Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Σήμερα θρηνούν στην Κύμη…

Ελλάδα 19:34
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Σήμερα θρηνούν στην Κύμη…

ΝΕΑ

Σήμερα θρηνούν στην Κύμη…

ΝΕΑ

…όπως και στην Πύλο, αύριο θα θρηνούν σε κάποιο άλλο μέρος της Ελλάδας. Ο θρήνος είναι δεδομένος πέρυσι 807 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα στη χώρα μας.

Advertisement
Advertisement


Τάκης Πουρναράκης

«Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και δεν μπορείς να ξέρεις τι έγινε» είναι η αντίδραση του κοινού νου. «Τα δεδομένα μιλούν, μπορούμε να μάθουμε απ’ αυτά» αναλύει ο ειδικός αφού συλλέξει όλα τα στοιχεία.

Πάμε να δούμε τα δεδομένα. Αυτοκίνητο Jeep τύπου Wrangler ανοικτό με προστατευτικό roll bar. Επιβαίνουν 5 άτομα που επιστρέφουν από ολονύχτια διασκέδαση από το Αλιβέρι στην Κύμη. Το όχημα αυτό έχει άδεια 4θεσιου, έχει 4 ζώνες ασφαλείας, έχει δικαίωμα να μεταφέρει βάση αδείας, 4 άτομα. Ο άνθρωπος που δεν ήταν δεμένος, η κοπέλα στη συγκεκριμένη περίπτωση (;) βρέθηκε εκτός αυτοκινήτου όταν αυτό περιστράφηκε γύρω από τον άξονά του. Ο θάνατός της προήρθε από πνιγμό μας είπε ο διευθυντής του νοσοκομείου Κύμης στο Alpha Speed στον Alpha 989.

Advertisement
Advertisement

Η δεξιά ρόδα χτύπησε στο στηθαίο και το Wrangler ανετράπη. Το εν λόγω αυτοκίνητο έχει φτιαχτεί για να υπερπηδά εμπόδια. Έχει ανάρτηση, ελαστικά, τετρακίνηση, απόσταση από το έδαφος και σχεδίαση που του επιτρέπει να διέρχεται από κακοτράχηλο έδαφος. Πήρε κλίση για ν’ ανέβει το εμπόδιο, αναποδογύρισε στον αέρα, σύρθηκε με την οροφή για 20 περίπου μέτρα στο στηθαίο και έπεσε στη θάλασσα.

Οι δυο επιβάτες που ήταν δεμένοι πίσω κατέληξαν από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, χτύπησαν τα κεφάλια τους στο προστατευτικό roll bar το οποίο στις φωτογραφίες φαίνεται ότι έχει λυγίσει. Ο οδηγός έχει χτυπήσει στο κεφάλι, δίνει τη μάχη του και ο συνοδηγός έχει κυρίως θλαστικά τραύματα όπως μας είπαν από το νοσοκομείο Κύμης.

Γυρνούσαν από ολονύχτιο ξενύχτι, το δυστύχημα έγινε ξημέρωμα, λίγα χιλιόμετρα πριν φτάσουν. Είχαν διανύσει σχεδόν 50km μέχρι το μοιραίο σημείο. Παγκοσμίως οι στατιστικές λένε ότι οι πιο επικίνδυνες ώρες για πρόκληση σοβαρών τροχαίων δυστυχημάτων είναι το σούρουπο και το χάραμα. Ο λόγος απλός το ανθρώπινο μάτι προσαρμόζεται στην αλλαγή φωτός και η αντίληψή μας περιορίζεται αισθητά. Αν πρόκειται να εμπλακούμε σε σοβαρό τροχαίο είναι πολλαπλάσια η πιθανότητα αυτό να μας συμβεί, κοντά στον προορισμό μας τα τελευταία 5 λεπτά. Αυτό συμβαίνει γιατί βλέποντας οικεία μέρη, χαλαρώνουμε μετά την υπερπροσπάθεια και αφηνόμαστε. Η κούραση του οδηγού είναι πιθανή, επίσης αν διασκεδάζεις όλη νύχτα ίσως καταναλώσεις και αλκοόλ.

Advertisement

Αυτά είναι τα δεδομένα. Είμαστε λοιπόν μια στιγμή προτού το Wrangler πάρει πορεία προς το στηθαίο. Εδώ πιθανόν συμβαίνει κάτι: Π.χ. ο οδηγός κλείνει στιγμιαία τα μάτια από κούραση, ή αποσπάται η προσοχή του από το τσίμπημα μιας σφήκας, πετάγεται ένα αδέσποτο, τον τυφλώνει ο ήλιος που ανατέλλει και ψάχνει τα γυαλιά του, κάποιος από τους επιβαίνοντες πίσω σηκώνεται όρθιος και τον αποσπά. Ίσως κάτι άλλο συναφές. Ο έλεγχος χάνεται στιγμιαία, δεν χρειάζεται πολύ, μέσα σε 2-3 sec ένα αυτοκίνητο που κινείται με 80 km/h έχει διανύσει έως 60m.

Συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και καλή δύναμη στις οικογένειες των τραυματιών εύχομαι ολόψυχα να βρουν το σθένος να ξεπεράσουν το μετατραυματικό στρες. Αισθάνομαι εν μέρει ένοχος αν είχα φωνάξει πιο δυνατά ίσως οι νέοι αυτοί να με είχαν ακούσει, να είχαν σωθεί.

Advertisement

Στόχος αυτού του κειμένου είναι να φωτίσει τα σημεία που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια:
• Δεν οδηγούμε κουρασμένοι σταματάμε και κοιμόμαστε αν νυστάξουμε
• Δεν οδηγούμε υπό την επήρεια ουσιών ή αλκοόλ
• Παραμένουμε συγκεντρωμένοι στο δρόμο ότι κι αν συμβεί.
• Το τσίμπημα ενός εντόμου πονά, αλλά μπορεί να περιμένει ωσότου σταματήσουμε κάπου ασφαλώς.
• Το σούρουπο και το χάραμα είναι οι πιο επικίνδυνες ώρες για να συμβεί δυστύχημα.
• Είναι πολλαπλάσια η πιθανότητα να εμπλακούμε σε δυστύχημα κοντά στον προορισμό μας, στο σπίτι μας.
• Φοράμε πάντα ζώνη ανεξάρτητα που καθόμαστε. Στα 4θέσια αυτοκίνητα μπαίνουν μέχρι 4 επιβάτες γιατί υπάρχουν 4 ζώνες αυτό αναφέρει η άδεια.