Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1: Ετοιμάζει νέο σύστημα βαθμολόγησης

Ελλάδα 21:11
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F1: Ετοιμάζει νέο σύστημα βαθμολόγησης

FORMULA 1

F1: Ετοιμάζει νέο σύστημα βαθμολόγησης

FORMULA 1

Η επιτροπή της F1 συνεδριάζει αυτήν την εβδομάδα και σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες θα εγκρίνει ένα νέο σύστημα βαθμολόγησης για το 2025.

Advertisement
Advertisement

Το ζήτημα έχει ήδη τεθεί στις ομάδες οι οποίες διαβεβαίωσαν ότι δεν πρόκειται να φέρουν αντίρρηση. Σύμφωνα με το motorsport.com το νέο σύστημα θα δίνει βαθμούς μέχρι και την 12η θέση.

Ο κύριος λόγος για την αλλαγή αυτή είναι η θέληση των ιθυνόντων του σπορ στο να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη μάχη του μέσου της κατάταξης. Το παρόν σύστημα βαθμολόγησης προβλέπει ότι τα πρώτα δέκα μονοθέσια παίρνουν, ξεκινώντας από το πρώτο, 25-18-15-12-10-8-6-4-2 και 1 βαθμό. Βρίσκεται σε ισχύ από το 2010, ενώ το 2019 προστέθηκε και ένας ακόμη βαθμός για τον οδηγό που σημειώνει τον ταχύτερο γύρο με την προϋπόθεση ότι θα τερματίσει εντός της πρώτης 10άδας.

Το νέο σύστημα δεν θα πειράξει του βαθμούς που απονέμονται στις θέσεις 1 έως 7. Αυτό σημαίνει ότι, εφόσον κατακυρωθούν οι αλλαγές, ο νέος τρόπος βαθμολόγησης θα είναι 25-18-15-12-10-8-6-5-4-3-2-1 για τις θέσεις 1 έως 12. Ο βαθμός του ταχύτερου γύρου θα εξακολουθήσει να δίνεται, απλώς ο οδηγός που τον σημειώνει θα πρέπει να τερματίζει εντός του top-12.

Advertisement
Advertisement

Για να εγκριθεί η πρόταση για το 2025 θα πρέπει στην συνεδρίαση της επιτροπής να ψηφίσουν θετικά οι FIA, FOM και τουλάχιστον πέντε από τις δέκα ομάδες. Και όλα δείχνουν ότι καμία από τις ομάδες δεν θα ψηφίσει αρνητικά.

Ο Φρεντ Βασέρ, επικεφαλής της Ferrari, είπε: «Δεν είμαι εναντίον. Έχοντας δουλέψει κατά το παρελθόν στην Alfa Romeo αντιλαμβάνομαι πλήρως το πόσο απογοητευτικό γίνεται το σπορ κάποιες φορές. Μπορεί να έχεις ένα τέλειο τριήμερο και να μην υπάρξει καμία εγκατάλειψη κορυφαίου συνδυασμού. Έτσι τερματίζεις 11ος και δεν παίρνεις ούτε έναν βαθμό».

Ο Κρίστιαν Χόρνερ της Red Bull, επίσης δείχνει να μην έχει πρόβλημα. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο γκρουπ ομάδων στην F1. Και η μάχη μεταξύ εκείνων που είναι στις θέσεις 6-10 είναι το ίδιο σκληρή με των ομάδων στο 1-5. Πρέπει να δούμε κατά πόσον θα επηρεάσει συνολικά τους αγώνες. Ωστόσο εγώ δεν είμαι προκατειλημμένος επάνω στο θέμα αυτό».