Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

Αποκλειστικό: Δαμάζοντας το δράκο στο Τιανμέν (video)

Ελλάδα 1:36
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αποκλειστικό: Δαμάζοντας το δράκο στο Τιανμέν (video)

MIRROR

Αποκλειστικό: Δαμάζοντας το δράκο στο Τιανμέν (video)

MIRROR

Η Jaguar Land Rover «επιτέθηκε» με το Range Rover Sport PHEV στην επική διαδρομή του βουνού Τιανμέν και μετά έβαλε πλώρη για την Πύλη του Ουρανού! Και αφού την κατέκτησε, ο Ho Pin Tung μας μίλησε για την εμπειρία αυτή!

Advertisement
Advertisement

Βάζεις κάτω υδρόγειο και τοποθετείς πινέζες στα σημεία του πλανήτη όπου υπάρχουν δρόμοι, στους οποίους ως γνήσιος petrol head πρέπει κάποτε να οδηγήσεις. Όσο παράλογο κι αν φαντάζει, όσο μακριά κι αν απλώνονται. Μία από αυτές τις πινέζες πάει ρεζερβέ στον «Δρόμο του Δράκου», την επική ανάβαση από τους πρόποδες του επιβλητικού βουνού Τιανμέν στην Κίνα. Έντεκα και κάτι χιλιόμετρα, 99 στροφές ζαλάδα, με το υψόμετρο να ανεβαίνει σταθερά και τη θέα από ψηλά να τρομάζει. Βέβαια υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα στην περίπτωσή μου και λέγεται ακροφοβία. Ευτυχώς τέτοια άγχη δεν διέκριναν τον Ho-Pin Tung, τον ήρωα της ιστορίας μας.

Οι μυημένοι στα αγωνιστικά, ίσως τον θυμάστε να σμπαραλιάζει συστηματικά μονοθέσια του GP2 Series στα νιάτα του. Η αγωνιστική ενηλικίωση τον βρήκε στη Formula E και μέλος της Jaguar Panasonic Racing, εξ ου και η επιλογή του για να βρεθεί πίσω από το τιμόνι του νέου Range Rover Sport P400e για αυτό το τρελό εγχείρημα. Βέβαια το μέγεθός αυτού, δεν αποτυπώνεται πλήρως στην έως τώρα πολυλογία. Γιατί το να ανέβεις στα 1300 μέτρα οργώνοντας τη… Ριτσώνα της Κίνας, ήταν μόνο το πρώτο ημίχρονο. Το δεύτερο ένας Θεός ή Βούδας ξέρει ποιο διαταραγμένο μυαλό το σκέφτηκε. Διότι φτάνοντας στο τέλος του δρόμου, ξεκινούν τα σκαλιά. Συγκεκριμένα 999 στον αριθμό και οδηγούν στην «Πύλη του Παραδείσου». Σας φαίνονται πολλά για να τα πάρετε με τα πόδια; Τι θα λέγατε να τα ανεβείτε με αυτοκίνητο;

Advertisement
Advertisement

Mission Impossible
«Η πρώτη μου αντίδραση όταν μου είπαν την ιδέα, ήταν πως θα ήταν αδύνατο να τα καταφέρουμε. Ήξερα καλά το μέρος, είναι πολύ γνωστό, τόσο για την θρυλική διαδρομή όσο και για τα σκαλιά», μας λέει ο Tung αρχίζοντας την καταγραφή όσων έζησε στο πλαίσιο του Dragon Challenge. Βέβαια, μπορεί το πρώτο μέρος, της ανάβασης να φαντάζει απλό, όμως κάνοντάς το με σχεδόν αγωνιστικό ρυθμό, κάθε άλλο παρά απλό είναι!
«Ως οδηγός αγώνων είναι η δουλειά μου να περνώ γρήγορα από στροφές. Όμως εκεί τα πράγματα ήταν λίγο διαφορετικά. Σε ορεινές διαδρομές πρέπει να είσαι πάντα προετοιμασμένος για όσα τυχόν συναντήσεις. Οι καιρικές συνθήκες άλλαζαν συνεχώς και θα μπορούσε εύκολα να με αιφνιδιάσει η υγρασία σε μία τυφλή στροφή», σημειώνει ο Κινέζος. Για να είναι ακόμα μαζί μας και να μας λέει την ιστορία του, μπορείτε να αντιληφθείτε πως τελικά δεν αιφνιδιάστηκε.

Advertisement

To δεύτερο σκέλος ήταν κομματάκι πιο περίπλοκο, παρότι το «εργαλείο» ήταν πολύ –electric- power! Το P400e εφοδιάζεται με τον 2λιτρο Ingenium βενζινοκινητήρα των απόδοσης 300 αλόγων, που συνεργάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 116 ίππων. Συνδυαστικά, οι δύο μονάδες παράγουν 404 ίππους και 65,2 kgm ροπής. Αριθμοί εντυπωσιακοί, ωστγόσο είναι άλλο να επιταχύνεις σε επίπεδο δρόμο κι άλλο να σκαρφαλώνεις σκαλιά. Και μάλιστα 999. Χρειάστηκε λοιπόν να επιστρατευτούν μεγάλα μυαλά για να φτάσει ο Tung στην «Πύλη του Παραδείσου»!
«Δημιουργήσαμε μία μεγάλη κατασκευή στις εγκαταστάσεις μας στο Γκέιντον της Αγγλίας, για να προσομοιώσουμε όσα θα βίωνε στην Κίνα», μας αποκαλύπτει ο Phil Jones, μέλος της τεχνικής ομάδας της Land Rover που έφερε εις πέρας το εγχείρημα. «Φτιάξαμε 30 σκαλοπάτια, με κλίση 45 μοιρών, ώστε να βρούμε την ιδεατή ρύθμιση για το σύστημα Terrain Response 2 αλλά και να πάρει ο οδηγός μία γεύση από το τι να περιμένει». Και άρχισαν τις δοκιμές…

Advertisement

«Δεν μπορούσαμε να ξέρουμε πως είναι το να διανύεις τόση απόσταση σε τέτοιο τερέν, οι δοκιμές μας αφορούσαν μόνο μερικά σκαλοπάτια. Έπρεπε λοιπόν οι τεχνικοί της JLR να περάσουν πολύ χρόνο προσπαθώντας να υπολογίσουν την ταχύτητα που θα έπρεπε να έχω κατά τη διάρκεια του εγχειρήματος. Ο Phil Jones είναι πολύ έμπειρος και ήταν ο ιδανικός άνθρωπος που θα ήθελες να έχεις δίπλα σου σε μία τόσο σπουδαία πρόκληση», τονίζει ο Ho-Pin. Τον ρωτάω λοιπόν για όσα συνάντησε ξεκινώντας τον ανήφορο. «Σίγουρα δεν ήταν ευθύβολη οδήγηση όπως φαντάζεται κανείς βλέποντας τα σκαλοπάτια. Αν δείτε τα on board πλάνα στο video που έχει αναρτηθεί στο You Tube, έπρεπε να κάνω πολλές επεμβάσεις, διορθώνοντας διαρκώς την πορεία μου. Χρειάστηκε να αξιοποιήσω τις αγωνιστικές μου ικανότητες, όπως για παράδειγμα την περιφερειακή όραση, ώστε να σιγουρευτώ πως θα φτάσουμε χωρίς προβλήματα στην κορυφή».

Fear Factor
Φοβούνται τα παλικάρια; Ιδού η απορία. Εμένα με πιάνει κρύος ιδρώτας και μόνο που βλέπω φωτογραφίες – είπαμε, η ακροφοβία είναι μεγάλο πρόβλημα. Ο Κινέζος οδηγός απαντά διπλωματικά στην σχετική ερώτησή μου: «Δεν μπορώ να πω ότι ένιωθα ακριβώς φόβο. Πάντα πρέπει να έχεις επίγνωση των καταστάσεων και των κινδύνων. Υπήρχε ολόκληρη ομάδα ασφαλείας και ένας μηχανισμός που θα με προστάτευε σε περίπτωση που το Range Rover Sport σταματούσε στα μισά του δρόμου, ώστε να μην αρχίσει να αναποδογυρίζει προς τα πίσω». Πέραν της ασφάλειας του Tung, μη ξεχνάμε πως πρόκειται για ένα αξιοθέτατο-ορόσημο, που προσελκύει κάθε χρόνο πολλές χιλιάδες επισκέπτες. Και κανείς δεν ήθελε να το καταστρέψει. Υπήρχαν λοιπόν μηχανισμοί που αν όλα πήγαιναν στραβά, θα απέτρεπαν το χάος. Συγκεκριμένα δύο συρματόσκοινα που περνούσαν κάτω από το P400e και παρότι δεν επηρέαζαν καθόλου την ανάβασή του, μέσω ειδικού μηχανισμού θα “κλείδωναν” ενδεχόμενη κατάβαση. Ευτυχώς δεν χρειάστηκε να δοκιμαστούν, καθώς ο Tung έφτασε μεθοδικά στην κορυφή. «Το συναίσθημα όταν ολοκλήρωσα το εγχείρημα ήταν απλά απίστευτο. Δεν είχα νιώσει ποτέ ξανά τόση αδρεναλίνη, κι έπειτα τόση ανακούφιση φτάνοντας στην κορυφή, βλέποντας τα μέλη της ομάδας μας εκεί να πανηγυρίζουν». Και πανηγύριζαν με την ψυχή τους, λες και είχαν όντος βρει μία πύλη προς τον παράδεισο.

Advertisement

Δείτε το Dragon Challenge στο video που ακολουθεί…