Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Χρήση κάνναβης και οδήγηση: Η Γερμανία… ψάχνει τα όρια

Ελλάδα 20:15
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Χρήση κάνναβης και οδήγηση: Η Γερμανία… ψάχνει τα όρια

ΝΕΑ

Χρήση κάνναβης και οδήγηση: Η Γερμανία… ψάχνει τα όρια

ΝΕΑ

Δεν είναι σίγουρα πρωταπριλιάτικη φάρσα. Η Γερμανία λέει «ναι» στη χρήση της κάνναβης, αλλά στο δρόμο υπάρχουν  όρια.

Advertisement
Advertisement

Πρόκειται σίγουρα για μια εμβληματική, όσο και αμφιλεγόμενη -ιδίως στο εσωτερικό της χώρας- κίνηση του κυβερνητικού συνασπισμού του Όλαφ Σολτς. Ο οποίος, από τη Δευτέρα (1/4) προχωρά στη μερική νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης.

Η ημέρα αυτή, που είναι παραδοσιακά αφιερωμένη στις φάρσες, σηματοδοτεί το πρώτο στάδιο της μεταρρύθμισης: η κατοχή 25 γραμμαρίων αποξηραμένης κάνναβης στους δημόσιους χώρους επιτρέπεται για τους ενηλίκους, όπως και η καλλιέργεια του φυτού στο σπίτι, μέχρι τρία φυτά ανά ενήλικο και 50 γραμμάρια αποξηραμένης κάνναβης. Με τη μέση δόση να υπολογίζεται σε 0,3 γραμμάριο ανά τσιγάρο, τα 25 γραμμάρια επιτρέπουν στον χρήστη να στρίψει περίπου 80.

Αλλά δεν μπορεί να τα καπνίσει οπουδήποτε: η κατανάλωσή τους απαγορεύεται σε ακτίνα 100 μέτρων γύρω από σχολεία, παιδικούς σταθμούς, γήπεδα και δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις. Επίσης στους πεζόδρομους απαγορεύεται πλήρως από τις 7:00 ως τις 20:00.

Advertisement
Advertisement

Ένα ακόμα πλαίσιο που καθιστά δύσκολη τη νόμιμη πρόσβαση στην κάνναβη, είναι ότι θα πρέπει να την καλλιεργεί ο ίδιος ο χρήστης ή να την προμηθεύεται από τις υπό σύσταση λέσχες κάνναβης, ενώ θα πρέπει ακόμα να τονιστεί πρέπει να είναι κάτοικος της χώρας για τουλάχιστον έξι μήνες. Κάτι που σημαίνει ότι η νέα νομοθεσία δεν ισχύει για τους τουρίστες. Με απλούστερα λόγια, όσοι θεωρούν ότι τα περίφημα ολλανδικά «coffee shop» θα «φυτρώσουν και επί γερμανικού εδάφους, ας το ξεχάσουν.

Μπορείς να οδηγήσεις με ασφάλεια;

Ένα από τα πολλά και αναπάντητα, για την ώρα, ερωτηματικά που δημιουργεί η νέα νομοθεσία, είναι τι θα ισχύσει με τον αντίστοιχο γερμανικό κώδικα οδικής κυκλοφορίας, καθώς η οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών (όπως και αλκοόλ). Τιμωρούνται αυστηρά, με τεράστια χρηματικά πρόστιμα, αλλά αφαίρεση της άδειας οδήγησης έως και 10 μήνες, για την πρόκληση ατυχήματος. Για δυστύχημα, οι ποινές είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Advertisement

Η οδική ασφάλεια, λοιπόν, βρίσκεται στο επίκεντρο μετά από αυτή την εξέλιξη και μέσα σε όλα τ’ άλλα, η γερμανική κυβέρνηση κινείται στα… αχαρτογράφητα νερά των ορίων!

Η ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων πρότεινε τώρα μια οριακή τιμή στην οδική κυκλοφορία, όπως ανακοίνωσε το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Μεταφορών στις 28 Μαρτίου 2024. Η οριακή τιμή πρέπει να είναι 3,5 νανογραμμάρια για συγκέντρωση του δραστικού συστατικού της κάνναβης

Advertisement

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το προτεινόμενο όριο των 3,5 νανογραμμαρίων είναι μια «συντηρητική προσέγγιση της οποίας ο κίνδυνος είναι συγκρίσιμος με συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα 0,2 γραμμάρια ανά λίτρο».

Το ιστορικό είναι ότι όταν καταναλώνεται τακτικά, η κάνναβη μπορεί ακόμα να ανιχνευθεί αρκετές ημέρες μετά την τελευταία χρήση. Με οριακή τιμή 3,5 νανογραμμαρίων, στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι -σε αντίθεση με το όριο του 1 νανογραμμαρίου- επιβάλλονται κυρώσεις μόνο για εκείνα για τα οποία είναι δυνατή η “επίδραση σχετική με την οδική ασφάλεια”.