Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμάζουμε το υβριδικό supercar BMW i8

Ελλάδα 20:55
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμάζουμε το υβριδικό supercar BMW i8

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμάζουμε το υβριδικό supercar BMW i8

ΔΟΚΙΜΕΣ

Η ΒΜW κάνει επίδειξη τεχνολογίας του άμεσου μέλλοντος στο i8, ένα σούπερ σπορ αυτοκίνητο επιδόσεων με απίστευτα χαμηλή κατανάλωση.

Advertisement
Advertisement

Του Τάκη Πουρναράκη

Είχαμε στα χέρια μας για εκτενή δοκιμή το σπορ αυτοκίνητο της σειράς «i» της BMW το i8. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό εγχείρημα με μοναδικές προδιαγραφές. Φέρει 3 κινητήρες όπως και τα μονοθέσια της F1, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο μεγάλος ηλεκτροκινητήρας (131PS) δίνει κίνηση στον εμπρός άξονα ενώ ο μικρός φορτίζει τις μπαταρίες ή συνεπικουρεί στην επιτάχυνση εξαλείφοντας την όποια υστέρηση του μικρού τρικύλινδρου (1.5lt) turbo βενζινοκινητήρα των 231PS.

Το i8 είναι τετρακίνητο, με χαμηλό κέντρο βάρους, βάρος 1500kg ανάρτηση με διπλά ψαλίδια εμπρός, πολλαπλών συνδέσμων πίσω και οι μπαταρίες του – ιόντων λιθίου – βρίσκονται στο κεντρικό τούνελ. Φορτίζουν στο ρολάρισμα, στο φρενάρισμα και σε δυο ώρες από οικιακή πρίζα. Όταν είναι γεμάτες μπορείς μ’ αυτές να κάνεις 20km κινούμενος μέχρι και με 120km/h. Εκκινείς ηλεκτρικά από το υπόγειο γκαράζ ή φτάνεις αθόρυβα μπροστά στο εστιατόριο, δείχνοντας έναν ανώτερο αυτοκινητικό πολιτισμό.

Advertisement
Advertisement

Ταυτόχρονα δεν υπόκεισαι σε τέλη κυκλοφορίας ή φόρο πολυτελούς διαβίωσης με το σημερινό καθεστώς. Έχοντας οδηγήσει πολλά υπεραυτοκίνητα μας εξέπληξε η ευκολία με την οποία κινείται το i8. Η απουσία δραματοποιημένης αίσθησης μπορεί να θεωρηθεί μειονέκτημα από κάποιους θερμοκέφαλους αλλά είναι ατού για τους ιδιοκτήτες. Ξεπερνώντας τα βλέμματα θαυμασμού και το μπες βγες καθώς οι πόρτες ανοίγουν προς τα πάνω κινείσαι εξίσου άνετα με το i3. Ο οδηγός έχει στη διάθεσή του δυο χαρτογραφήσεις Eco Pro και Comfort. Με την πρώτη έχεις μια κατανάλωση περί τις 6 κιλοβατώρες/100km ή 0.6 ευρώ αν προτιμάτε. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι η ανάρτηση δεν κοπανά σε λακκούβες και σαμαράκια και παρότι χαμηλό μπροστά δε σε πιάνει άγχος αν θα βρεις κάπου.

Στρίβει;

Advertisement

Το i8 πάει πολύ εύκολα, πολύ γρήγορα χωρίς να στερεί από τον οδηγό του σε αίσθηση. Ταξιδέψαμε στον Εθνικό Οδικό Δίκτυο, στα πολλά χιλιόμετρα εντυπωσιάζει η απουσία αεροδυναμικών ή άλλων θορύβων έχεις την αίσθηση ότι κινείσαι με τα μισά απ’ όσα γράφει το ταχύμετρο. Επιλέγοντας Sport έχεις στα χέρια σου ένα καθαρόαιμο πιο κοφτερό από την M4. Καθότι τετρακίνητο (σ.σ: δεν υπάρχει όμως σύνδεση μεταξύ των αξόνων), με χαμηλό κέντρο βάρους (σ.σ: εδώ έχει παίξει ρόλο η εκτεταμένη χρήση ανθρακονήματος στο πάνω μέρος) και πολύ καλή κατανομή βάρους παρουσιάζει εντυπωσιακά ουδέτερη συμπεριφορά.

Δεν έχει φτιαχτεί για να οδηγείται με το γκάζι, δε θα γράψει ιστορία πλαγιολισθαίνοντας, δε σκοτώνει στις μεσαίες επιταχύνσεις. Όμως άλλα νιώθεις και άλλα λέει το ταχύμετρο. Στρίβεις με 160km/h σε στροφή 270 μοιρών που με την 320 θα περνούσες με 100km/h! Σβήνοντας τα ηλεκτρονικά η συμπεριφορά παραμένει ισορροπημένη, το i8 αντιδρά σα μεγάλο καρτ, το πίσω μέρος «κουνιέται» αλλά μη βάζετε στο μυαλό σας drift και πάντες. Στα φρένα από πολλά χιλιόμετρα και με το μάτι στο apex χρειάζεται λίγο να συνηθίσεις την αίσθηση του πεντάλ καθώς το σύστημα ανακτά ενέργεια. Οι οδηγοί της F1 κατανοούν καλύτερα απ’ όλους αυτό το σχόλιο. Συνολικά το i8 τα κάνει όλα εύκολα και ο βασικός λόγος γι’ αυτό είναι η σχεδίασή του. Πρόκειται για το πιο άνετο και οικονομικό από πλευράς κατανάλωσης υπεραυτοκίνητο στην αγορά.

Advertisement

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΒMW i8
Κινητήρας: 1499 cc, δυο ηλεκτροκινητήρες
Ισχύς: 231 PS στις 5.800 rpm/362PS συνδυαστικά
Ροπή: 32,6 kgm στις 3.700 rpm
Μετάδοση: Στους τέσσερις τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο 6 σχέσεων
Τελική ταχύτητα: 250 km/h
Επιτάχυνση 0-100: 4,4 sec
Μεικτή κατανάλωση: 6,1 lt/100 km (δοκιμής)
Εκπομπές CO2: 49 gr/km
Βάρος:1485 kg
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.689/1.942/1.297 mm
Χώρος αποσκευών: 154lt
Τέλη κυκλοφορίας: 0 €
Τιμή: Από 175.650 €