Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε στη Βαρκελώνη το νέο Toyota RAV4

Ελλάδα 0:13
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οδηγούμε στη Βαρκελώνη το νέο Toyota RAV4

ΔΟΚΙΜΕΣ

Οδηγούμε στη Βαρκελώνη το νέο Toyota RAV4

ΔΟΚΙΜΕΣ

Το Toyota RAV4 δεν είναι ένα τυχαίο SUV. Ουσιαστικά αυτό δημιούργησε την κατηγορία, όταν πρωτοεμφανίστηκε, πίσω στο 1994. Σήμερα, η 5η πλέον γενιά καλείται να συνεχίσει αυτό που με αξιοθαύμαστη επιμονή κάνουν όλες οι προηγούμενες: να ποντάρουν σε νέες τεχνολογίες και φυσικά να πουλάνε εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκίνητα.

Advertisement
Advertisement

Είναι να τρελαίνεσαι. Τουλάχιστον οι υπόλοιπες αυτοκινητοβιομηχανίες. Διότι ένα SUV που δεν διεκδικεί δάφνες σχεδιαστικής πρωτοτυπίας, ποντάρει ελάχιστα (πλέον καθόλου) στο ντίζελ και ψιλοαδιαφορεί για την ικανοποίηση της φαντασίωσης όσων αγοράζουν SUV, ότι δηλαδή θα πάρουν τον πρώτο χωματόδρομο και θα χαθούν στο ηλιοβασίλεμα, ένα τέτοιο SUV, λοιπόν, πουλάει σαν τρελό. Το προηγούμενο RAV4, αγαπητοί, το 2017 ήταν μακράν το πιο καλοπουλημένο στην κατηγορία, με 810.953 πωλήσεις. Παγκόσμιο best seller ήταν και το 2018. Έναν μόλις χρόνο πριν απέλθει. Γι αυτό, σας λέω, τα βλέπουν αυτά οι άλλοι κατασκευαστές και δαγκώνουν τα δάχτυλά τους. Κι ας έχουν, πολλοί από αυτούς, επί της ουσίας μια πιο ολοκληρωμένη πρόταση. Αλλά αυτήν ακριβώς την απειλή οι Ιάπωνες την γνωρίζουν. Και την αξιολογούν ως πολύ σημαντική. Άρα ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Και αυτό που κάνουν είναι να τραβούν έναν ξεχωριστό δρόμο. Μικρά τούρμπο μοτέρ οι άλλοι; Υβριδικό εμείς. Δίλιτρα τουρμποντίζελ οι άλλοι; Υβριδικό εμείς. Plug-in υβριδικό οι άλλοι; Σκέτο υβριδικό εμείς. Άντε και ένα με δίλιτρο κινητήρα. Προς Θεού, όμως! Βενζίνης και ατμοσφαιρικό. Αρκεί. Κι αν θέλει κάποιος να ψελλίσει ένα «μα», μπορούν να του τρίψουν τις πωλήσεις στη μούρη και να τελειώσει η σεμνή τελετή.

Η 5η γενιά, ωστόσο, δεν εστιάζει τόσο στην υβριδική τεχνολογία. Αυτή θεωρείται από τους ανθρώπους της Toyota περίπου ως δεδομένη και κείμενη σε διαρκή εξέλιξη. Το νέο RAV4 είναι σαν ένα νέο σώμα να περιτύλιξε μια «παλιά» καρδιά, σαν μια νέα ιδέα να ξεπήδησε από μια παγιωμένη αντίληψη. Η εμφάνισή του κατ’ αρχήν. Αυτό το νέο σώμα δείχνει σαφώς πιο σφριγηλό, με μεγαλύτερο ίχνος πάνω στον δρόμο, πιο επιθετική εμφάνιση. Από την απουσία μάσκας στο προηγούμενο, εδώ ξαφνικά μας παρουσιάζεται μια μεγάλη οκταγωνική που σχεδόν σε ξαφνιάζει. Από τη μάλλον υπερβολικά εκλεπτυσμένη σχεδίαση του προηγούμενου, ετούτο εδώ δείχνει πιο ακατέργαστο, γεμάτο πολυγωνικές επιφάνειες, με μια συμπαγή, συγκρατημένη μεν αλλά έκδηλη αγριάδα. Οι σχεδιαστές κατανεύουν θετικά και μας λένε ότι, ναι, έχουμε δίκιο και ότι όλα οφείλονται στη νέα πλατφόρμα. Πρέπει να ακούσαμε το όνομά της δεκάδες φορές τις δύο μέρες της παρουσίασης: TNGA. Ένα πλαίσιο που εξελίχθηκε στη λογική του να αποκτήσει το νέο RAV όσο το δυνατόν πιο χαμηλό κέντρο βάρους με μικρότερο συνολικό απόβαρο, να βελτιωθεί η ακαμψία, να κατανεμηθούν καλύτερα οι όγκοι, να μεγαλώσουν οι χώροι, να αυξηθεί η απόσταση από το έδαφος προκειμένου να μπορείς και πάλι να λες με σιγουριά ότι διαθέτεις ένα SUV και όχι στο περίπου. Επιτεύχθηκαν, λοιπόν, αυτοί οι στόχοι; Οι ίδιοι λένε πως ναι. Τα νούμερα δηλαδή. Το κέντρο βάρους όντως μειώθηκε, το απόβαρο τουλάχιστον διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα, παρά την αύξηση των διαστάσεων, η κατανομή των μαζών έφτασε σε ένα εντυπωσιακό για το είδος του αυτοκινήτου 51/49 εμπρός/πίσω (για την τετρακίνητη υβριδική έκδοση) και η ακαμψία αυξήθηκε κατά 57%. Διότι οι Ιάπωνες είναι επίμονοι μεν διόλου χαζοί δε. Βλέπουν ότι η υβριδική τεχνολογία πουλάει, αλλά αντιλαμβάνονται ότι τα προϊόντα τους ήταν κάτι σαν οδηγικά «αταράξ». Το νέο σώμα γύρω από την παλιά καρδιά έπρεπε να είναι σαφώς πιο αθλητικό. Εξ ου και η πίσω ανάρτηση με τα διπλά ψαλίδια. Γι αυτό και η νέα πιο γρήγορη και άμεση ηλεκτρική κρεμαγιέρα. Προς αυτή την κατεύθυνση και όλες οι αλλαγές στο set up προκειμένου να δημιουργήσουν μια πιο φυσική και ενστικτώδη οδική συμπεριφορά, σε άμεση συνάρτηση με τα θέλω του οδηγού, ακόμα και τα ενθουσιώδη.

Advertisement
Advertisement

Ακόμα και το υβριδικό σύστημα έχει σχεδιαστεί ώστε να υπηρετεί (και) αυτή την φιλοσοφία. Δεν τους λες και λίγους 222 PS που αποδίδει στην τετρακίνητη έκδοση (i-AWD), ή τους 218 PS που έχει στη διάθεσή της η προσθιοκίνητη. Ο νέος κινητήρας των 2,5 lt (κάπου εδώ αρχίζουν τα «ωχ» στην Ελλάδα) έχει δημιουργηθεί από λευκή κόλλα. Δουλεύει στο κύκλο Atkinson, αλλά αυτό το υποψιαζόμασταν. Αυτό που δεν φανταζόμασταν είναι ότι είναι σαφώς πιο υπάκουος στις εντολές του γκαζιού και κυρίως ότι το ηχόχρωμα του βγάζει μια μηχανική χροιά που δεν προσπαθεί να σου τρυπήσει το τύμπανο. Αντιθέτως ακούγεται σχεδόν ευχάριστη.
Το νέο RAV4 είναι συνολικά ένα αρκετά ευχάριστο αυτοκίνητο να το οδηγείς. Εν πρώτοις είναι η βελτιωμένη θέση οδήγησης. Οι μηχανικοί της Toyota έχουν φροντίσει να την χαμηλώσουν κατά 15 mm, κάτι που σε κάνει να νιώθεις πιο μέσα στο αυτοκίνητο. Η ποιότητα κύλισης είναι υψηλού επιπέδου, το ίδιο και η άνεση, χωρίς όμως αυτό να αποβαίνει σε βάρος του σωστού ελέγχου του αμαξώματος. Το αυτοκίνητο περνάει πάνω από τις ανωμαλίες, οποιουδήποτε μήκους κύματος σχεδόν, με χαρακτηριστική ευκολία αλλά δεν πλέει στον αυτοκινητόδρομο και δεν «χαζεύει» στον επαρχιακό. Οι κλίσεις είναι τόσες ώστε να ορίζουν το όριο, το οποίο όμως διαπιστώνεις σύντομα ότι βρίσκεται αρκετά ψηλά. Η τετρακίνηση , η οποία ενεργοποιείται διαμέσου ενός δεύτερου ηλεκτρικού μοτέρ τοποθετημένου ανάμεσα στους πίσω τροχούς, είναι γρήγορη, αθόρυβη και αποτελεσματική. Η ρύθμιση είναι τέτοια ώστε να ελαχιστοποιείται η όποια διάθεση για υποστροφή, δεδομένου ότι η κατανομή της ροπής μπορεί να φτάσει μέχρι και 80% πίσω. Το αυτοκίνητο δείχνει πρόθυμο να ακολουθήσει τη γραμμή που ορίζεις και η δύναμή του είναι τελικά υπεραρκετή. Και λέω τελικά, διότι στην αρχή δεν το αντιλαμβάνεσαι, εξαιτίας του CVT κιβωτίου. Οι Ιάπωνες έχουν κάνει φιλότιμες προσπάθειες να μειώσουν τα side effects: τα ηλεκτρικά μοτέρ στέλνουν περισσότερη ροπή, ο ίδιος ο κινητήρα δουλεύει καλύτερα χαμηλά ώστε να μην χρειάζεται να ανεβάσεις πολύ στροφές για να αναζητήσεις δύναμη. Μολαταύτα αυτό το έντονο βουητό όταν βυθίσεις βαθιά το πόδι στο γκάζι δεν μπορεί να απαλειφθεί και να πάψει να σε εκνευρίζει. Ίσως βέβαια να πρόκειται για «καταγγελία» κενή νοήματος, δεδομένου ότι ελάχιστοι ιδιοκτήτες θα κινηθούν με το πόδι στο πάτωμα σε έναν επαρχιακό, αλλά οφείλω να την καταθέσω. Όπως επίσης και ότι η χειροκίνητη λειτουργία, είναι ουσιαστικά για το θεαθήναι, χωρίς να προσομοιώνει με πειστικό τρόπο τις αλλαγές ενός αυτόματου.

Advertisement

Αλλά είπαμε, το RAV4 δεν προορίζεται για τέτοια χρήση, ασχέτως αν έχουν γίνει προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση από πλευράς στησίματος. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων θα κινηθείς σβέλτα μεν αλλά σχετικά χαλαρά, μέσα σε μία όμορφη σχεδιαστικά και εξαιρετικά αναβαθμισμένη ποιοτικώς καμπίνα, στην οποία περνά ελάχιστος αεροδυναμικός θόρυβος. Οι χώροι είναι γενναιόδωροι, με πέντε ενήλικες να βολεύονται σχετικά άνετα και ένα πορτμπαγκάζ που χωρά 580 lt αποσκευών, τιμή κορυφαία για την κατηγορία. Ο εξοπλισμός είναι πλούσιος και η εργονομία απολύτως εύκολη στην εκμάθηση. Μου άρεσαν επίσης λεπτομέρειες όπως οι μεγάλοι περιστροφικοί διακόπτες του κλιματισμού που είναι επενδυμένοι με λάστιχο, ο καθρέφτης οπιισθοπορείας που μπορεί να προβάλει μονίμως εικόνα από την πίσω κάμερα και οι πολλές και εύχρηστες θήκες.
Μου άρεσε, τέλος που η απόσταση από το έδαφος έχει αυξηθεί στα 190 mm συνολικά, κάτι που σε συνδυασμό με την τετρακίνηση αλλά και την προσομοίωση μπλοκέ πίσω διαφορικού με επενέργεια στα φρένα (trail mode) κάνει το νέο RAV4 να θυμίζει αρκετά εκείνες τις ικανότατες πρώτες γενιές, με τις οποίες αλωνίζαμε χωρίς δεύτερη σκέψη τα ελληνικά βουνά.

Advertisement

Με λίγα λόγια μου άρεσε το νέο RAV4, συνολικά. Σε αυτή την έκδοση, την υβριδική και τετρακίνητη. Με την οποία μπορείς να κινηθείς εντός πόλης σε ποσοστό πάνω από 50% ηλεκτρικά και αθόρυβα. Με την οποία ταξιδεύεις στον αυτοκινητόδρομο με ευθυβολία και οικονομία. Με την οποία μπορείς πλέον χωρίς ενδοιασμούς να επιτεθείς σε ένα στροφιλίκι, έστω κι αν ξέρεις ότι το CVT θα σου πάρει τα αυτιά. Με την οποία μπορείς με άνεση να μπεις σε σχεδόν οποιοδήποτε χωματόδρομο. Και η οποία, με πλουσιότερο εξοπλισμό θα κοστίζει μεσοσταθμικά σχεδόν €2.000 φθηνότερα από την απερχόμενη, που αυτή τη στιγμή, στη βασική έκδοση στοιχίζει περί τα €32.000. Μου αρέσει πρωτίστως διότι με τη συνολική αναβάθμισή του σε εικόνα, ποιότητα, χώρους και τεχνολογία, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ισχυρό αντίπαλο δέος σε SUV της premium κατηγορίας. Αυτά τα 2,5 lt της χωρητικότητας του κινητήρα είναι που τρομάζουν τους Έλληνες αγοραστές (και δικαίως), αλλά τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα είναι ικανά να δελεάσουν αρκετούς ακόμη πιο δικαίως…