Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Τι γίνονται οι μπαταρίες όταν «γεράσουν»;

Ελλάδα 22:05
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τι γίνονται οι μπαταρίες όταν «γεράσουν»;

Mobility

Τι γίνονται οι μπαταρίες όταν «γεράσουν»;

Mobility

Μια έκθεση της McKinsey προβλέπει ότι η ζήτηση για μεταχειρισμένες μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα μπορούσε να ξεπεράσει τις 200 GWh ετησίως έως το 2030.

Advertisement
Advertisement

Όταν έρθει η ώρα για την απόσυρση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, οι μπαταρίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αποθηκευτικοί χώροι ενέργειας σε σταθερές εγκαταστάσεις.

Η σταδιακή μείωση της χωρητικότητας μιας μπαταρίας ιόντων λιθίου, θα μπορούσε κατά μέσο όσο να ξεκινήσει μετά από οκτώ χρόνια και περίπου 160.000 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με την έκθεση της McKinsey, η αγορά των μεταχειρισμένων μπαταριών από ηλεκτρικά αυτοκίνητα έως το 2030 θα φτάσει σε αξία σχεδόν τα 27,5 δις ευρώ και ως εκ τούτου, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Advertisement
Advertisement

Αξίζει να επισημάνουμε πως η χρήση των μπαταριών από ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε σταθερές εφαρμογές αποθήκευσης ενέργειας, είναι κάτι που ήδη γίνεται από εταιρείες όπως η Jaguar Land Rover. Η JLR συνεργάζεται με την Pramac που ειδικεύεται στην επαναχρησιμοποίηση μπαταριών και έχει προωθήσει όλες τις συστοιχίες που χρησιμοποιήθηκαν κατά την εξέλιξη της i-Pace.

Η Pramac εκμεταλλεύεται περίπου το 85% του hardware, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών μονάδων διαχείρισης και της καλωδίωσης, με τα οποία κατασκευάζονται τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας εκτός δικτύου ηλεκτροδότησης. Το πρώτο σύστημα του είδους, έχει χωρητικότητα 125 kWh που όπως εκτιμάται από την εταιρεία, επαρκεί για να τροφοδοτήσει το σπίτι μιας οικογένειας για μια εβδομάδα.

Advertisement

Με τρόπο αντίστοιχο και η Audi ανακοίνωσε στα τέλη του περασμένου έτους ότι είχε συνεργαστεί με την εταιρεία παραγωγής ενέργειας RWE, στη διαμόρφωση ενός συστήματος αποθήκευσης ενέργειας που βασίστηκε στη χρήση μπαταριών ιόντων λιθίου που προήλθαν τη διαδικασία εξέλιξης του Audi E-tron. Ένα σύνολο 60 μπαταριών συνδυάστηκαν για να παρέχουν προσωρινή αποθήκευση ενέργειας που ανέρχεται σε 4,5 MWh.

Το σύστημα αποθηκεύει ανανεώσιμη υδροηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τη δεξαμενή Hengstey στο Herdecke της Γερμανίας. Οι μπαταρίες έχουν τοποθετηθεί σε μια ειδικά κατασκευασμένη αίθουσα 160 τετραγωνικών μέτρων στο εργοστάσιο όπου εδράζεται και η αντλία της δεξαμενής. Η Nissan αντίστοιχα, δημιούργησε την 4R Energy Corp σε συνεργασία με την Sumito Corp πριν ακόμη κυκλοφορήσει το Leaf. Επειδή το Leaf παράγεται εδώ και 12 χρόνια, οι μπαταρίες που έχουν αλλαχθεί, διατίθενται για άλλες χρήσεις.

Advertisement

Η Skoda ξεκίνησε επίσης μια συνεργασία με την τσεχική εταιρεία τεχνολογίας IBG Cesko για την επαναχρησιμοποίηση μεταχειρισμένων μπαταριών 13 kWh από τα plug-in υβριδικά Superb iV και Octavia iV, καθώς και από το Enyaq iV EV 82 kWh. Οι μονάδες αποθήκευσης που προκύπτουν προορίζονται για τους αντιπροσώπους της Skoda, καθεμία με χωρητικότητα 328 kWh.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αύξηση χρόνων παράδοσης ΙΧ: Πώς θα λυθεί το πρόβλημα;
Η Ισπανία θα επενδύσει 11 δισ. στην παραγωγή ημιαγωγών
Δοκιμή: Skoda Octavia Sports Wagon Scout 2.0 TDI