Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Εταιρική Ηλεκτροκίνηση: Τώρα είναι η ώρα!

Ελλάδα 9:50
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Εταιρική Ηλεκτροκίνηση: Τώρα είναι η ώρα!

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Εταιρική Ηλεκτροκίνηση: Τώρα είναι η ώρα!

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η ηλεκτροκίνηση αλλάζει μια για πάντα όσα ξέραμε για το αυτοκίνητο – πράγμα που ισχύει και στην χώρα μας.

Advertisement
Advertisement

Το μεγάλο αφιέρωμα του newsauto.gr ξεκαθαρίζει το τοπίο σε αφορά τα οφέλη και τις φορολογικές απαλλαγές από το πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά“, παρουσιάζοντας και τις πιο ελκυστικές προτάσεις σε ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά της ελληνικής αγοράς, ακολουθώντας το… ρεύμα της εποχής: Εlectrify now!

Καθώς λοιπόν η ηλεκτροκίνηση εξαπλώνεται με ασύλληπτους ρυθμούς και φέρνει την αυτοκίνηση σε μία νέα εποχή, καταρρίπτονται και οι τελευταίοι ενδοιασμοί για την αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Σε αυτό συμβάλλουν και τα οικονομικά κίνητρα που έχουν δοθεί και τα οποία κάνουν ακόμα πιο εύκολη τη μετάβαση προς τη νέα εποχή, φέρνοντας οφέλη τόσο βιωσιμότητα μιας επιχείρησης όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Advertisement
Advertisement

Γιατί όμως η ηλεκτροκίνηση αποτελεί πλέον μονόδρομο για όσες εταιρείες βλέπουν μπροστά και θέλουν να μην μείνουν πίσω στις εξελίξεις; Η απάντηση στην παρακάτω ανάλυση φορελαφρύνσεων και οικονομικών κινήτρων για την αγορά ή την μακροχρόνια μίσθωσή ηλεκτρικών οχημάτων, σε συνδυασμό με της ιδανικότερες προτάσεις για να κάνετε το… βήμα προς το μέλλον.

Γιατί να επιλέξετε ηλεκτρικό αυτοκίνητο για την εταιρεία σας;

  • Για λόγους prestige. Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο αναβαθμίζει την εικόνα του ιδιώτη ή της εταιρίας που θα το επιλέξει αναδεικνύοντας την ευαισθητοποίηση τους σε ό,τι αφορά τον σεβασμό προς το περιβάλλον και την μείωση των ρύπων.
  • Για τις φορολογικές απαλλαγές και τα κίνητρα. Η αγορά και η χρήση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι πλέον πιο συμφέρουσα από ένα αντίστοιχο με κινητήρα diesel. υπολογίζοντας το συνολικό κόστος του κύκλου ζωής ενός μοντέλου.
  • Για λόγους οικονομίας. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν πολύ πιο χαμηλά λειτουργικά έξοδα λόγω ρεύματος, μηδενικά τέλη κυκλοφορίας και δωρεάν στάθμευση. Χάρη στα λιγότερα μηχανικά μέρη των ηλεκτροκινητήρων παρουσιάζουν και σημαντικά μικρότερες απαιτήσεις σε συντήρηση.ev-afieroma-a1000x600
  • Για μελλοντική εξασφάλιση. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι τα μόνα που θα συνεχίσουν να έχουν το προνόμιο της ελεύθερης κίνησης στις μεγάλες πόλεις. Οι περισσότερες από αυτές έχουν ήδη δημιουργήσει αστικές ζώνες απαγόρευσης για αυτοκίνητα με την κλασική τεχνολογία, τα οποία “τιμωρούν” με τσουχτερά πρόστιμα.
  • Γιατί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι η hot τάση της αυτοκινητοβιομηχανίας. Όλες οι εταιρίες επενδύουν στην ηλεκτροκίνηση με τις περισσότερες από αυτές να σχεδιάζουν τον πλήρη εξηλεκτρισμό τους μέχρι το 2030. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα γίνονται διαρκώς πιο φθηνά και οι μπαταρίες τους εξελίσσονται με ταχύτατους ρυθμούς.
  • Γιατί δεν υπάρχει πια το άγχος της αυτονομίας. Τα περισσότερα νέα μοντέλα μπορούν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις ενώ και το δίκτυο φόρτισης επεκτείνεται με ταχύτατους ρυθμούς.
  • Για την τεχνολογική υπεροχή τους. Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στην σύγχρονη τεχνολογία και τα πιο προχωρημένα συστήματα εξελίσσονται και εφαρμόζονται πρώτα στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
  • Για την οδηγική ικανοποίηση. Τα χαρακτηριστικά λειτουργίας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι μοναδικά, με την αθόρυβη λειτουργία και την ακαριαία επιτάχυνση να δημιουργούν μία ιδιαίτερα ελκυστική εμπειρία οδήγησης.ev-afieroma-d1000x600

Ποιες είναι οι φορολογικές ενισχύσεις;

Advertisement

Εδώ έχουμε διαφορετικά δεδομένα ανάλογα την τεχνολογία που περικλείει στα σωθικά του το μοντέλο που θέλουμε να αποκτήσουμε. Συγκεκριμένα:

Α. Για τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα (BEV)
Για την αγορά ισχύει 15% έκπτωση (μέγιστη 5.500 €) για οχήματα με Λιανική Τιμή Προ Φόρων (Λ.Τ.Π.Φ.) 50.000 € ενώ υπάρχει και επιδότηση απόσυρσης 1.000 €.

Advertisement

Παράλληλα ισχύουν και οι παρακάτω φοροελαφρύνσεις για εταιρική χρήση ή μακροχρόνια μίσθωση:

– Μηδενικός φόρος για το χρήστη για οχήματα με Λ.Τ.Π.Φ. έως 40.000 €. Για οχήματα με Λ.Τ.Π.Φ. άνω των 40.000 € υπάρχουν κλίμακες που προσδιορίζουν το φορολογητέο εισόδημα που προκύπτει για το υπερβάλλον ποσό.

– Yπερέξοδο παγίου 150%, σε ποσοστό 50% ανά έτος. Δηλαδή σε δύο χρόνια γίνεται απόσβεση του 100% συν ένα επιπλέον 50% για τον τρίτο χρόνο που διαρκεί το πρόγραμμα. Εάν το αυτοκίνητο έχει Λ.Τ.Π.Φ. από 40.000€, το υπερβάλλον ποσό εκπίπτει κατά το 25%.

Advertisement

– Σε περίπωση μίσθωσης εκπίπτει το 150% του μηνιαίου μισθώματος. Δηλαδή εάν ένα όχημα έχει μίσθωμα 1.000 € περνάει έξοδα 1.500€.

– Οι εκπτώσεις για δαπάνες φόρτισης ξεκινούν από το 30% για ιδιωτικό χώρο φόρτισης, αυξάνονται στο 50% για δημόσιο και φθάνουν έως και το 70% για φόρτιση σε νησιωτικές περιοχές.

ev-afieroma-b1000x600

Β. Για τα PlugIn υβριδικά (PHEV) μέχρι 50 gr/km CO2

Για την αγορά ισχύει έκπτωση 15% (μέγιστη 4.000 €) για οχήματα με Λιανική Τιμή Προ Φόρων (Λ.Τ.Π.Φ.) 50.000 € και υπάρχει και επιδότηση απόσυρσης 1.000 €.

Παράλληλα ισχύουν και οι παρακάτω φοροελαφρύνσεις για εταιρική χρήση ή μακροχρόνια μίσθωση:

– Μηδενικός φόρος για τον χρήστη για οχήματα με Λ.Τ.Π.Φ. έως 40.000 €. Για οχήματα με Λ.Τ.Π.Φ. άνω των 40.000€ υπάρχουν κλίμακες που προσδιορίζουν το φορολογητέο εισόδημα που προκύπτει για το υπερβάλλον ποσό.

– Yπερέξοδο παγίου 150%, σε ποσοστό 30% ανά έτος. Η διάρκειά του είναι 5 χρόνια, σε ποσοστό 30% ανά έτος. Εάν το αυτοκίνητο έχει Λ.Τ.Π.Φ. άνω των 40.000 €, το υπερβάλλον ποσό εκπίπτει κατά το 15%.

– Σε περίπωση μίσθωσης εκπίπτει το 130% του μηνιαίου μισθώματος. Δηλαδή εάν ένα όχημα έχει μίσθωμα 1.000 € περνάει έξοδα 1.300 €.

– Οι εκπτώσεις για δαπάνες φόρτισης ξεκινούν από το 30% για ιδιωτικό χώρο φόρτισης, στο 50% για δημόσιο και φθάνουν έως και το 70% για φόρτιση σε νησιωτικές περιοχές.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε νησιωτικές περιοχές, για την απόσβεση ηλεκτρικού αυτοκινήτου μηδενικών ρύπων με μέγιστη Λ.Τ.Π.Φ. κάτω των 40.000€ η έκπτωση στα ακαθάριστα έσοδά της εταιρίας ανέρχεται στο 75% και για το υπερβάλλον ποσό σε ποσοστό 35%. Για τα Plug-in υβριδικά τα ποσά είναι 35% και 20% αντίστοιχα.

Eπιπρόσθετα, υπάρχει και αυξημένη έκπτωση στα ακαθάριστα έσοδα μιας εταιρίας σε περίπτωση που η δημόσια φόρτιση προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε ποσοστό 70% για την ηπειρωτική Ελλάδα και 90% για τους νησιωτικούς δήμους.

ev-afieroma-c1000x600

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι το τοπίο που έχει διαμορφωθεί πλέον στην χώρα μας καθιστά ιδιαίτερα δελεαστική την αγορά ή χρονομίσθωση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου από ιδιώτες και επαγγελματίες. Και τα αυτοκίνητα που σας παρουσιάζουμε στο αφιέρωμά μας, δείχνουν ότι υπάρχουν στην αγορά πολλές λύσεις, για κάθε είδους χρήση και επαγγελματική ανάγκη.

Βάλτε και τους τελευταίους ενδοιασμούς στην άκρη, συνδεθείτε με το… ρεύμα της εποχής και απολαύστε σήμερα σε πρώτη προβολή το ηλεκτρικό μέλλον του αυτοκινήτου που μόλις ξεκίνησε. Electrify now!