Αγορά αυτοκινήτου: Αγώνας για ισορροπία | NewsAuto.gr
Γιάννης Τσιρογιάννης

Αγορά αυτοκινήτου: Αγώνας για ισορροπία

Με αβέβαιο μέλλον και συνεχή ανασφάλεια, η εγχώρια αγορά αυτοκινήτου δίνει τη δική της μάχη για επιβίωση. Με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, οι ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών το μήνα Δεκέμβριο 2016 μειώθηκαν κατά -30,1% συγκριτικά με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ (gt@newsauto.gr)

Όπως και να έχει απέχουμε αρκετά από το επιστρέψει η εγχώρια αγορά αυτοκινήτου στη λεγόμενη «κανονικότητα» και δεν αναφερόμαστε στις χρυσές εποχές της δεκαετίας του ’90, αλλά σε πιο μετριοπαθείς καταστάσεις που βιώσαμε έπειτα από την έκρηξη της πρώτης απόσυρσης. Σήμερα παλεύουμε να ισορροπήσουμε σε μια διαρκής κατρακύλα με άγνωστο το τι θα συμβεί μετά.

Σε ότι αφορά στον τελευταίο μήνα του περασμένου έτους, πρόκειται για μια τυπική μεταβολή, καθώς οι ταξινομήσεις το Δεκέμβριο του 2015 (ένα χρόνο πριν) υπήρξαν εκτάκτως αυξημένες, ενόψει της λήξης της απόσυρσης.

Συνολικά, το 2016 οι ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών ήταν αυξημένες κατά +4,0% ως προς το 2015. Ακόμη και με αυτήν τη συγκρατημένη πρόοδο και λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι η τρίτη κατά σειρά χρονιά αύξησης, η αγορά αυτοκινήτου βρίσκεται -70,7% χαμηλότερα ως προς το μέσο όρο της δεκαετίας 2000-2009.

Log In or Create an account