Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Οι “παρατυπίες” της Porsche στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ελλάδα 10:09
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οι “παρατυπίες” της Porsche στο Ηνωμένο Βασίλειο

ΝΕΑ

Οι “παρατυπίες” της Porsche στο Ηνωμένο Βασίλειο

ΝΕΑ

Η Porsche κατηγορήθηκε ότι χειρίστηκε έντεχνα τις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν για τις εκπομπές ρύπων της ισχυρής Cayman R στο Ηνωμένο Βασίλειο, με σκοπό να βοηθήσει τους πελάτες της να αποφύγουν την πληρωμή πρόσθετων υψηλών φόρων, όπως προβλέπει η αυστηρή νομοθεσία.

Advertisement
Advertisement

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ (gt@newsauto.gr)

Οι Times αναφέρουν ότι ο γερμανικός κατασκευαστής ξεκίνησε τη δοκιμή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο Ηνωμένο Βασίλειο με τη δεύτερη ταχύτητα και όχι με την πρώτη. Κατά συνέπεια, το σπορ αυτοκίνητο πιστοποιήθηκε ότι εκπέμπει 221g/km CO2 στο Ηνωμένο Βασίλειο αντί για 228g/km, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ενώ η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο μπορεί να ακούγεται ήσσονος σημασίας, ο μικρότερος αριθμός σημαίνει ότι η Cayman R στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στη ζώνη “K” και όχι στη ζώνη “L”. Επί του παρόντος, τα αυτοκίνητα στην κατηγορία K υποχρεούνται να καταβάλλουν φόρο 315 λίρες, αντί των 540. Όλα αυτά αποκαλύφθηκαν από τους δικηγόρους ενός ιδιοκτήτη της Cayman R, κατασκευασμένη το 2011, με αφορμή ένα ελάττωμα που παρουσίασε το όχημά του.

Porsche-Cayman_R-UK-tsiro-530

Advertisement
Advertisement

Η Porsche τελικά διευθέτησε το θέμα, αλλά ο ιδιοκτήτης ζήτησε από τον κατασκευαστή αυτοκινήτων πληροφορίες για τις εκπομπές του οχήματος και ζήτησε επίσης από τον Οργανισμό Πιστοποίησης οχημάτων (VCA) όλα τα σχετικά δεδομένα. Η Porsche και η VCA αρνήθηκαν αρχικά να αποκαλύψουν τα δεδομένα, αλλά ισχυρίστηκαν στο δικαστήριο Ελευθερίας Πληροφοριών, ότι οι παρατυπίες με τις εκπομπές ρύπων της Cayman R στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σύγκριση με την Ευρώπη οφείλονταν σε διαφορετικά φορολογικά καθεστώτα. Παρόλο που δεν είναι τόσο σοβαρό και εκτεταμένο όπως το dieselgate, αν είναι αληθινό, τότε αυτό είναι μια περίπτωση μιας εταιρείας του Ομίλου που εν γνώσει της παραπλάνησε τις αρχές και τους πελάτες για τις εκπομπές ρύπων της για άλλη μια φορά. Η Porsche, η οποία συμμετείχε επίσης στο dieselgate, λέει ότι δεν είναι σε θέση να σχολιάσει περαιτέρω το θέμα λόγω “συνεχιζόμενων δικαστικών διαδικασιών”.