Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η Ισπανία θα επενδύσει 11 δισ. στην παραγωγή ημιαγωγών

Ελλάδα 15:23
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Ισπανία θα επενδύσει 11 δισ. στην παραγωγή ημιαγωγών

ΝΕΑ

Η Ισπανία θα επενδύσει 11 δισ. στην παραγωγή ημιαγωγών

ΝΕΑ

Οι ελλείψεις σε ημιαγωγούς (ή microchips) έχει φέρει σε δυσχερή θέση τελευταία τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Advertisement
Advertisement

Την τελευταία διετία μάλιστα είδαν την πανδημία και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση.

Οι Ισπανοί που βρίσκονται ανάμεσα στις χώρες που ποντάρουν πολλά στις βιομηχανίες αυτοκινήτου σκέφτηκαν πως δεν θέλουν να εξαρτώνται άλλο από τρίτους παράγοντες. Να περιμένουν δηλαδή πότε θα περισσέψουν ημιαγωγοί από την Ταιβάν, την Κίνα και την Κορέα έτσι ώστε να εφοδιαστούν και αυτοί και να συνεχίσουν τις γραμμές παραγωγής που μένουν πίσω.

Advertisement
Advertisement

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες ανακοίνωσε λοιπόν πως ετοιμάζει ένεση ύψους 11 δις ευρώ σε εταιρείες έτσι ώστε να εκτοξεύσουν την εγχώρια παραγωγή σε ημιαγωγούς. Οι Ίβηρες που στηρίζουν την οικονομία τους κατά βάση στον τουρισμό, θα αποκτήσουν έτσι μεγάλη ανεξαρτησία και δυναμική, ενώ πιθανότατα να είναι σε θέση να εξάγουν κιόλας microchips για άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Θυμίζουμε πως πρόσφατα η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε κονδύλι ύψους 5 δις που θα χορηγηθούν στην Intel, έτσι ώστε να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή της σε ημιαγωγούς που θα διατεθούν πιθανότατα για τις ανάγκες του VW Group. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο λοιπόν διαφαίνεται μία σοβαρή εξεύρεση λύσης στο μεγάλο θέμα με την έλλειψη ημιαγωγών που προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις νέων αυτοκινήτων.

Advertisement

Τα καλά αυτά νέα έρχονται σε συνάρτηση με πρόσφατη έρευνα της Bain and Company, σύμφωνα με την οποία η πλήρης ανάκαμψη της αγοράς στο θέμα των chips θα επιτευχθεί μέσα στο 2024. Η κάλυψη σε ελλείψεις δεν μπορεί να επιτευχθεί ταυτόχρονα σε όλους τους κλάδους, δηλώνει η έρευνα, με τις εταιρείες που κατασκευάζουν smartphones να έχουν προτεραιότητα και τις αυτοκινητοβιομηχανίες να ακολουθούν. Αμέσως μετά σειρά θα πάρουν οι παιχνιδοκονσόλες που για μία διετία ακόμη θα πρέπει να εργαστούν με περιορισμένο αριθμό ημιαγωγών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ημιαγωγοί: Πρόωρες… διακοπές για εργαζόμενους της αυτοκινητοβιομηχανίας
Ποιος κορωνοϊός: Γολγοθάς της Stellantis είναι οι ημιαγωγοί
Ποιοι ημιαγωγοί; Οι Τούρκοι… πετάνε

Advertisement