Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ποια λάθη του Μασκ οδηγούν την Tesla στα βράχια;

Ελλάδα 21:20
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποια λάθη του Μασκ οδηγούν την Tesla στα βράχια;

ΝΕΑ

Ποια λάθη του Μασκ οδηγούν την Tesla στα βράχια;

ΝΕΑ

Οι απολύσεις μεγάλου αριθμού υπαλλήλων της Tesla είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου. Και στο βάθος φαίνεται να καραδοκεί η… ξέρα.

Advertisement
Advertisement

Η πρόσφατη ανακοίνωση της Tesla για τη μείωση του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού που υπερβαίνει το 10% δεν συνέβη μεμονωμένα.

Αρκετοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των πωλήσεων και των στρατηγικών προσαρμογών, συμβάλλουν στην απόφαση αυτή, ρίχνοντας φως στην πορεία της εταιρείας υπό την καθοδήγηση του CEO Ίλον Μασκ

1. Επιβράδυνση των πωλήσεων

Οι πωλήσεις της Tesla κατά το πρώτο τρίμηνο δέχθηκαν πλήγμα, με τις παραδόσεις να ανέρχονται συνολικά σε 386.810 οχήματα, σημειώνοντας αξιοσημείωτη μείωση σε σύγκριση με τα προηγούμενα στοιχεία.

Advertisement
Advertisement

Αυτή η διαφορά μεταξύ παραδόσεων και παραγωγής, σε συνδυασμό με μια ευρύτερη τάση του κλάδου, ωθεί τους αναλυτές της Wall Street να επανεκτιμήσουν τις προβλέψεις ανάπτυξης για το έτος 2024.

Οι αναλυτές αναμένουν σταθερές ή μειωμένες παραδόσεις για το ημερολογιακό έτος, σηματοδοτώντας μια πιθανή κάμψη της ζήτησης για τα οχήματα της Tesla.

2. Αβεβαιότητα για το Model 2

Η ταλαντευόμενη στάση του Μασκ σχετικά με την αναγκαιότητα ενός οχήματος μαζικής αγοράς με τιμή γύρω στα 25.000 δολάρια αυξάνει την αβεβαιότητα.

Advertisement

Τα προηγούμενα σχέδια για ένα Model 2, που προοριζόταν για παραγωγή στο Τέξας, αντιμετώπισαν σκεπτικισμό μετά από μια έκθεση του Reuters που έθεσε υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση της Tesla για το συγκεκριμένο μοντέλο.

Η αποχώρηση σημαντικών στελεχών που συμμετείχαν στην ανάπτυξη αυτού του προσιτού οχήματος υπογραμμίζει περαιτέρω τις πιθανές καθυστερήσεις στην κυκλοφορία του.

3. Η εστίαση στα Ρομποταξί

Advertisement

Εν μέσω των εικασιών γύρω από το Model 2, η έμφαση που δίνει ο Μασκ στα αυτόνομα οχήματα αναδεικνύεται σε κομβικό σημείο.

 Η στροφή της Tesla προς ένα εξειδικευμένο ρομποτάξι ευθυγραμμίζεται με το μακροχρόνιο όραμα του Μασκ που περιγράφεται στο master plan της εταιρείας.

Αυτή η στρατηγική αναπροσαρμογή υποδηλώνει μια μετατόπιση από τα συμβατικά χαμηλού κόστους ηλεκτρικά προς έναν πιο φιλόδοξο στόχο αυτόνομων υπηρεσιών μεταφοράς.

Advertisement

4. Οι εξελίξεις στην αγορά ηλεκτρικών

Οι παγκόσμιες αλλαγές στο τοπίο της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων ωθούν την Tesla να επανεκτιμήσει τη στρατηγική της.

Καθώς οι προβλέψεις για τη ζήτηση αυξομειώνονται, ιδίως στις ΗΠΑ, ο Μασκ τονίζει τη σημασία της μείωσης του κόστους και της βελτίωσης της παραγωγικότητας για την αποτελεσματική πλοήγηση σε αυτό το εξελισσόμενο τοπίο.

Παρά τις προηγούμενες περικοπές θέσεων εργασίας το 2022, ο αριθμός των εργαζομένων της Tesla αυξήθηκε κατακόρυφα, γεγονός που καθιστά αναγκαία την αναπροσαρμογή της δυναμικής του εργατικού δυναμικού για τον εξορθολογισμό των λειτουργιών.

5. Προοπτικές κερδών 1ου τριμήνου

Με τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της Tesla στον ορίζοντα, οι επερχόμενες εξηγήσεις του Μασκ κατά τη διάρκεια της συνάντησης για τα κέρδη είναι καθοριστικές.

Στο πλαίσιο των ανησυχιών για το περιθώριο κέρδους και των διακυμάνσεων της ζήτησης, οι μέτοχοι αναμένουν σαφήνεια σχετικά με τη στρατηγική ανάπτυξης της Tesla, ιδίως σε βασικές αγορές όπως η Κίνα.

Η ικανότητα του Μασκ να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις και να διατυπώσει ένα ξεκάθαρο όραμα για το μέλλον της Tesla θα εξεταστεί προσεκτικά κατά τη διάρκεια της επικείμενης τηλεδιάσκεψης.