Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

Φεστιβάλ με F1 και 4×4 In Schools!

Ελλάδα 4:16
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Φεστιβάλ με F1 και 4×4 In Schools!

ΑΓΩΝΕΣ

Φεστιβάλ με F1 και 4×4 In Schools!

ΑΓΩΝΕΣ

Το 1ο Φεστιβάλ Βιωματικών Δράσεων με θέμα: «Συνεργατική και Διαθεματική Προσέγγιση της Γνώσης», πραγματοποιήθηκε από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών στις 8 & 9 Απριλίου 2017 στο Εμπορικό Κέντρο The Mall Athens στο Μαρούσι στο 4ο επίπεδο (https://themallathens.gr/gre/f1-in-schools), όπου παρευρέθηκαν μαθητές Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων από όλη την Ελλάδα, καθώς και εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Advertisement
Advertisement

TOY ΠΑΝΟΥ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ (twitter.com/PanosSeitanidis, ps@newsauto.gr)

Το κεντρικό θέμα του Φεστιβάλ ήταν τα εκπαιδευτικά προγράμματα «F1 in Schools – Jaguar για Δημοτικά» και «Land Rover 4×4 in Schools», περιλαμβάνοντας αγώνες πάνω σε πραγματικές πίστες, χρησιμοποιώντας τρισδιάστατα μοντέλα μικρής κλίμακας που σχεδίασαν και κατασκεύασαν ομάδες μαθητών από Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια.

Στο πρόγραμμα«F1 in Schools– Jaguar για Δημοτικά» η νικητήρια ομάδα ήταν από 1ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας και ακολούθησαν αυτές από το Δημοτικό Σχολείο «Ο Αγ. Γεώργιος» Σύρου και το Δημοτικό Σχολείο των Εκπαιδευτηρίων Ατσόγλου από τη Κόρινθο.

Advertisement
Advertisement

20170409_131602-640

Στο πρόγραμμα Land Rover 4×4 in Schools» επικράτησε η ομάδα από το Γυμνάσιο Φυλής και ακολούθησαν αυτές από το 67ο Γυμνάσιο Αθηνών και το 6ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου.

Οι πανελλήνιοι τελικοί αγώνες των δύο προγραμμάτων θα διενεργηθούν στον ίδιο χώρο στις 5 και 6 Μαΐου του 2017.

Advertisement

20170409_104038-640

Τι είναι τα «F1 inSchools– Jaguar για Δημοτικά Σχολεία» & «Land Rover 4×4 in Schools»
Τα προγράμματα αυτά οδηγούν τους μαθητές στην εμπειρική απόκτηση βασικών γνώσεων πάνω στις Φυσικές Επιστήμες, Νέες Τεχνολογίες, Μηχανική και Μαθηματικά, συνδυάζοντας και τις Τέχνες, καθώς και στην ανάπτυξη πολύτιμων δεξιοτήτων και ικανοτήτων (προσωπικών και επαγγελματικών). Επιπλέον, οι μαθητές αποκτούν γνώσεις Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας, μαθαίνουν να συνεργάζονται και να δουλεύουν ομαδικά στα πρότυπα επαγγελματικών ομάδων μηχανοκίνητου αθλητισμού. Στο πρόγραμμα F1 inSchools – Jaguar για Δημοτικά Σχολεία μπορούν να συμμετέχουν μαθητές από Δημοτικά Σχολεία και στο πρόγραμμα LandRover4x4 in Schools μπορούν να συμμετέχουν μαθητές από Γυμνάσια, Λύκεια, καθώς και φοιτητές που δεν έχουν κλείσει το 19ο έτος της ηλικίας. Μεγάλος Υποστηρικτής των προγραμμάτων είναι αυτοκινητοβιομηχανία Jaguar Land Rover.

Advertisement

Στα εκπαιδευτικά προγράμματα F1 in Schools – Jaguar για Δημοτικά Σχολεία και Land Rover 4×4 in Schools οι μαθητές έχουν την δυνατότητα να ενημερώνονται πάνω σε θέματα:
Φυσικής και διαφόρων εφαρμογών της,
Νέων Τεχνολογιών,
Μηχανικών Κατασκευών,
Εφαρμοσμένων Μαθηματικών

F1inschools-world-finals-austin-act-a640

Παράλληλα, να κατανοούν έννοιες όπως:
Σχεδιασμός και η Παραγωγή Βιομηχανικών Προϊόντων,
Μηχανική των Υλικών,
Δοκιμές Ελέγχου,
Ανάλυση και Αξιολόγηση Αποτελεσμάτων,
Ποιότητα ζωής, Αειφορία και Βιωσιμότητα,
Αεροδυναμική Αντικειμένων

Advertisement

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι οι μαθητές μαθαίνουν, με τον πιο διασκεδαστικό γι’ αυτούς τρόπο, να:
Αναπτύσσουν ικανότητες επικοινωνίας μεταξύ τους,
Λειτουργούν ως ομάδα,
Πραγματοποιούν Πρωτόλεια Έρευνα,
Σχεδιάζουν και να υλοποιούν actions (business) plan,
Διαχειρίζονται έργα,
Σχεδιάζουν και κατασκευάσουν φιλικά προς το περιβάλλον  προϊόντα,
Γνωρίζουν το marketing και την προώθηση προϊόντων, καθώς και την ιδέα του Επιχειρείν,
Αντιλαμβάνονται την έννοια της χορηγίας,
Συνεργάζονται με διάφορους φορείς από τον επιχειρηματικό και βιομηχανικό χώρο,
Συνεργάζονται με ΑΕΙ, ΤΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα

20170409_131533-640

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα F1 in Schools – Jaguar για Δημοτικά Σχολεία και Land Rover 4×4 in Schools περιλαμβάνουν αγώνες που διεξάγονται κάθε χρόνο σε εθνικό επίπεδο. Οι νικήτριες ομάδες του Land Rover 4×4 in Schools εκπροσωπούν την χώρα τους σ’ ένα παγκόσμιο τελικό, που διενεργείται κάθε χρόνο με την συμμετοχή 20 περίπου ομάδων από 15 περίπου χώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 80% των μαθητών που συμμετέχουν πιστεύουν ότι τους βοηθά να αναπτύσσουν ικανότητες επικοινωνίας, να συνεργάζονται και να λειτουργούν ως ομάδα, ενώ το 66% σκέπτονται να ακολουθήσουν επαγγελματική καριέρα στο χώρο των Νέων Τεχνολογιών, των Επιστημών ή να γίνουν Μηχανικοί. Επίσης, το 30% των συμμετεχόντων είναι μαθήτριες. Στην χώρα μας τα προγράμματα υλοποιούνται για 2η συνεχόμενη χρόνια με την συμμετοχή περισσοτέρων από 30 Σχολείων (δημοσίων και ιδιωτικών). Οι επιτυχίες που έχουν καταφέρει οι Έλληνες μαθητές, που συμμετέχουν στο F1 in Schools και 4×4 in Schools, όταν διαγωνίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο, δημιουργούν εξαιρετικές προϋποθέσεις για την αξιοποίηση και στην Ελλάδα των προγραμμάτων F1 in Schools και 4×4 in Schools, με σκοπό την εισαγωγή νέων μεθόδων πρακτικής – βιωματικής μάθησης, καθώς και της καινοτομίας – πρωτόλειας έρευνας στην εκπαίδευση.

F1-in-Schools-GreekFinals16-a640

ΤαπρογράμματαF1 in Schools και 4×4 in Schools μπορούν να υλοποιηθούν στα ελληνικά σχολεία (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια) στα πλαίσια των θεσμοθετημένων:
– Μαθημάτων προσανατολισμού της Ερευνητικής Εργασίας στην Τεχνολογία (ΕΕΤ)
– Μαθημάτων προσανατολισμού της Ζώνης Δημιουργικών Δραστηριοτήτων (ΖΔΔ)
– Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων &Αγωγής Σταδιοδρομίας
– Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων

Επίσης, μπορούν να συμβάλουν στην αναβάθμιση της Τεχνικής – Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην χώρα μας και να ενθαρρύνουν τους μαθητές να εξετάσουν το ενδεχόμενο επαγγελματικής τους καριέρας στον τομέα των Νέων Τεχνολογιών και της Μηχανικής.