Live Κίνηση
Περισσότερα
Men + Speed

Το αυτοκίνητο που σε κρατάει σε φόρμα (+vid)

Ελλάδα 7:10
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το αυτοκίνητο που σε κρατάει σε φόρμα (+vid)

Men + Speed

Το αυτοκίνητο που σε κρατάει σε φόρμα (+vid)

Men + Speed

Ένας εφευρέτης της Σαουδικής Αραβίας δημιούργησε το πρώτο αυτοκίνητο στον κόσμο καύσης θερμίδων, το οποίο μετατρέπει την καθιστική, ανθυγιεινή μετακίνηση σε ενεργό και υγιή χρόνο. Ο Σαουδάραβας Nasser Al Shawaf συνεργάστηκε με την ολλανδική εταιρεία BPO για να δημιουργήσει το FitCar PPV Prototype 2, το οποίο αντικαθιστά το πεντάλ γκαζιού με πετάλια ποδηλάτου. Εξωτερικά το αυτοκίνητο είναι ίδιο με ένα οποιοδήποτε άλλο Audi A4 Avant. Διαθέτει έναν υπερτροφοδοτούμενο 2 λίτρων κινητήρα, που συνδυάζεται με ένα αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Εάν ο οδηγός αντέχει το ποδήλατο… το αυτοκίνητο επιταχύνει. Το σύστημα έχει ουσιαστικά τρεις βασικές ρυθμίσεις. Στην κίνηση, έχει μια επιλογή “Drive Slow”, ενώ η χρήση της εθνικής οδού απαιτεί τη ρύθμιση “Drive Fast”. Όταν το αυτοκίνητο σταματήσει, αλλά ο οδηγός θέλει ακόμα να ασκείται, υπάρχει μια επιλογή “No Drive”, η οποία αποσυνδέει τα πεντάλ από το γκάζι.

Advertisement
Advertisement

Επίσης, στα πεντάλ υπάρχει ένας διακόπτης, ο οποίος προσαρμόζει την αντίσταση, επιτρέποντας στον οδηγό να επιλέξει την άσκησή του. Επειδή το σύστημα των πεντάλ του ποδηλάτου καταλαμβάνει πολύ χώρο, αυτό του φρένου έχει αντικατασταθεί από μία απλή χειροκίνητη εκδοχή του σαν κι αυτές που υπάρχουν στα αμαξίδια για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες. Το συγκεκριμένο σύστημα αναμένει έγκριση για χρήση οδικών οχημάτων στην Ολλανδία και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σχολιάζοντας το έργο, ο Nasser Al Shawaf δήλωσε: «Εργάζομαι σε πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο, όπου το να οδηγείς αυτοκίνητο 1 ώρα τη μέρα είναι το λιγότερο. Έτσι, μου ήρθε η ιδέα του FitCar, με το οποίο κάνει ακριβώς το ίδιο με ένα οποιοδήποτε άλλο συμβατικό αυτοκίνητο – δηλαδή σε μεταφέρει με ασφάλεια και άνεση από το σημείο Α στο Β. Ωστόσο, με το FitCar μπορείτε να ασκείστε, ενώ οδηγείτε.»

Advertisement
Advertisement

Οι μελέτες δείχνουν ότι η καύση θερμίδων είναι μεγαλύτερη από 300 ανά 30 λεπτά. Το FitCar PPV αποτελεί μία λύση για όσους επιθυμούν να ασκούνται περισσότερο και δεν έχουν το χρόνο.

Ο Oscar Brocades Zaalberg, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της BPO, δήλωσε: «Έχουμε ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια, αρχικά με ένα απλό δείγμα της κατασκευής για να δούμε πώς αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει και στη συνέχεια το δοκιμάσετε σε ένα μικρό αυτοκίνητο.» Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Φιλοδοξία μας για αυτήν την τεχνολογία είναι είτε να υιοθετηθεί από μία αυτοκινητοβιομηχανία για την κατασκευή μιας νέας γενιάς «υγιέστερων» αυτοκινήτων πόλης είτε απλώς να είμαστε σε θέση να το παρέχουμε στην αγορά ως kit μετατροπής στην aftermarket αγορά, δηλαδή γι’ αυτούς, που θα ήθελαν να προσθέσουν το PPV ως κάτι το extra στο αυτοκίνητό τους. Μόλις μπεις στο αυτοκίνητο και το οδηγήσεις, γίνεται ένα με εσένα, είναι εύκολα ελεγχόμενο και ασφαλές. Θα παρότρυνα οποιονδήποτε να του δώσει μια ευκαιρία. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το δημιούργημά μας, το οποίο δοκιμάστηκε από πολλούς ανθρώπους στην Ολλανδία. Θα μπορούσαμε να του εφαρμόσουμε και σύστημα φρεναρίσματος, μέσω του οποίου θα αναγεννάται ισχύς. Επίσης, το PPV θα μπορούσε να έχει διαφορετική αρχιτεκτονική, ώστε να είναι δυνατή ακόμα και η αναδίπλωση των pedal και να μετατρέπεται το όχημα σε κανονικό αυτοκίνητο.»

Πατήστε play στο παρακάτω βίντεο να δείτε το αυτοκίνητο:

Advertisement