Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

Χρήστος Φιωτάκης: Ο γυμναστής του Massa στο NewsAuto

Ελλάδα 15:55
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Χρήστος Φιωτάκης: Ο γυμναστής του Massa στο NewsAuto

MIRROR

Χρήστος Φιωτάκης: Ο γυμναστής του Massa στο NewsAuto

MIRROR

Πρόκειται για τον άνθρωπο πίσω από την Elite Fitness. Είναι ο προσωπικός trainer του οδηγού της Formula 1, Felipe Massa, αλλά και των Andreas Mikkelsen/Thierry Neuville που ξεχωρίζουν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλι. Ο Χρήστος Φιωτάκης μίλησε αποκλειστικά στον Πάνο Σεϊτανίδη, για την καριέρα του, τη Formula 1 και όσα ζει ανάμεσα σε VIPs στο Πριγκιπάτο του Μονακό.

Advertisement
Advertisement

Πες μου πρώτα απ’ όλα, πως βρέθηκες στο Μονακό;

Πριν από μερικά χρόνια έπαιζα επαγγελματικό ράγκμπι στη Γαλλία και η τελευταία μου ομάδα είχε έδρα στη Νίκαια. Εκεί λοιπόν είχαμε κάποιους σπόνσορες, που ζούσαν στο Μονακό και είχαν πολύ σημαντικές εταιρείες και μου ζήτησαν να έρθω εδώ για να γυμνάζω τους εργαζόμενους στις εταιρείες. Ήρθα λοιπόν στο Μονακό και βλέποντας πως η καριέρα μου ως αθλητής είχε αρχίσει να έχει περιορισμούς και όρια, σκέφτηκα πως είχε έρθει η ώρα να αρχίσω να ασχολούμαι με αυτό που έχω σπουδάσει.

fiotakis-e640tall

Advertisement
Advertisement

Δημιούργησες λοιπόν την Elite Fitness και έχεις εντυπωσιακό πελατολόγιο! Με πιο γνωστό όνομα τον Felipe Massa!

Ναι. Έχει πολύ πλάκα η ιστορία. Ξεκίνησα να δουλεύω με τον Felipe, ακριβώς δύο εβδομάδες πριν από το Grand Prix του Μονακό, στην προτελευταία του σεζόν στη Ferrari. Σε μία εποχή που δεν ήταν καλά ψυχολογικά, είχε ατυχήματα, δεν είχε προπονητή, αναγκαζόταν να γυμνάζεται μόνος του και γενικά δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Να σου πω την αλήθεια, παρότι μου άρεσε η Formula 1, δεν παρακολουθούσα στενά όσα συνέβαιναν σε αυτή. Δεν ήξερα λοιπόν τι γίνεται σε αυτή. Ένα πρωινό, ενώ ο Felipe είχε βγει για τρέξιμο, με είδε να γυμνάζω κάποιους πελάτες. Διστακτικά, με πλησίασε και μου συστήθηκε…

Ήξερες ποιος είναι ο Felipe Massa;

Advertisement

(Γέλια) Ήξερα ποιος είναι ο Felipe Massa αλλά δεν το περίμενα! Ήρθε λοιπόν, διστακτικά, και με προσέγγισε. Είχε ρωτήσει για μένα και μου είπε πως έχει ακούσει πως είμαι καλός προπονητής, πως δεν είχε κάποιον να συνεργάζεται σε αυτόν τον τομέα και πως ήθελε να δοκιμάσουμε μαζί. Του απάντησα, φυσικά! Μαλάκα λέω εγώ, Felipe Massa… Βλέπεις έναν άνθρωπο που… Στα motorsport και ειδικά στη Formula 1, από τη μία πρέπει να σπρώξεις τον οδηγό στο μάξιμουμ αλλά από την άλλη, πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός. Γιατί όταν ξέρεις πως γυμνάζεις έναν πιλότο που τα χέρια του είναι το α και το ω στη δουλειά του. Που παίρνει 4 και 5 και 10 εκατομμύρια για να οδηγεί ένα αυτοκίνητο. Αν λοιπόν είσαι υπεύθυνος για τη γυμναστική του, για την ενδυνάμωσή του, λίγο να τον σπρώξεις παραπάνω, λίγο κάτι να γίνει…

fiotakis-massa-d640

Advertisement

Μία λάθος κατεύθυνση…

Ακριβώς, μία λάθος κατεύθυνση και αν του βγάλω μία τενοντίτιδα στον ώμο, βγήκε αμέσως νοκ άουτ! Δίσταζα λοιπόν, γιατί εγώ έχω πιο δυναμικό background γυμναστικής γιατί αρχικά έκανα κλασικό αθλητισμό και μετά έπαιξα ράγκμπι και η φιλοσοφία μου είναι «πίεσε, πίεσε, πίεσε»! Στην αρχή λοιπόν ξεκινήσαμε προσεκτικά, ενίοτε μου έλεγε «όχι αυτή την άσκηση» ή όχι σε κάτι άλλο, όμως σιγά-σιγά νομίζω πως του πέρασα τη λογική πως μπορεί να κάνει τα πάντα και πως πρέπει να είναι αρκετά δυνατός για να κάνει τα πάντα. Μπορώ να πω ότι μετά από τέσσερα χρόνια συνεργασίας, ακόμα και φέτος στη Williams έπαθαν πλάκα με τα εργομετρικά! Με τη δύναμη που είχε στους ώμους του και γενικά την ισορροπία στο σώμα του αλλά και όλα τα τεστ που πραγματοποιήσαμε. Τον έφερα σε ένα επίπεδο που πιστεύω τον βοήθησε και ψυχολογικά…

Αυτό ακριβώς ήθελα να ρωτήσω, γιατί η συνεργασία σας ξεκίνησε σε κακή περίοδο για εκείνον αλλά τα τελευταία δύο χρόνια έχει ισορροπήσει.

Advertisement

Να σου πω την αλήθεια, γιατί έμαθα κάποια πράγματα… δυστυχώς ο κόσμος που το βλέπει απ’ έξω, τα βλέπει όλα πολύ διαφορετικά. Αν έρθουμε λίγο στην αθλητική ψυχολογία, του είχα πει εκείνη τη χρονιά, που είχε πολλή πίεση γιατί τελείωνε το συμβόλαιό του με τη Ferrari, έλεγα «γίνεται να βάλεις έναν άνθρωπο να αποδίδει στο μάξιμουμ, όταν του έχεις ένα πιστόλι στο κεφάλι»; Δεν γίνεται. Δεν ήταν χαρούμενος τα τελευταία χρόνια στη Ferrari γιατί είχε πάρα πολλή πίεση. Κι αυτό είχε αντίκτυπο σε όλα. Δεν ήθελε να πιέσει τον εαυτό του να γυμναστεί κτλ. Όμως σιγά-σιγά, το έβλεπε και μόνος του και ερχόταν και μου έλεγε «μπορώ λίγο παραπάνω». Ένα κλικ παραπάνω και ένα κλικ παραπάνω και μου έδινε και εμένα κίνητρο να τον σπρώξω λίγο περισσότερο.
Τη στιγμή που πήρε μεταγραφή στη Williams, έγινε ένας άλλος Felipe. Ήταν χαρούμενος, είχε βρει κίνητρα. Εκεί που περίμενα πως θα μου έλεγε πως ήθελε την Κυριακή να κάτσει σπίτι και να χαλαρώσει με την οικογένεια, ερχόταν και μου έλεγε «θα κάνουμε γυμναστική σήμερα το πρωί». Άλλαξε τελείως σαν άνθρωπος και είδε τη γυμναστική τελείως διαφορετικά. Τώρα πια έρχεται κάποιες φορές και μου λέει «σήμερα δεν ήταν πολύ δύσκολη η προπόνηση». Η γυναίκα του μου λέει «δυστυχώς δεν τον τράβηξες βίντεο τις πρώτες μέρες που είχε έρθει σε εσένα για να του το δείξουμε τώρα».

Για να καταλάβει τη διαφορά….

Ακριβώς. Είναι ένας υπέροχος άνθρωπος. Πολύ ταπεινός, ένας χαμηλού προφίλ οικογενειάρχης. Εκεί ίσως χάνει λίγο κάποιες φορές την όρεξη, γιατί σκέφτεται πάνω απ’ όλα την οικογένειά του. Του έχω πει χαρακτηριστικά: «Είσαι ένα δελφίνι, σε μία γυάλα με καρχαρίες».

Ωραία παρομοίωση…

Γιατί όπως και να το κάνεις, όταν είσαι στην F1 και προσπαθείς να είσαι ο καλύτερος, αν είσαι πια και λίγο μεγαλύτερος σε ηλικία έχοντας κατακτήσει κάποια πράγματα, νομίζω έχει ένα καλό background, έχει μαζέψει οικονομίες, στη Βραζιλία, είναι μια χαρά, έχει την οικογένειά του… αν λοιπόν έχεις όλα αυτά, το σκέφτεσαι λίγο. Ειδικά αν έχεις περάσει και κάποια πράγματα όπως αυτά που έχει περάσει ο Felipe, λογικό είναι. Όμως το αγαπάει πάρα πολύ, λατρεύει να οδηγεί και νομίζω πως έδεσε πολύ στη Williams. Γιατί εκεί η ομάδα τον στήριζε συνέχεια, ζητούσε συνέχεια την άποψή του για όλα. Ακόμα και η αλλαγή στις επιδόσεις της ομάδας στα pit stop, που φέτος είναι η ταχύτερη ομάδα, δεν έγινε τυχαία. Προσπαθήσαμε πολύ για να γίνουν πρώτοι σε αυτόν τον τομέα. Προσπαθήσαμε να τους πείσουμε πως ήταν σημαντικό να είναι όλοι σε καλή φυσική κατάσταση. Γιατί είναι αγγλική ομάδα και λειτουργούσαν με άλλη φιλοσοφία. Αν όμως σκεφτείς πως ένας μηχανικός δουλεύει 12 ώρες την ημέρα, αν δεν είναι σε καλή φυσική κατάσταση, πως θα ανταπεξέλθει;

Massa-China15-pitstop-a640

Είχες λοιπόν επιρροή και σε αυτόν τον τομέα;

Ναι γιατί τους είπαμε πως πρέπει να υπάρχει βελτίωση σε αυτόν τον τομέα. Όταν γνώρισα τον Κο Brad Hollinger, τον μη-εκτελεστικό διευθυντή της ομάδας που είναι Αμερικάνος. Μιλήσαμε σχετικά και του είπα πως πρέπει η ομάδα να δουλέψει πολύ σε αυτόν τον τομέα.

Κι ενώ ήταν μία από τις χειρότερες ομάδες στα pit stop, έγινε η καλύτερη!

Ακριβώς. Όλοι θυμούνται πως πέρυσι χάσαμε σε πολλούς αγώνες θέσεις, λόγω των τραγικών pit stop. Οι χρόνοι τους ήταν στα 3 και 4 δευτερόλεπτα! Αντίθετα φέτος, στους περισσότερους αγώνες κάνουν τα καλύτερα pit stop! Συνήθως στα 2.2-2.3 δευτερόλεπτα. Ο Felipe λοιπόν ήταν πολύ χαρούμενος γιατί είχε βρει μία ομάδα, που μπορεί να μην μαχόταν για τις πρώτες θέσεις αλλά ήταν μία πολύ καλή ομάδα, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη του το Budget της. Εκεί είναι 5η ή 6η στη λίστα. Όμως έχει σωστή δομή και λειτουργία και το σημαντικότερο είναι πως ακούν τους οδηγούς. Αυτό για μένα είναι πολύ σημαντικό γιατί αν ο οδηγός δεν είναι ευχαριστημένος, δεν νιώθει καλά μέσα στο μονοθέσιο, δεν μπορεί να αποδώσει. Όταν ήταν ακόμα στη Ferrari και πρόεδρος τότε ήταν ο Luca di Montezemolo, είχαμε κάτσει μία φορά όλοι μαζί σε ένα εστιατόριο στη Μόντενα και συζητούσαμε διάφορα. Τον ρώτησα λοιπόν: «Δίνετε τόσα λεφτά για να βελτιώνετε το μονοθέσιο, δεν θα έπρεπε όμως να έχετε και mentor coach για τους οδηγούς; Εγώ μπορώ να βοηθήσω τον οδηγό από σωματικής πλευράς αλλά δεν ξέρω την πίστα, δεν ξέρω πως αισθάνεται πίσω από το τιμόνι. Ούτε εσύ το ξέρεις, ούτε οι μηχανικοί. Θα έπρεπε να έχετε έναν οδηγό, για παράδειγμα να έχετε κρατήσει τον Schumacher, σε ρόλο μέντορα για τους οδηγούς».

schumi-china06-lastwin640

Ποιος ιδανικότερος για να γνωρίζει τις αντιδράσεις αλλά και την ψυχολογία ενός οδηγού; Να αντιλαμβάνεται γιατί ο οδηγός κάνει συνέχεια κακό πέρασμα από μία στροφή. Γιατί αν βάλεις έναν παλμογράφο στον οδηγό, θα δεις πως όταν χάνει τον έλεγχο, οι παλμοί ανεβαίνουν. Όπως και εμείς, στο δρόμο, με κάθε λάθος, με κάθε στραβοτιμονιά, οι παλμοί μας ανεβαίνουν στο Θεό! Και μετά από λίγο, καλμάρεις πάλι. Αυτό είναι κάτι που στους οδηγούς συμβαίνει συνέχεια. Αν λοιπόν από τον ασύρματο ο οδηγός σου λέει «δεν έχω καλή αίσθηση από το μονοθέσιο, δεν μπορώ να το οδηγήσω, χάνω το πίσω μέρος», κτλ, είναι πράγματα που προσδίδουν στρες στον οδηγό. Τόνισα λοιπόν πως έλειπε ο μέντορας που θα καθοδηγεί τους οδηγούς. Όχι τον Felipe που ήταν έμπειρος αλλά κυρίως τους νέους οδηγούς.
Όταν ένας πιλότος είναι στα down του, χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα για να ανακάμψει.
Όμως το πρόβλημα ξέρεις ποιο ήταν; Η Ferrari είναι μία πολύ καλή ομάδα αλλά είναι Ιταλοί. Είναι σαν κι εμάς, τους Έλληνες. Δυνατοί σε κάποια πράγματα αλλά όταν έχουμε να κάνουμε με την οργάνωση, ξέρεις, μιλάμε πολύ και όταν είναι η κρίσιμη στιγμή που πρέπει όλοι να κάνουμε τη δουλειά μας σωστά, εκεί το χάνουμε λίγο. Σε αντίθεση με τις αγγλικές ομάδες αλλά φυσικά και τη Mercedes. Που καιρό τώρα έκτιζε τις δομές της και τώρα πια κυριαρχεί. Η Williams έχει καλή δομή ως ομάδα αλλά δεν έχει ούτε το δυναμικό αλλά ούτε και τους πόρους ομάδων όπως η Mercedes και η Red Bull. Άρα για να φτιαχτεί κάθε νέο εξάρτημα, απαιτείται πολύ περισσότερος χρόνος.
Γενικά λοιπόν, αυτό που βλέπω από τον Felipe είναι πως είναι πολύ χαρούμενος γιατί στη Williams, ρωτούσαν πολύ την άποψη του αλλά και την άποψη του Valtteri Bottas. Στα πάντα θέλουν και την άποψη του οδηγού.

Αυτά αφορούν στο αγωνιστικό και ομαδικό κομμάτι. Εγώ θέλω να πάμε και στα πιο προσωπικά. Να μου μιλήσεις για την οικογένεια Massa. Τους βλέπουμε και στα paddock, τη σύζυγό, τον μπαμπά του, τον γιο του που συνέχεια παίζει μπάλα…

Δεν ξέρω αν είδες και το video που κάνει αγώνα καρτ με τον Daniel Ricciardo στο σπίτι του Felipe. Σου είπα και νωρίτερα πόσο σημαντική είναι η οικογένεια για εκείνον, σε περισσότερα από τα μισά Grand Prix έχει μαζί του και την οικογένειά του. Εγώ στα περισσότερα δεν τον ακολουθώ, αυτή ήταν η συμφωνία μας από την αρχή. Δεν υπάρχει λόγος. Για παράδειγμα, τα ευρωπαϊκά Grand Prix φτάνεις εκεί Τετάρτη, την Πέμπτη έχουν συνεντεύξεις με τα ΜΜΕ, περπατούν την πίστα, έχουν τη συνέντευξη Τύπου και μετά αρχίζει η δράση στην πίστα. Δεν έχω σκοπό εκεί, προπόνηση δεν θα κάνουμε άρα σε όποια Grand Prix τον ακολουθώ, τον ακολουθώ σαν φίλος. Άντε να πάμε για λίγο τρέξιμο μαζί ή φαγητό. Πολλές φορές στην προπόνησή μας έρχεται και η γυναίκα του, κάνει βέβαια άλλο πρόγραμμα εκείνη, κάποιες φορές φέρνουν και τον Felipinho. Είναι πολύ δεμένη οικογένεια. Οι Βραζιλιάνοι είναι έξω καρδιά, είναι σαν και εμάς. Η οικογένεια σημαίνει πολλά για αυτούς. Θεωρώ πως έχει τρομερή υποστήριξη από την οικογένειά του…

Red Bull Ring, Spielberg, Austria. Saturday 21 June 2014. Felipe Massa, Williams F1, kisses his wife Raffaela Bassi Massa after securing pole. World Copyright: Alastair Staley/LAT Photographic. ref: Digital Image _R6T1415

Το χρειαζόταν…

Έτσι είναι. Η σύζυγός του τον βοήθησε απίστευτα και πιστεύει πολύ σε αυτόν. Αυτό τον βοήθησε. Είναι σημαντικό όταν τα αποτελέσματα είναι αρνητικά, τα media είναι αρνητικά, όλα είναι αρνητικά, να γυρίζεις σπίτι και να βρίσκεις μία θετική ατμόσφαιρα. Και παράλληλα, να έχεις μία σταθερά. Θα σου πω κάτι άλλο. Δεν ξέρω αν θυμάσαι την τελευταία χρονιά του Alonso στη Ferrari. Θυμάσαι πόσο θετική επιρροή είχε από τη Dasha Kapustina; Το είχες παρατηρήσει; Πάντα ήταν μαχητικός οδηγός, χωνόταν παντού αλλά εκείνη την περίοδο είχε καλμάρει. Παίζει πολύ μεγάλη σημασία λοιπόν το τι συμβαίνει στη ζωή του οδηγού εκτός πίστας.
Δες τώρα τον Max Verstappen. Ήρθε στην F1 και θέλει να αποδείξει πως είναι ο καλύτερος. Έχει δίψα. Αν όμως είσαι οδηγός που έχει φτάσει ήδη ψηλά..

Πρέπει να έχεις κίνητρα τα οποία δεν είχε εκείνη την εποχή…

Αυτό ακριβώς.

fiotakis-massa-neuville-g640

Να μιλήσουμε λίγο ακόμα για τον δικό σου δρόμο. Ο Massa είναι ο πιο γνωστός πελάτης σου αλλά πλέον έχεις επεκταθεί και σε άλλα μηχανοκίνητα σπορ! Έχεις τον Thierry Neuville και τον Andreas Mikkelsen, δύο από τους καλύτερους οδηγούς στο WRC. Πόσο διαφορετική είναι η προπόνηση που πρέπει να κάνει ένας οδηγός F1 από έναν ομόλογό του στα ράλι;

Νομίζω τα παιδιά στο WRC, επειδή είναι λίγο μικρότερης ηλικίας, είναι ένα κλικ πιο fit. Έχουν διαφορετικό σωματικό βάρος από τους οδηγούς της F1, έχουν πιο έντονη προπόνηση. Το μοτίβο στο οποίο δουλεύουμε είναι: 1 λεπτό έργο, 30 δευτερόλεπτα ξεκούραση. Για παράδειγμα, εδώ στο στάδιο μπορεί να κάνουμε κάποιες ασκήσεις σε stability boards, push ups, έλξεις, σκοινάκι, άλματα και μέσα στην ξεκούραση να κάνουμε ένα 400άρι.

Στην ξεκούραση;

Στην ξεκούραση το κάνουμε.

fiotakis-b640

Να μη σου πω τι κάνω εγώ στην ξεκούραση τότε…

Γυρνώντας από το 400άρι, θα έχουμε κάποιες κάρτες να κάνουμε colors, να κάνουμε κάποια co-ordinations, να παίξουμε με μπαλάκια, τους βάζω και παίζουν τένις σε ένα μικρό χώρο, με ένα μπαλάκι που λέγεται agility ball που κάθε φορά που σκάει στο έδαφος αλλάζει κατεύθυνση. Άρα στην ξεκούρασή τους από τις μυϊκές ασκήσεις, δουλεύουμε τα αντανακλαστικά. Είναι πιο νέοι και έκαναν ήδη παρόμοια προγράμματα εκγύμνασης. Ξέρεις, κάθε προπονητής αναλαμβάνει έναν αθλητή, βλέπει σε τι επίπεδο είναι και προσαρμόζει ανάλογα το πρόγραμμα. Τον Felipe τον ανέλαβα όταν ήταν 30! Άρα μιλάμε για κάτι εντελώς διαφορετικό από τα παιδιά που είναι 25. Η F1 θέλει περισσότερο σταθερή οδήγηση, να κινείσαι με ακρίβεια. Ενώ στο WRC πρέπει να είσαι πιο extreme. Είναι διαφορετικές μορφές αγώνων, σε ότι αφορά στην οδήγηση. Όμως από πλευράς νοοτροπίας, πρέπει να είναι το ίδιο. Στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, η προπόνηση δεν έχει να κάνει μόνο με την επίτευξη της επιθυμητής φυσικής κατάστασης αλλά γα να σου μάθει πως μέχρι το τέλος, μέχρι και τον τελευταίο γύρο. Πρέπει να πιέζεις, άσχετα με το αν είσαι δεύτερος, δέκατος ή δέκατος-ένατος. Γιατί δεν ξέρεις ποτέ τι μπορεί να γίνει.

Δεν γυμνάζεις μόνο το κορμί αλλά γυμνάζεις και το μυαλό.

Έτσι είναι. Όταν σου λέω πως πρέπει να κάνεις για παράδειγμα 20 κάμψεις και στις 15 έχεις πεθάνει, εγώ θα πρέπει να σε πιέσω αλλά και να σε εμψυχώσω να κάνεις άλλες 5. Έτσι και στους αγώνες. Ακόμα κι αν δεν μπορείς να περάσεις τον πρώτο, ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί. Σημασία έχει να είσαι εκεί, να πιέζεις, να μη το βάζεις κάτω. Αυτό σου δίνει η προπόνηση, όχι μόνο μυς. Πάθος και πείσμα.

Κάπου εκεί νομίζω είναι και το μότο σου!

Ποτέ μη το βάζεις κάτω! Αυτό είναι! Πρέπει να πιστεύεις στον εαυτό σου και να παλεύεις μέχρι τέλους.

fiotakis-mikkelsen-neuville640

Ο Massa ως Λατινοαμερικάνος, είναι πιο κοντά σε στιλ σε εσένα. Οι άλλοι δύο μεγάλοι πελάτες σου είναι από το Βέλγιο και τη Νορβηγία. Πως τα βρίσκετε, πως είναι σαν άνθρωποι;

Ο Thierry δεν είναι και τόσο εκδηλωτικός. Σε αντίθεση με τον Andreas που παρότι Νορβηγός είναι πολύ ζεστός στη συμπεριφορά. Όμως αμφότεροι, σε ότι αφορά στην επαγγελματική μας συναναστροφή, είναι στρατιωτάκια! Κι αυτό είναι κάτι πολύ ωραίο για έναν προπονητή, να ξέρεις πως θα γίνει ότι θέλει, πως υπάρχει πειθαρχία. Χωρίς αχ, βαχ, όχι, ναι. Είναι πολύ σημαντικό για μένα που βλέπω πως όσο περνάει ο καιρός βελτιώνονται και τα αποτελέσματά τους. Είχαν κάποιες ατυχίες στο ξεκίνημα της σεζόν αλλά αποδίδουν σωστά. Ένα άλλο στοιχείο που έχει ενδιαφέρον σχετικά με τους νέους οδηγούς είναι πως μου δίνουν πολύ περισσότερο feedback. Για παράδειγμα ο Andrea μου λέει πως από τότε που ξεκινήσαμε μαζί, παρότι είναι πιο δυνατός μυϊκά, είναι κατά 3 κιλά ελαφρύτερος. Πράγμα που κάνει πολύ χαρούμενους και τους μηχανικούς του.

Ακόμα και ένα κιλό είναι όφελος!

Και δεν το είχαμε στόχο. Απλά γυμνάζεται πιο σκληρά, έχει αλλάξει ο τρόπος σκέψεις του γύρω από την προπόνηση. Για μένα είναι πολύ όμορφο που μπορώ να συνεργάζομαι με πελάτες τόσο υψηλού επιπέδου. Θα ήθελα κάποια στιγμή να δω κάποιον Έλληνα εκεί ψηλά.

Όλοι μας!

Γιατί όχι;

fiotakis-d640

Πως βλέπεις το μέλλον σου;

Έχω αυτούς τους τρεις οδηγούς αλλά και τον Stefano Coletti που τρέχει σε αγώνες αντοχής. Παράλληλα δουλεύω με κάποιους executive πελάτες, με κάποια μοντέλα…

Είναι μία δύσκολη δουλειά αλλά κάποιος πρέπει να την κάνει!

Πράγματι, κάποιος πρέπει να την κάνει κι αυτή τη δουλειά. Το όνειρο μου είναι να ασχοληθώ περισσότερο με αθλητές. Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός είναι πολύ ωραίος αλλά αυτό που πραγματικά θα ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό. Να σου πω την αλήθεια θα προτιμούσα έναν αθλητή στίβου, να κάνει 100 μέτρα. Γιατί αυτό ξέρω να κάνω πολύ καλά.

Κι ως αθλητής, γιατί έκανες στίβο.

Ακριβώς. Κάποιες φορές νιώθω πως δεν έχω συνειδητοποιήσει που έχω βρεθεί. Αν σκεφτούμε πως υπάρχουν 22 πιλότοι στην F1 και ο Felipe είναι στο Top-5 και πως το ίδιο ισχύει και με τους οδηγούς μου στο WRC, είναι πολύ σημαντικό αυτό που κάνω. Ήμουν και τυχερός γιατί έχω βάση εδώ στο Μονακό και κατάφερα να μην περιοριστώ σε έναν οδηγό. Είναι κάτι που μου είχε ζητήσει ο Felipe αλλά το αρνήθηκα, γιατί είχα στήσει πολύ καλά την επιχείρησή μου εδώ και είχα καλό πελατολόγιο. Του είπα λοιπόν πως πραγματικά δεν με συνέφερε, πως αν ήμουν πέντε χρόνια νεότερος και εκείνος το ίδιο, πως θα το έκανα. Αν για παράδειγμα που έλεγε τώρα ο Max Verstappen να υπογράψουμε τριετές συμβόλαιο, που είναι μόνο 19, μπορεί να τα άφηνα όλα και να πήγαινα. Αλλά όχι με κάποιον που ήταν 31 (όταν μου το πρότεινα), πράγμα που σημαίνει πως το μέλλον ήταν αβέβαιο, ενώ έχεις ήδη κτίσει κάτι πολύ καλό. Έχω μάθει στη ζωή μου να τα ζυγίζω τα πράγματα. Όταν ήμουν πιο νέος, ελεύθερος, χωρίς οικογένεια, ήμουν κι εγώ με μία βαλίτσα στο χέρι.