Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τρακαρισμένο ηλεκτρικό αυτοκίνητο: Το επισκευάζεις ή το πετάς;

Ελλάδα 18:39
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τρακαρισμένο ηλεκτρικό αυτοκίνητο: Το επισκευάζεις ή το πετάς;

ΝΕΑ

Τρακαρισμένο ηλεκτρικό αυτοκίνητο: Το επισκευάζεις ή το πετάς;

ΝΕΑ

Όταν η μπαταρία έχει πρόβλημα μετά από ένα τρακάρισμα, συμφέρει να την αλλάξουμε ή είναι πιο οικονομικό να πάει για πέταμα ολόκληρο το αυτοκίνητο;

Advertisement
Advertisement

Μπορεί η ηλεκτροκίνηση να καθιερώνεται με γρήγορους ρυθμούς δεν παύουν όμως να υπάρχουν και αυτοί -και είναι πολλοί- που την βλέπουν με σκεπτικισμό και πολλές κρίσιμες ερωτήσεις.

Μία από αυτές, ίσως η πιο συχνή, αφορά το κόστος αντικατάστασης της μπαταρίας, η οποία είτε από τον χρόνο είτε από κάποιο πρόβλημα (για παράδειγμα μία σύγκρουση) χρειαστεί να αλλαχτεί.

Το κόστος μιας συστοιχίας μπαταριών, ιδίως στα ακριβά αυτοκίνητα με τις μεγάλες χωρητικότητες σε kWh δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Και το πρόβλημα είναι ότι οι εταιρίες δεν δίνουν -προφανώς σκόπιμα- μία ξεκάθαρη εικόνα στον καταναλωτή για το τι γίνεται όταν έρθει αυτή η ώρα.

Advertisement
Advertisement

Μία τέτοια περίπτωση που αφορά ένα Polestar 2 έχει ξεσηκώσει μεγάλη κουβέντα στο διαδίκτυο. Η ιστορία εμφανίστηκε στο Weibo, το Κινέζικο Facebook και αφορά ένα ιδιοκτήτη ονόματι Huang.

Ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης του Polestar 2 είχε ένα ατύχημα με το αυτοκίνητό του, το οποίο όπως φαίνεται έχει πρόβλημα στο εμπρός μέρος και κάτω από το αμάξωμα.

Advertisement

Όπως μπορούμε να δούμε από τις φωτογραφίες, η συστοιχία των μπαταριών συμπιέστηκε προς τα μέσα. Σύμφωνα με το κινέζικα sites η δομή της μπαταρίας δεν επηρεάστηκε.

Αυτό που καταστράφηκε ήταν το αλουμινένιο πλαίσιο που την προστατεύει. Σύμφωνα όμως με όσα προέκυψαν, η εταιρία δεν αντικαθιστά μόνο αυτό το κομμάτι αλλά το σύνολο της μπαταρίας μαζί με το προστατευτικό τμήμα.

Advertisement

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη, η αντικατάσταση του εμπρός μέρους κοστίζει στην Κίνα 13.167 δολάρια. Αν σε αυτό προστεθεί και το κόστος αντικατάστασης της μπαταρίας, το συνολικό κόστος επισκευής εκτοξεύεται στα 65.387 δολάρια. Ένας αντιπρόσωπος της Polestar στην Κίνα είπε ότι μόνο η μπαταρία κοστίζει 58.522 δολάρια!

Και εδώ αρχίζουν οι δύσκολες αποφάσεις. Ένα καινούργιο Polestar 2 Dual Motor Long Range όπως αυτό του κυρίου Huang κοστίζει καινούργιο στην Κίνα να 49.451 δολάρια. Ίσως και χαμηλότερα αν εκμεταλλευτεί κάποιος τις εκπτώσεις και τις προσφορές που δίνονται.

Advertisement

Αυτό όπως αντιλαμβάνεστε κάνει την επισκευή εντελώς ασύμφορη. Και υποχρεώνει τον πελάτη να επιλέξει την λογική της πρέσας παρά να ξαναφέρει το αυτοκίνητό του στην κανονική του μορφή.

Η Polestar ανακοίνωσε ότι η ασφάλεια θα καλύψει τον πελάτη και θα του δώσει ένα καινούργιο Polestar 2. Το θέμα όμως παραμένει όχι μόνο για την Polestar αλλά και για όλες τις εταιρίες με τα ηλεκτρικά τους. Αξίζει τελικά να επισκευάσει κανείς το αυτοκίνητό του όταν έχει πρόβλημα στις μπαταρίες ή τον συμφέρει περισσότερο να το πετάξει και να πάρει ένα άλλο;

Πολύ δε περισσότερο όταν επικρατήσει η νέα τεχνολογία που αρχίζει να εφαρμόζεται, στην οποία οι μπαταρίες είναι ενσωματωμένες στο πλαίσιο και αποτελούν δομικό στοιχείο του αμαξώματος. Σε αυτή την περίπτωση, είναι προφανές ότι το πιο πιθανό είναι ότι το αυτοκίνητο θα πρέπει να πηγαίνει στην πρέσα παρά για επισκευή.

Είναι γνωστό ότι η μπαταρία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 50% της αξίας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Και δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα σε πολλές χώρες τι ποσό και με ποιον τρόπο καλύπτεται από τις ασφαλιστικές εταιρίες το κόστος επισκευής μιας μπαταρίας σε ένα ατύχημα.

Το θέμα έτσι και αλλιώς είναι ιδιαίτερα φλέγον και χρειάζονται ξεκάθαρες κουβέντες από τις ίδιες της εταιρίες σχετικά με το κόστος επισκευής ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Και αν όντως συμφέρει περισσότερο να το στείλεις για scrap παρά να μπεις στον κόπο να το επισκευάσεις.

Η εποχή που τα αυτοκίνητα θα αντιμετωπίζονται όπως όλες οι υπόλοιπες ηλεκτρονικές συσκευές φαίνεται ότι έφθασε. Είναι όμως λάθος να νομίζουμε ότι ένα πανάκριβο όχημα είναι ένα απλό κινητό τηλέφωνο ή ένα laptop, το οποίο είναι καλύτερο να το πετάς και να παίρνεις ένα καινούργιο όταν χαλάσει η μπαταρία ή όταν αλλάζει το λογισμικό.

Ωραία η ηλεκτροκίνηση αλλά χρειάζονται καθαρές κουβέντες από όλες τις πλευρές ώστε να μην βρεθούν οι καταναλωτές μπροστά σε νέα δεδομένα για τα οποία δεν είναι έτοιμοι. Και κυρίως δεν θέλουν να τα ζήσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Που οδηγεί η κυριαρχία των Κινέζων στις μπαταρίες;
Φορητές μπαταρίες για EVs από την Toyota
Νέου τύπου μπαταρίες για τα ηλεκτρικά της Ford