Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πώς επηρεάζει η αλλαγή ώρα τους οδηγούς;

Ελλάδα 23:08
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πώς επηρεάζει η αλλαγή ώρα τους οδηγούς;

ΝΕΑ

Πώς επηρεάζει η αλλαγή ώρα τους οδηγούς;

ΝΕΑ

Η αλλαγή αυτή δεν είναι τόσο «αθώα», όσο φαίνεται και σίγουρα δεν είναι άσχετη, με τη συμπεριφορά στο δρόμο.

Advertisement
Advertisement

Τέλος και επισήμως, λοιπόν, στη χειμερινή ώρα! Τα ξημερώματα της Κυριακής (31/3), οι δείκτες των ρολογιών (μην ξεχάσετε και αυτό του αυτοκινήτου) θα πρέπει να στραφούν μία ώρα μπροστά.

Δηλαδή, από 04.00 π.μ. σε 05.00 π.μ., κάτι που σημαίνει ότι μεγαλώνει κατά πολύ η διάρκεια της ημέρας, η οποία ήδη μας έχει βάλλει στο κλίμα του καλοκαιριού.

Παρά το γεγονός ότι έχει πολλάκις τεθεί ζήτημα κατάργησης αυτού του μέτρου, η αλλαγή της ώρας ισχύει σύμφωνα με την οδηγία 2000/84/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ε.Ε. της 19ης Ιανουαρίου 2001.

Advertisement
Advertisement

Προσοχή στην οδήγηση

Πώς, όμως, μπορεί να επηρεαστεί από κάτι τέτοιο, η συμπεριφορά των οδηγών; Διάφορες ιατρικές μελέτες, κατά το πρόσφατο παρελθόν, επιβεβαιώνουν ότι η αλλαγή ώρας δεν είναι τόσο «αθώα», όσο φαίνεται.

Πρωτίστως, διότι αλλάζουν οι βιορυθμοί των ανθρώπων και εντείνεται, τουλάχιστον για τις πρώτες ημέρες προσαρμογής, ο εκνευρισμός τους. Μία από αυτές τις μελέτες, έδειχνε με στοιχεία, ότι ακόμα και οι ποινές των δικαστών ήταν αυστηρότερες, στις εκδικάσεις υποθέσεων που λάμβαναν χώρα τις πρώτες ημέρες, μετά την αλλαγή τηγς ώρας.

Advertisement

Είναι προφανές, ότι ο έντονος εκνευρισμός, όχι απλώς δεν αποτελεί σύμμαχο των οδηγών, αλλά ευθύνεται για την πρόκληση πολλών τροχαίων ατυχημάτων.

Η μέρα μεγαλώνει, αλλά αργεί να ξημερώσει

Advertisement

Ένα δεύτερο σημείο αναφοράς, είναι ότι ενώ η διάρκεια της ημέρας μεγαλώνει πολύ, οι πρωινές δραστηριότητες αρχίζουν με… μπόλικο σκοτάδι.

Η λεπτομέρεια αυτή πρέπει να μεγιστοποιεί την προσοχή μας, κατά τη διάρκεια των διαδρομών τις πρώτες πρωινές ώρες, πολύ περισσότερο, από τη στιγμή που τα σχολεία (και τα λεωφορεία που μεταφέρουν μαθητές) λειτουργούν ακόμα και τους επόμενους περίπου δύο μήνες.

Σε περιοχές της επαρχίας, με έντονη κινητικότητα άγριων ζώων, η προσοχή στην οδήγηση, πρέπει να είναι ακόμα μεγαλύτερη, λόγω και τους ελλιπούς (στις περισσότερες των περιπτώσεων) φωταγώγησης και σηματοδότησης.

Advertisement

Τα ζώα… διαθέτουν το δικό τους εσωτερικό ρολόι και δύσκολα αποκλίνουν από τις συνήθειες, ειδικότερα όταν κινούνται σε κοπάδια (όπως π.χ. τα αγριογούρουνα, σε αρκετές περιοχές της χώρας) και ο κίνδυνος εμπλοκής σε ατύχημα είναι σοβαρός.