Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το Tesla Model S με αναβαθμισμένο Autopilot (vid)

Ελλάδα 0:14
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το Tesla Model S με αναβαθμισμένο Autopilot (vid)

ΝΕΑ

Το Tesla Model S με αναβαθμισμένο Autopilot (vid)

ΝΕΑ

Καθώς τα οχήματα με τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης  δοκιμάζονται όλο και περισσότερο σε πολύπλοκα αστικά και προαστιακά περιβάλλοντα, οι πιθανότητες ενός ατυχήματος  αυξάνονται . Κάποιοι από τους επικεφαλής εταιρειών που ασχολούνται με τον χώρο των «έξυπνων» οχημάτων έχουν δηλώσει ότι ένα ατυχές περιστατικό κατά την διάρκεια των δοκιμών σε δημόσιο δρόμο θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία σε όλη την αγορά.

Advertisement
Advertisement

 

Του ΚΩΣΤΑ ΧΑΡΙΑΤΗ

Advertisement
Advertisement

To 2016 ένας οδηγός και κάτοχος ενός Tesla Model S που χρησιμοποιούσε το σύστημα αυτόνομης οδήγησης Autopilot χτύπησε σε ένα pick-up σε μία από τις βασικές οδικές αρτηρίες της Φλόριντα με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Πρόσφατα , ένα αυτοκινούμενο όχημα δοκιμής της Uber χτύπησε και σκότωσε πεζό στη κοντά στο Φοίνιξ της Αριζόνα, προκαλώντας έρευνες των ρυθμιστικών αρχών και έντονες αντιδράσεις από τις ενώσεις προστασίας καταναλωτών. Μετά το ατυχές αυτό περιστατικό, η Uber ανακοίνωσε τον τερματισμό των δοκιμών με οχήματα αυτόνομης τεχνολογίας. Επίσης η Toyota, που σύμφωνα με φήμες ετοιμαζόταν να γίνει ο επίσημος συνεργάτης της Uber στον τομέα των αυτόνομων οχημάτων, ανακοίνωσε τον τερματισμό των δοκιμών αυτόνομων οχημάτων, μέχρι νεωτέρας.

hero-01-LHD-chariatis-530

Το παραπάνω ατυχές συμβάν δεν επηρεάζει, όπως όλα δείχνουν την Tesla, η οποία προχώρησε στην αναβάθμιση του Autopilot. Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του νέου λογισμικού είναι η προσαρμογή του σε δρόμους με έργα. Πιο συγκεκριμένα, σε περίπτωση που η κάμερα δεν έχει καταγράψει κάποιες διορθωτικές κινήσεις εκ μέρους του οδηγού, το Autopilot v8.1 μπορεί να αναγνωρίσει τις ειδικές σημάνσεις, όπως κώνους και ενδεικτικές πινακίδες, και να κινηθεί ανάλογα είτε επιβραδύνοντας το όχημα, είτε να αποφύγει τα έργα, χωρίς δυσάρεστα αποτελέσματα.

Advertisement

1-chariatis-640

Το Model S διαθέτει μια τεχνολογία επεξεργασίας δεδομένων και ραντάρ το οποίο επιτρέπει στο λογισμικό σύστημα να «σκανάρει» το πεδίο μπροστά από το όχημα και να προβαίνει στις απαραίτητες κινήσεις σε επικίνδυνες περιπτώσεις.

Advertisement

Δείτε το παρακάτω εντυπωσιακό βίντεο: