηγία είναι η χώρα που έχει αγκαλιάσει πραγματικά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από τις πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν τη χρονιά που μας πέρασε με εντυπωσιακή αύξηση αλλά και ανάλογο μερίδιο στην πίτα για τα ηλεκτρικά. ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΞΥΔΗ

Advertisement
Advertisement

Ειδικότερα, οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Νορβηγία αυξήθηκαν ούτε λίγο ούτε πολύ στο 31,2% επί του συνόλου των πωλήσεων, τη στιγμή που το 2017 οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αφορούσαν συνολικά το 20,8% της αγοράς. Από αυτό το στοιχείο εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι μέσα σε μία χρονιά οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυξήθηκαν κατά 50% περίπου. Μάλιστα, αν στο παραπάνω μερίδιο της πίτας συμπεριλάβουμε και τα υβριδικά (!) τότε το μερίδιο αυτό αυξάνεται στο άκρως εντυπωσιακό 49,1% επί του συνόλου.

Το νέο παγκόσμιο ρεκόρ της Νορβηγίας, όσον αφορά στην αναλογία πωλήσεων μεταξύ ηλεκτρικών αυτοκινήτων και αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης φαντάζει ακόμη πιο εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς ότι το 2013, οι πωλήσεις τους αναλογούσαν μόλις στο 5,5 του συνόλου! Βέβαια τίποτα δεν είναι τυχαίο καθώς η κυβέρνηση του κράτους θέλει να πάψει τις πωλήσεις των μοντέλων που έχουν κινητήρες εσωτερικής καύσης μέχρι το 2025 και αυτό που βλέπουμε να εκτυλίσσεται ουσιαστικά είναι ένας αγώνας δρόμου.

Για να το πετύχει αυτό η Νορβηγία, που αποτελεί παράλληλα την μεγαλύτερη παραγωγό χώρα πετρελαίου και αερίου της Δυτικής Ευρώπης, έχει προχωρήσει σε σημαντικές φοροαπαλλαγές όσον αφορά στην αγορά πλήρως ηλεκτρικού αυτοκινήτου ενώ έχει δώσει και σημαντικά προνόμια, όπως είναι το δωρεάν πάρκινγκ αλλά και δωρεάν ηλεκτρικούς σταθμούς φόρτισης.

Advertisement
Advertisement

norway-winner-electric-2

Τα στοιχεία, σύμφωνα με το Reuters, προέρχονται από τον ανεξάρτητο οργανισμό “Ομοσπονδία Νορβηγικών Δρόμων” (Norwegian Road Federation), o επικεφαλής του οποίου, Oeyvind Solberg Thorsen, δήλωσε: “Ήταν ένα μικρό βήμα που μας φέρνει πιο κοντά στον στόχο του 2025¨, ενώ πρόσθεσε ότι ακόμη υπάρχει πολύς δρόμος για να διανύσουν αφού από τα σχεδόν 148.000 αυτοκίνητα που πωλήθηκαν πέρσι, τα δύο τρίτα κινούνται μόνο με ορυκτά καύσιμα ή είναι υβριδικά.