Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πόσα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν πουληθεί φέτος στην Ελλάδα;

Ελλάδα 0:21
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πόσα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν πουληθεί φέτος στην Ελλάδα;

ΝΕΑ

Πόσα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν πουληθεί φέτος στην Ελλάδα;

ΝΕΑ

Κερδίζουν συνεχώς έδαφος τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με τις πωλήσεις να παρουσιάζουν σταθερή άνοδο –  Ποια μοντέλα είναι οι πρωταθλητές το πρώτο τετράμηνο του 2021;

Advertisement
Advertisement

Εποχές προ κορωνοϊού θυμίζει η ελληνική αγορά αυτοκινήτου, με τις ταξινομήσεις το πρώτο τετράμηνο του 2021 να φτάνουν τις 33.637 μονάδες.

Όπως είδαμε τα αυτοκίνητα βενζίνης συνεχίζουν ν’ αποτελούν τη δημοφιλέστερη επιλογή για τον Έλληνα οδηγό (49,8%), με τα ήπια υβριδικά και diesel να ακολουθούν, με ποσοστά 21,7 και 20,9% αντίστοιχα.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα επαναφορτιζόμενα μοντέλα (αμιγώς ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά), τα οποία κερδίζουν μεν όλο και περισσότερο έδαφος, αδυνατούν, όμως, να γνωρίσουν αντίστοιχη επιτυχία με τις παραδοσιακές επιλογές –μερίδιο 5,4%.

Advertisement
Advertisement

Φυσικά, σε talk of the town έχουν αναδειχθεί τα αμιγώς ηλεκτρικά, καθώς βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της ατζέντας των κατασκευαστών.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ), έχουν ταξινομηθεί συνολικά 543 αυτοκίνητα μηδενικών εκπομπών ρύπων.

Advertisement

Μολονότι ο συγκεκριμένος αριθμός προβάλλει «φτωχός» συγκριτικά με τον συνολικό όγκο πωλήσεων (33.637 μονάδες), καταδεικνύει πως οι Έλληνες οδηγοί με το πέρασμα του χρόνου «αγκαλιάζουν» την ηλεκτροκίνηση.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 –ένα έτος που «χτυπήθηκε» πολυπλεύρως από την πανδημία- οι πωλήσεις ηλεκτρικών έφτασαν τις 679 μονάδες, ενώ το 2019 (προ-πανδημιακό έτος), το σύνολο των ηλεκτρικών που ταξινομήθηκαν δεν ξεπέρασε τις 190 μονάδες

Advertisement

Οι 543, λοιπόν, πωλήσεις το 2021, αποκλειστικά το τετράμηνο Ιανουάριος-Απρίλιος και ενώ απομένουν ακόμα οχτώ μήνες μέχρι την ολοκλήρωση του έτους, προμηνύουν πως… βαδίζουμε προς νέα ιστορικά υψηλά.

 

Advertisement

Ποια είναι, όμως, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που προτιμάει ο Έλληνας οδηγός;
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΑΑ, στην πρώτη θέση του βάθρου φιγουράρει το Tesla Model 3 με 194 πωλήσεις. Σημειώστε οι ταξινομήσεις της Tesla  είναι συσσωρευμένες,  για τουλάχιστον 6 μήνες παραγγελειών. Είναι μί απρακτική που την ακολουθεί η εταιρεία, ανάλογα και με την παραγωγή.
Ακολουθούν το 208 BEV (59) και 2008 BEV (54 μονάδες). Αναμφίβολα η Peugeot είναι αυτή τη στιγμή ο ηγέτης στις πωλήσεις ηλεκτρικών στη χώρα μας.

Καλές επιδόσεις καταγράφει επίσης το μικρομεσαίο μοντέλο της VW ID.3 (41 πωλήσεις), με την πρώτη πεντάδα να συμπληρώνει το Nissan Leaf  (34).


TOP 10 σε πωλήσεις ηλεκτρικά
(Α’ Τετραμήνου στην Ελλάδα)

1. Tesla Model 3 – 194 – ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΔΟΚΙΜΗ
2. Peugeot 208 BEV – 59 – Η ΔΟΚΙΜΗ ΕΔΩ
3. Peugeot 2008 BEV – 54 – Η ΔΟΚΙΜΗ ΕΔΩ
4. VW ID.3 – 41 – Η ΔΟΚΙΜΗ ΕΔΩ
5. Nissan Leaf – 34 – Η ΔΟΚΙΜΗ ΕΔΩ
6. BMW i3 – 22 – Η ΔΟΚΙΜΗ ΕΔΩ
7. Opel Corsa-e – 20 – Η ΔΟΚΙΜΗ ΕΔΩ 
8. Fiat 500e – 19 – Η ΔΟΚΙΜΗ ΕΔΩ
9. VW ID.4  – 18 – Η ΔΟΚΙΜΗ ΕΔΩ
– Smart Fortwo BEV – 18 – Η ΔΟΚΙΜΗ ΕΔΩ
10. Hyundai Kona BEV – 14 – Η ΔΟΚΙΜΗ ΕΔΩ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Εταιρική Ηλεκτροκίνηση: Τώρα είναι η ώρα!

Σημειώνεται πως καθοριστικό ρόλο στη σταθερά αυξανόμενη δημοφιλία των ηλεκτρικών διαδραματίζουν η συνεχής έλευση νέων μοντέλων, αλλά και το πρόγραμμα κρατικών επιδοτήσεων που διευκολύνει την αγορά τους.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Είναι αυτό το ηλεκτρικό VW Golf R;
Η «πατρίδα» του πετρελαίου θέλει ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Νέα έρευνα αποδεικνύει πως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι τα πιο αποδοτικά